Omlet bloggen

Har min hund det for koldt?

En hund står udenfor omgivet af træer med sne

Foto: Jamie Street / Unsplash

Nogle hunde elsker at rulle rundt i sneen, mens andre med glæde lader det kolde vejr passere forbi mens de opholder sig i et varmt hus. For sneelskere er tyk pels bestemt en fordel. Racer som Siberian husky og Alaskan malamute, der er opdrættet til livet og hårdt arbejde i kolde klimaer, har slet ingen problemer med den gennemsnitlige danske vinter.

Hårdføre racer med tyk pels, såsom Schæferhunde, Pudler og Golden retrievere, vil også elske deres gåture i koldt vejr. Racer med tynd pels som Greyhound og Whippet, og små hunde som Chihuahuas og Yorkshireterrier skal beskyttes mod kulde. Hvalpe, ældre hunde og syge hunde har muligvis også brug for ekstra pleje om vinteren.

Uanset hvilken race, så lad aldrig din hund være udenfor i meget koldt vejr, da selv en hårdfør hund kan bukke under for kulden, hvis dens kropstemperatur bliver for lav.

Hvordan ved man, om det er for koldt for ens hund?

Du vil hurtigt finde ud af, om din hund føler kulden, da den simpelthen fortæller dig det! Hunde vil være tilbageholdende med at gå en tur eller vil ikke være så aktive som sædvanlig under gåturen, sidde på et beskyttet sted eller gå meget langsommere end normalt. Kolde hunde kan blive ængstelige, klynke og gå ved din side og se bønfaldende på dig. Mindre hunde begynder at ryste meget hurtigt i kulden, og endda større racer kan ryste efter et stykke tid. Hvis der er sne under fødderne, kan en hund halte, hvis den føler sig ubehageligt tilpas med isen i tæerne.

Det kommer dog ikke ofte til dette – bestemt ikke hos raske hunde. De vil løbe så meget, at de ikke mærker kulden, medmindre selve sneen bliver et problem i deres pels eller mellem tæerne.

Hvor koldt er for koldt for en hund?

Generelt er 7°C en minimumstemperatur, ved eller over hvilken alle hunde vil være komfortable. Når temperaturen falder mod de 0°C, skal mindre hårdføre hunde have en hundetrøje eller jakke på. I ekstrem kulde er alle andre racer end de superhårdføre Huskies, Malamutes, Samojedhunde og Newfoundlands i fare for at få det for koldt.

Hvordan ved man, om ens hund har brug for en jakke?

Spørgsmålet om, hvorvidt det er for koldt for din hund, kommer stort set an på racen og er også påvirket af dit kæledyrs alder og helbred.

Hunde med fin pels og/eller tynde kropstyper (f.eks. Greyhounds) skal have en jakke på udenfor, når temperaturen falder. Hvis der er sne på jorden, har små hunde og hvalpe brug for en frakke under gåture eller legetid i parken. Da de er små, bliver de hurtigere kolde end større hunde, og deres undersider bliver også kolde hurtigt, simpelthen fordi deres mave er tættere på jorden.

Ældre hunde og unge hvalpe har relativt svage immunforsvar og kan blive syge, hvis de bliver for kolde. Gamle hunde med gigt lider også i koldt vejr og kan endda kræve en frakke indendørs om vinteren for at lindre deres ømme led.

Hunde med lysere pels kan drage fordel af en mørk frakke for at suge lidt solvarme til sig om vinteren. Hvis vinden er stærk og isnende, kan en frakke gøre tingene meget mere behagelige for enhver race (med undtagelse af hunde opdrættet under barske forhold).

Selv en hårdfør hund kan få det meget ubehageligt i sneen, da deres pels kan akkumulere de frosne ting. Hunde vil instinktivt forsøge at rydde deres snedækkede muler og hoveder ved at gnide dem på jorden – og dermed samle endnu mere sne op! En hunds tæer kan også blive iset til, hvilket tydeligvis er ubehageligt for dem.

Sneen kan fjernes med jævne mellemrum under gåturen (selvom det undertiden vil danne is og ikke kan fjernes med det samme). En god optøning derhjemme vil dog kurere problemet.

Sådan holder du din hund varm igennem vinteren

Nøglen til at vide om hunden fryser er, at kende din egen hunds behov. Hunde behøver ikke at have det lunt og hyggeligt hele tiden, og du har måske bemærket, hvordan de nogle gange vil finde en kølig del af gulvet at lægge sig på, især når der er tændt for centralvarmen om vinteren. Det er en kendsgerning, at overophedning generelt er mere et problem for hunde, end dét at føle kulde.

Racer med mørk pels drager fordel af vintersolen og er i stand til at absorbere den smule varme, der kan være i solen. Lysere farver reflekterer lyset og dermed også varmen.

Hvis din hund har brug for en jakke i kulden, er det et simpelt middel mod vinterkulde. En hyggelig seng er også vigtig for at holde din hund varm om natten.

Det er en god idé at undgå pelsklipning om vinteren, da en drastisk trimning ikke hjælper i kampen mod kulden!

Hvordan ved man, om ens hund fryser om natten?

Så længe din hund har en blød seng at ligge på, og så længe stuetemperaturen forbliver over frysepunktet, er det usandsynligt, at hunde får det for koldt. Hunden vil putte sig godt, så dens egen kropsvarme er tilstrækkelig til en god nats søvn.

Det er vigtigt at sikre dig, at du har en hundeseng, der er egnet til formålet. De findes ikke meget hyggeligere end en Topology seng – disse kan hæves op over jorden for at forbedre ventilationen og forhindre, at sengen bliver for varm på et varmt gulv eller for koldt på et køligt ét.En spaniel sidder inde på en Topology hundeseng med lammeskind topmadras De har også overtræk med lynlås, der let kan skiftes, hvis en optøende hund gør dem våde.

Et hundetæppe af høj kvalitet kan også hjælpe – især hvis din hund har et hundehus eller bur udenfor. Din hund vil putte sig under det eller skubbe det til sides, ligesom du måske gør med et sengetæppe, hvilket hjælper med til at holde den perfekte temperatur hele natten.

Bemærk: kun meget hårdføre racer kan klare et udendørs hus eller bur om vinteren, selv hvis det er fuldt vejrbestandigt.

 

Hvad sker der, hvis hunde får det for koldt?

De vigtigste tegn på, at din hund har det for koldt, er rysten og klynken. En hund, der ryster, skal pakkes ind i et tæppe og tages et varmt sted hen så hurtigt som muligt. Det gør normalt tricket.

Hvis en skrøbelig eller lille hund får det for koldt, kan den blive syg. Kulden sænker deres immunforsvar og giver sygdomme mulighed for at få fodfæste. Hvis din hund under koldt vejr konstant nyser eller har udflåd fra øjne og/eller næse, kan det være et tegn på hundeforkølelse eller hundeinfluenza eller andre sygdomme.

Hunde med hypotermi

Selvom det er meget usædvanligt, er det muligt for en hund at lide af hypotermi. Dette er, når dens kropstemperatur er faldet fra det normale på omkring 38 – 39°C til 37°C eller lavere. Et sådan temperaturfald kan ende med at være dødelig, selv hvis det lykkes dig hurtigt at få din hund tilbage til varmen.

Du kan se, om din hund har hypotermi eller er i fare for at bukke under, ved at se, hvordan den opfører sig. Symptomerne inkluderer sløvhed eller søvnighed, klodsede bevægelser, stive lemmer eller åndedrætsbesvær.

Forebyggelse er det eneste middel her. Kend din hund, kend dens fysiske begrænsninger, og brug din dømmekraft for at forhindre at placere hunden i et miljø, der kan betyde, at din hund bliver for kold, og dermed kan føre til hypotermi.

Hunde med forfrysninger

Forfrysninger er en anden risiko i koldt vejr. I ekstrem kulde beskytter et varmblodet dyrs krop dets vitale organer og omdirigerer blodstrømmen dertil. Dette betyder, at ekstremiteter som ører, næser, haler og poter risikerer at fryse. Hvis nogen af disse dele af kroppen er røde eller sorte, kan din hund lide af forfrysninger og skal straks opvarmes.

Hvis din hunds ører eller hale føles ‘som is’, når du holder dem, er det sandsynligvis tid til at stoppe gåturen og gå indendørs.

Generelt set, hvis du føler dig kold udenfor på trods af din frakke, hat og handsker, vil din hund også føle den bidende kulde. Sund fornuft spiller en stor rolle, når du prøver at finde ud af, om din hund har det for koldt om vinteren, og et dyr så intelligent som en hund vil helt sikkert fortælle dig, hvis det kolde vejr får den til at føle sig ubehageligt tilpas.

This entry was posted in Hunde


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *