Begrænset tilgængelighed som følge af høj efterspørgsel. Se venligst vores side med lager information for at finde flere oplysninger.

Omlet bloggen

Har mine høns det for koldt?

En dreng sidder i en eglu hønsegård i sneen

Høns er hårdføre fugle og er fantastisk gode til at tilpasse sig klimaet, hvad enten det er midsommer eller dybeste vinter. Medmindre vinteren i dit område er meget hård, vil dine høns være i stand til at holde varmen ved at putte sig sammen i hønsehuset, og det kolde vejr forhindrer dem ikke i at gå i gang med deres sædvanlige daglige opgave med at skrabe og hakke i jorden i hønsegården eller haven.

Hvordan holder høns varmen om vinteren?

Høns’ hemmelighed er naturlig isolering. Deres fjer hjælper dem med at bevare kropsvarmen og varme luften fanget under deres dunede underfjer. Når hun hviler sig, er en hønes kropstemperatur på 40-43°C, og hendes puls er omkring 400 slag i minuttet – tegn på et højt stofskifte, der sætter fuglene godt op til vintervejr.

Når du ser høns skrabe i den frosne jord eller spankulere gennem sneen, undrer du dig måske over, hvordan de formår at holde deres fødder og ben varme. Dette er trods alt en del af deres krop uden fjer til at holde den varm (medmindre du tilfældigvis har en fjerbenet race som Kochin, Brahma eller Silkehøns). Svaret ligger i hønens skæl på benene, som til en vis grad holder på varmen. Den gennemsnitlige høne vil altid være på farten og holder ikke alle tæerne på jorden for længe.

Hvordan kan man se, om høns fryser?

Man kan se, om en høne fryser, ved blot at se på hende. Hun vil puffe sine fjer op og vil blive siddende væk fra jorden, sandsynligvis med et ben gemt op. Hendes hagelapper og kam ser måske lysere ud end normalt. Disse er ikke tegn på nød, og så længe hønen kun hviler sig kort, snarere end at blive siddende sådan hele dagen, behøver du ikke bekymre dig.

Høns bør ikke få lov til at forblive gennemblødte. Dette er farligere end udetemperaturen eller den faldende sne, og i ekstreme tilfælde vil det resultere i hypotermi. En berørt høne vil være stiv og kold at røre ved, med øjnene vidt åbne uden at blinke eller lukkede. Hvis du finder en af dine høns i denne tilstand, skal du tage hende indendørs og pakke hende ind i et varmt håndklæde. Når hun kommer sig, skal du lægge hende i en kasse belagt med strøelse og placeret et varmt sted i et par timer.

Holder det høns varme at sidde?

Som mange andre fugle adopterer høns ofte den ‘et benede’ stilling om vinteren og holder en af deres lemmer op i varmen på deres mave. Dette reducerer det samlede varmetab og forhindrer fødder og tæer i at fryse på den iskolde jord. Som alle fugle er høns varmblodede, og deres egen kropsvarme virker som ren magi.

Fire høns sidder sammen på en siddepindDen mest effektive måde for en høne at bevare kropsvarmen på er ved at sidde. En høne slår sig ned, når hun hviler, med fjerene puffede op og benene gemt inde ved hendes varme krop. Hvis pladsen tillader det, bør du sætte en flad siddepind op i dit hønsehus eller din hønsegård. Dette gør det muligt for hønerne at hvile sig uden at skulle krølle tæerne rundt om siddepinden, hvilket i rigtig koldt vejr forhindrer deres tæer i at fryse. En potte med bunden i vejret, en bjælke, palle eller andet let forhøjet område giver fuglene en flad overflade at sidde på for at undslippe isen og sneen.

Hvor koldt er for koldt for høns?

Høns vil regulere deres temperatur og adfærd efter behov, så hvor som helst mennesker kan bo, kan høns også trives. Det er kombinationen af koldt og vådt, der kan vise sig at være dødeligt, så det er vigtigt at sørge for et tørt hønsehus, og enhver fugl, der bliver gennemblødt, skal tørres. Ved at smøre vaseline på deres kamme kan man forhindre forfrysninger.

Kan høns fryse ihjel?

Kolde forhold vil normalt ikke dræbe høns, så længe de også har et varmt hønsehus at trække sig tilbage til, når vejret bliver ekstremt. Kolde høner kan være mere modtagelige end normalt overfor sygdom og parasitter, og deres ægproduktion falder. Hønsene vil simpelthen bare slå sig ned på siddepinde og i redekasser med deres fjer puffet op.

Hvad er det bedste hønsehus til koldt vejr?

Den type hønsehus, du har, gør en stor forskel. I rigtig kolde vintre kan et træhus med en utæt hønselem hurtigt blive fugtigt og halvfrossent – for ikke at nævne træk – mens en mere robust moderne konstruktion som Eglu holder kulden og fugten ude og gør det muligt for høns at tø op efter en travl dag i løbegården. Temperaturen i Eglu vil forblive relativt høj, når alle høns er puttet for natten.

Du kan hjælpe dine baghavehøns med at holde varmen i frost og sne ved at sørge for, at hønsehuset er rent og tørt. Fjern eventuel sne, der er trukket ind på fuglenes fødder, og hold et isolerende lag halm på gulvet. Du kan give fuglene ekstra beskyttelse ved at isolere løbegården – dog skal der stadig være noget ventilation for at lade gasser, der frigøres fra fuglenes møg, slippe ud.

En automatisk dør til hønsehuset hjælper også med at holde hjemmet tæt. Hvis der installeres et varmelegeme, skal det være ét specielt designet til hønsehuse, og det er bedst kun at bruge det, hvis temperaturen falder til under -5°C, ellers kan høner vænne sig til at være varme hele tiden, og det kan være katastrofalt, hvis varmelegemet svigter, og fuglene pludselig udsættes for kulde. Varme-forkælede fjerkræ kan dø af kuldechok.

Hvad sker der, hvis en kylling bliver for kold?

Kyllinger og unge høner er mere modtagelige for kulde end voksne høns. Hvis en ung høne har sit fulde lag fjer, vil den være lige så hårdfør som de ældre fugle. Kyllinger har dog brug for beskyttelse mod kulde og skal opbevares under en passende varmelampe. Enhver kylling, der er efterladt til at klare sig selv i koldt vejr, vil dø.

Tips til koldt vejr

To brune høns kigger ud af deres hønsehusFølgende forholdsregler vil hjælpe dig med at sikre glade høns om vinteren:

  • Beskyt kamme og hagelapper mod forfrysninger med vaseline eller et tilsvarende produkt.
  • Undgå, at vand fryser til. Tjek det mindst to gange om dagen for at holde det fri for is. Hvis der forventes frost, skal du bringe beholderne indendørs om natten eller, hvis det er muligt, købe en vandvarmer designet til at forhindre frysning.
  • Høns vender normalt tilbage til hønsehuset ved skumringstid, men om vinteren kan du opleve, at dine fugle forsøger at få mere skrabetid ud af de korte dage. Hvis dine høner har en tendens til at vandre rundt i mørket, kan en sikkerhedsvest til høns med høj synlighed hjælpe dig med at lokalisere dem og sikre, at de er synlige for alle andre, hvis de forvilder sig ud af haven. Vestene holder også fuglene varme, så det er en dobbelt velsignelse om vinteren.
  • Varmelamper eller oliefyldte radiatorer kan give ekstra varme i skure og udhus, men er generelt kun nødvendige for skrøbelige fugle eller dem med manglende fjer (som f.eks. forhenværende burhøns). Rummet skal blot gøres lidt mindre køligt snarere end direkte varmt.
  • Hvis du ikke har en hyggelig Eglu, kan et træ-hønsehus isoleres med bobleplast, pap eller gamle tæpper.
  • Ekstra strøelse på gulvet i hønsehuset hjælper også med at holde hønsene varme.
  • Giv hønsene mulighed for et pusterum i hønsegården ved at tilføje noget vejrbestandigt husly.
  • Noget ekstra korn, der tilbydes som en godbid før hønsenes sengetid, fungerer som et indvendigt varmelegeme, da hønsene fordøjer det natten over. Generelt vil høns spise mere mad i de kolde måneder, da mere af deres energi bruges på at holde varmen.
  • Nogle ejere kan godt lide at supplere deres høns’ kost med ekstra protein eller lidt fedt for at øge deres fedtmængde til vinteren. Fedt holder på varmen, og hele fuglen gør gavn – ikke kun benene.

Så svaret på spørgsmålet ‘lider mine høns under kulden?’ er normalt et ‘nej’. Sørg for, at hønsenes miljø – særligt hus og gård – er egnet til al slags vejr, så vil dine høner ligeledes være det.

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *