Omlet bloggen

Sådan vælger du de høns, der passer bedst til dig

Lille pige, der samler æg fra hønsene i Omlet Eglu Pro

Så du har besluttet, at det passer godt til din livsstil at holde høns – men har du besluttet dig for, hvilken slags høns du skal holde? Høns findes i en række forskellige størrelser og farver, med forskellige racer, der har hver deres unikke egenskaber. Dyk ned i hønsenes verden, og find ud af, hvordan du vælger de høns, der passer bedst til dig .

Hvilke høns passer til mig?

Forskellige hønseracer har forskellige fordele, så valget af de rigtige høns afhænger i høj grad af din familie og livsstil, samt klimaet hvor du bor og hvor meget plads du har. Der er ikke en mulighed, der passer til alle, men mange typer høns kan holdes af alle næsten hvor som helst. Og uanset hvilken type høner du vælger, skal du huske, at alle flokke har brug for et vejrsikret hønsehus og et sted, som er deres eget, uanset om det er i en hønsegård, hønseindhegning, eller et sikkert område, hvor de kan gå frit omkring.

De mest børnevenlige hønseracer

Nogle hønseracer er kendt for deres søde og føjelige personligheder, som gør dem til en favorit blandt børn. Hver hønes personlighed er ikke garanteret uanset deres race, men nogle er kendt for at være nemmere at tæmme og håndtere end andre. Her er de mest almindelige børnevenlige hønseracer:

 • Orpingtons
 • Plymouth Rocks
 • Polske høns
 • Rhode Island Reds
 • Silkies
 • Sussex

De bedste racer til små områder

Nogen vil bekymre sig om, de har nok plads men nogle høner findes i miniatureform. De anførte racer er “true bantams”, hvilket betyder, at de ikke har et modstykke i fuld størrelse, men der findes bantam-størrelser af nogle racer i fuld størrelse. Disse kompakte hønseracer er perfekte til mindre områder, men de har stadig store personligheder, som deres ejere vil få glæde af:

 • Bestøvlet
 • Hollandsk
 • Japansk
 • Peking
 • Rosecomb
 • Sebright
 • Serama

Bedste fritgående hønseracer

Nogle høner er mere glubske end andre. Disse racer kan befinde sig godt i en stor hønsegård, men de har brug for masser af plads for at tilfredsstille deres vandrelyst. De er også store og kvikke nok til at undgå diverse rovdyr, hvilket gør dem til et godt valg til åbne områder:

 • Ancona
 • Jersey Giants
 • Leghorns
 • Plymouth Rocks
 • Rhode Island Reds
 • Welsummers

Sådan vælger du de høns, der passer bedst til dig - dreng samler æg fra Eglu Cube

De bedste racer til ægproduktion

Gode æglæggende racer kan producere op mod 250 æg om året. Disse racer er kendt for at producere æg hele året og langt ind i deres ældre år. Hvis du vil forsyne din familie med friske æg, skal du ikke lede længere end disse æglæggende superstjerner:

 • Australorps
 • Hybrids
 • Leghorns
 • Plymouth Rocks
 • Rhode Island Reds
 • Sussex

Bedste racer til at lægge æg med farver

Alle høns lægger æg, men nogle kan virkelig pryde din æggekurv på smukke måder. Hvide og brune æg er også pæne, men hvis du er til flotte farver, vil du måske tilføje en race, der lægger pigmenterede æg. Fra blå og grøn, til nuancer af creme og pink, er her nogle hønseracer, der lægger farverige æg.

Blå æg:

 • Ameraucana
 • Araucana
 • Cremefarvet Legbar
 • Påskeæg
 • Whiting True Blue

Grønne æg:

 • Påskeæg
 • Favaucana
 • Svensk Isbar
 • Olivenfarvede æg (Maran/Ameraucana-blanding)
 • Whiting True Green

Cremefarvede eller lyserøde æg

 • Australorp
 • Påskeæg
 • Faverolle
 • Plymouth Rock
 • Silkies
 • Sussex

Brune æg:

 • Australorp
 • Barnevelder
 • Dominique
 • Jersey Giant
 • Marans
 • New Hampshire
 • Orpington
 • Plymouth Rock
 • Rhode Island Red
 • Welsummer
 • Wyandotte

Hvide æg:

 • Ancona
 • Hamburg
 • Houdan
 • Leghorn
 • Polske
 • Sultan
 • Sumatra

Bedste racer til varme klimaer

Ikke alle høns kan modstå varmen. Faktisk klarer de fleste racer sig bedre i kulde end i varme, men nogle har naturlige træk, der hjælper dem med at klare hede somre bedre end andre. Store kamme og lette kropsvægte er egenskaber, der hjælper høns i det varme vejr, som er standard hos disse racer:

 • Delewares
 • Leghorns
 • Minorcas
 • Plymouth Rocks
 • Rhode Island Reds

Bedste hønseracer til kolde klimaer

De fleste høns klarer sig fint i kulde, men ligesom nogle racer er bedre rustet til at håndtere varmen, er nogle mere koldhårdføre. Små kamme er ikke så udsat for forfrysninger, tungere bygninger tilføjer isolering, og fjerbeklædte ben giver ekstra beskyttelse mod den kolde luft. Det er nogle racer, der er bygget til kulden:

 • Barnvelders
 • Brahmas
 • Cochins
 • Dominique
 • Orpingtons
 • Wyandottes

Høns, der kræver lidt ekstra pleje

Generelt set er høns nemme at tage sig af. De vil ikke overspise, så deres foder kan efterlades, og så længe de har adgang til ferskvand, vil de slukke deres tørst, når behovet opstår. Men nogle racer kan kræve lidt ekstra opmærksomhed end andre.

Dekorative høns har fjer, der kan blive mudrede. Disse racer omfatter:

 • Brahmas
 • Cochins
 • Frizzles
 • Polske
 • Silkies

Fjerningen af disse racer kan også gøre dem mere modtagelige for ekstreme temperaturer, hvilket især gælder for Frizzles og Silkies. Dette skyldes, at deres luftige fjer ikke hjælper dem med at regulere deres kropstemperatur såvel som deres slanke fjervenner. Hvis du bor i et klima med ekstreme temperaturer, eller hvis din ejendom har en tendens til at blive ekstremt mudret, skal du måske overveje andre racer.

Omlet og dine høns

Uanset hvilke høns du vælger, vil de være heldige at have en ejer, der forbereder sig ordentligt for at give dem det bedst mulige hjem. Ved at huse dine høns i trygge hønsehuse, rummelige løbegårde, og at man giver dem hønselegetøj og tilbehør, du vil hurtigt blive din floks yndlingsperson. Ved at sørge for deres basale behov, vil du knytte et bånd til dine fugle, der vil strække sig gennem et helt liv.

Vælg de høns, der passer bedst til dig - Pige sidder sammen med fritgående høns uden for Eglu Cube

 

 

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *