Omlet bloggen

Lær din hund at svømme

Richard Whately, akademiker i Oxford og Biskop af Durham i det 19. århundrede, lærte sin hund at klatre op i træerne ved siden af floden Cherwell og hoppe i vandet fra deres grene.

Heldigvis findes der meget lettere måder at få din kæledyr til at vænne sig med at tage en dukkert på. Men nøgleordet i forrige afsnit er ’lærte’. Hunde er ikke fødte svømmere – de har brug for undervisning i et vist omfang, selvom de fleste af dem kan forblive oven vande og hunde-padle sig tilbage til land, hvis du kaster dem ind. Men dette er bestemt ikke en anbefalet måde at introducere vovsen til vandet på!

Mange hunde behøver slet ingen overtalelse og hopper i floder, damme og havet ved enhver lejlighed. Andre er mindre ivrige efter at tage springet, og nogle racer er simpelthen ikke bygget til hunde-padlen.

Kend vandhunde fra ikke-svømmere

Hunderacer uden snude, såsom boxer, engelsk bulldog, fransk bulldog, pekingeser og mops, har store vanskeligheder med at holde næserne over vandet. Deres trykkede snuder betyder, at de simpelthen ikke er bygget til svømning. Lige så er racer med store hoveder og muskuløse overkropper som amerikanske bulldogs og staffordshire bull terrier ikke i stand til at svømme godt eller overhovedet.

Hunde med korte ben har svært ved at komme meget langt i vandet, selvom de er i stand til at holde hovedet over overfladen. Dette gælder for racer som bassethunde og gravhunde..

Den første dukkert

For hunde, der kan svømme i teorien, men som er lidt nervøse eller simpelthen endnu ikke vant til at tage en dukkert, er der et par tip og tricks, der på kort tid bør forvandle dem til vandhunde.

  • Vælg et sted hvor vandet er overfladisk nok til at du let kan redde hunden, hvis den begynder at gå i panik. Et sted med en hældning er ideel – en sø, en blid flod eller en lille pøl ved kysten. Mange hunde tager også deres første svømmetur i et børnebassin derhjemme.
  • Prøv at vælge et roligt sted, for at minimere distraktioner og sætte hunden i stand til at koncentrere sig om svømmeundervisningen.
  • Hold hunden i en lang snor under de første forsøg.
  • Tag en pind eller noget legetøj med for at lokke din hund i vandet. Hvis du går i først, vil hunden være mere tilbøjelig til at følge efter. Nogle springer i med det samme, andre har brug for mere tid til at vænne sig til ideen. Du må aldrig trække, kaste eller på anden måde tvinge hunden i vandet.
  • Redningsveste til hunde kan købes, hvis dit kæledyr er særligt nervøst, eller hvis du ikke er sikker på, om den vil være i stand til at svømme særlig godt, på grund af dens kropsform.
  • Når hunden først er vant til at være i vandet, kan du vade længere ud (vanskeligt i et børnebassin!) Og opmuntre den til at følge dig. Det handler om at opbygge selvtillid.
  • For at hjælpe en nervøs hund med at vænne sig til at have fødderne fra bunden af poolen eller floden, kan du holde den på midten for at berolige. Det er instinktivt for hunden at padle med de forreste poter, og du kan tilskynde til brug af bagbenene ved at hæve hundens bagende let. Den vil instinktivt sparke på bagbenene for at genvinde ligevægten.
  • Når hunden padler foran og sparker bagpå, har den knækket koden. Du kan nu lade den teste sin nye færdighed – men hold dig tæt ved og vær parat til at holde den på midten igen, hvis den bliver træt eller pludselig går i panik.
  • Det er en god ide at tage et håndklæde med til tørring af hunden, når den først er kommet ud af vandet. Især mindre hunde kan meget hurtigt blive kolde. Vær forberedt på selv at blive en smule våd, når dit våde kæledyr ryster vandet fra dens frakke!

For mange hunde tager den såkaldte træningsproces kun et par sekunder. Mange hunde svømmer lige så naturligt som de gør – for eksempel racer som Newfoundlænder, puddel, Otterhound, de forskellige retrievere, spaniere, settere og – ikke overraskende – portugisiske og spanske vandhunde.

Og bare rolig – du behøver ikke at lære hunden at klatre i træer også!

This entry was posted in Hunde


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *