Omlet bloggen

Sådan undgår du hundetyveri, og hvad du kan gøre hvis din hund bliver stjålet

Dogtor Adem, grundlægger og ejer af Dog-Ease, er en hundeadfærdsspecialist og -træner med over 15 års erfaring i at arbejde med hundeejere og deres bedste venner. I dette blogindlæg giver Adem os nogle nyttige tip til at forhindre hundetyveri, samt hvad du skal gøre, hvis du selv oplever hundetyveri.

Hundetyveri er en stigende trend, så det er kun helt naturligt, at vi måske føler os bekymrede over at tage vores firbenede familiemedlemmer med ud i øjeblikket. Jeg tror de fleste af os kan blive enige om, at hvis noget skulle ske med dem, ville vi føle os helt ødelagte. Så jeg har samlet mine bedste tip til at beskytte din hund mod tyveri, både hjemme og ude. Efter dette har jeg desuden samlet nogle tip til, hvad du skal gøre, hvis du befinder dig i den forfærdelige situation, at din hund er blevet stjålet. Jeg håber, at du aldrig får brug for dem, men de kan muligvis hjælpe dig med at blive genforenet med din hund, hvis du befinder dig i denne uheldige position.

 

MINE BEDSTE TIP TIL FOREBYGGELSE AF HUNDETYVERI

 

BEGYND DERHJEMME

Med dette mener jeg, at du bør gennemgå dine nuværende sikkerhedsforanstaltninger derhjemme. Start med at sikre, at låger og hegn er sikre, og undgå at efterlade din hund i haven uden opsyn. Det kan også være en god idé at sikre, at din hund ikke kan ses af folk, der passerer forbi, når du er ude af hjemmet. Du kan gøre dette ved at holde den til rum væk fra vinduerne, hvor der let kan ses ind eller endda ved at trække gardinerne for disse vinduer, når du er ude.

 

SØRG FOR AT DIN HUND ER CHIPMÆRKET

Det er ikke kun et lovkrav at få din hund chipmærket, det er også den bedste praksis. Hvis din hund nogensinde bliver adskilt fra dig, kan en simpel scanning af deres chip i deres halsområde genforene jer ret hurtigt. Hold din hunds mikrochipoplysninger opdaterede. Det er normalt meget nemt at gøre dette via telefon eller online.

 

TILFØJ ET ID-MÆRKE PÅ DIN HUNDS HALSBÅND OG OVERVEJ OGSÅ ET GPS-MÆRKE

Ifølge loven skal din hund have et identifikationsmærke fastgjort til halsbåndet, når den er udenfor dit hjem. Dette gør det virkelig nemt at blive genforenet uden at det er nødvendigt at scanne din hunds mikrochip. Du kan også overveje at vedhæfte et sporbart GPS-mærke til din hunds halsbånd. Der er mange på markedet at vælge imellem, og disse kan købes online, hvis ikke hos din lokale dyrehandel. Nogle har også sjove funktioner, der kan bruges dagligt, som f.eks. at holde øje med din hunds aktivitetsniveau.

 

LÆR DIN HUND AT KOMME NÅR DU KALDER

Lær din hund kommandoen ’kom’, og gør dét at komme tilbage til dig til en sjov, som I kan lege gennem jeres gåture sammen. Tilbyd en godbid eller engagér hunden i en leg som f.eks. kaste/hente hver gang den vender tilbage til dig. Dette gør den mere tilbøjelige til at ønske at vende tilbage til dig og se tilbagekaldelsen som en sjov del af jeres tur. På bloggen på min hjemmeside www.dog-ease.co.uk/blog/ kan du finde en video om, hvordan du begynder denne træning, hvis du ikke allerede har haft chancen for det.

 

HOLD DIN HUNDS OPMÆRKSOMHED

Gør det sjovt for din hund at være i nærheden af dig under gåturen, hvis du tager snoren af den. For eksempel kan du træne hunden i at gå ved din side, tilbyde den en godbid som belønning for dens fokus eller lege ’kom’-lege som nævnt ovenfor. Det kan også være en hjælp at tage et særligt stykke legetøj, såsom en bold, med på turen for at holde din hunds opmærksomhed og fokus på at jagte og hente.

 

HOLD DIN HUND I SYNE

I forlængelse af at holde din hunds opmærksomhed, bør du også undgå at lade din hund komme ud af syne på gåturen eller efterlade den uden opsyn udenfor en butik, skole eller endda i din bil. Jo mindre mulighed der er for, at den kommer i kontakt med fremmede, uden at du også er til stede, desto bedre.

GÅ SAMMEN MED ANDRE

Om muligt bør du gå ture med hunden sammen med et familiemedlem eller en ven. Du kan også prøve at gå på offentlige steder, hvor andre mennesker går og også er til stede. Vælg tidspunkter på dagen hvor der sandsynligvis vil være andre mennesker ude, og gå i dagslys hvis det er muligt. Hvis dette ikke er muligt, så prøv at gå på veloplyste steder. Et større antal mennesker betyder ofte mere sikkerhed, og jo flere mennesker der er omkring dig jo mindre sandsynligt er det, at nogen ser dig som et mål.

 

OVERVEJ AT TAGE EN ANTI-TYVERI-ENHED MED DIG

Overvej at tage en tyverialarm eller en anden lignende enhed med dig på din tur, selv en fløjte er bedre end ingenting for at være i stand til at tiltrække opmærksomhed. Du kan også prøve at holde din mobiltelefon klar til at bruge, hvis det bliver nødvendigt. Det er dog bedst ikke at lade mobiltelefonen distrahere dig fra det, der foregår omkring dig, mens du går. Se det næste tip!

 

VÆR OPMÆRKSOM

Vær opmærksom og hold øjnene åbne på dine gåture. Hold øje med enhver usædvanlig aktivitet eller mennesker i de områder, du typisk går. Det er bedst at begrænse din brug af elektroniske enheder såsom din mobil, selv for at lytte til musik. Jo mere opmærksom du er på dine omgivelser, desto mere sandsynligt er det, at du får øje på noget, der ikke er helt som det skal være.

 

UNDGÅ TÆT KONTAKT MED FREMMEDE

Undgå at lade folk, du ikke kender, klappe din hund eller fortælle folk, du ikke kender, nogen detaljer om dig og din hund. Det er rart at være venlig, men vær opmærksom på hvilke oplysninger du deler.

 

VÆR MINDRE FORUDSIGELIG

Hvis du er særligt bekymret, så ændr din rutine regelmæssigt. Dette gør det sværere for nogen, der eventuelt ‘holder øje og venter’, at kunne forudsige og planlægge at ‘støde på dig’ på en tur.

 

FORBERED ANDRE, DER ER ANSVARLIGE FOR AT GÅ TUR MED DIN HUND

Hvis du har nogen andre til at gå tur med din hund, skal du sørge for at spørge dem, hvilke forholdsregler de tager for at undgå, at din hund bliver stjålet. Du kan også bede dem om, at være ekstra opmærksomme på at sikre din ejendom, når de returnerer din hund til hjemmet og bede om, at de holder øje med og advarer dig om nogen form for usædvanlig aktivitet.

 

BRUG SOCIALE MEDIER OG LOKALE NYHEDER TIL DIN FORDEL

Tjek lokale sociale mediesider og lokale nyheder for opdateret information omkring, hvad der foregår i dit område. Ofte rapporteres bekymrende hændelser af beboere med detaljer om mistænkelige mennesker og endda undertiden køretøjer at holde øje med.

 

PAS PÅ MED HVAD DU DELER ONLINE

Ved at dele din placering og oplysninger om dit kæledyr på ikke-private fora som f.eks. offentlige sociale mediesider, kan du gøre potentielle tyve opmærksomme på dine opholdssteder. Sørg for, at du er opmærksom på, hvad du deler, og hvor du ‘tjekker ind’, med eller uden din hund.

 

HVAD GØR DU, HVIS DIN HUND BLIVER STJÅLET?

I det forfærdelige tilfælde, at din hund bliver stjålet, er der her nogle tip til at hjælpe dig med at finde og blive genforenet med den.

 

ANMELD TYVERIET MED DET SAMME

Anmeld straks tyveriet til politiet og sørg for, at det registreres som en forbrydelse snarere end som et kæledyr, der er blevet væk. Du skal modtage en kvittering fra politiet med et referencenummer for forbrydelsen.

 

TJEK OVERVÅGNINGSKAMERAER

Tjek alle tilgængelige optagelser med overvågningskameraer i det område, hvor din hund blev stjålet, for at få bevis for, at der er behov for identifikation af mennesker eller køretøjer, der måtte have været involveret. Det kan også være en god idé at tjekke hos naboer og de lokale i området for at se, om nogen har optagelser fra deres egne sikkerhedssystemer. Alt er et skud værd og kan føre til at identificere noget eller nogen.

 

KONTAKT DANSK HUNDEREGISTER

Informér dansk hunderegister om, at din hund er blevet stjålet. På den måde kan din hund ikke besidderskiftes, og hvis din hund bliver scannet af en dyrlæge et andet sted, kan de advares om dette, og din hund returneres til dig.

 

KONTAKT LOKALE DYRLÆGER

Kontakt alle dyrlæger i lokalområdet for at fortælle dem om tyveriet. Giv dem et billede af din hund, hvis det er muligt, og inkluder oplysninger om eventuelle markeringer eller særlige kendetegn, den har, så de lettere kan identificere den.

 

GØR OFFENTLIGHEDEN OPMÆRKSOM

Gør andre mennesker opmærksomme på tyveriet ved at hænge plakater op, der fortæller, at din hund er blevet stjålet, og med dine kontaktoplysninger på. Du bør også sende en kopi af sådanne plakater eller tilsvarende på de sociale medier. Hvis du sørger for, at indstillingerne for dit opslag er sat til ‘offentlig’, kan du bede andre om at dele dit oplæg og nå en meget bredere målgruppe. Jo mere din hunds oplysninger deles, jo større chance har du for, at din hund bliver identificeret og returneret til dig!

 

GIV IKKE OP

Opgiv ikke håbet! Bliv ved med at dele din hunds detaljer vidt og bredt. Nogen et sted ved muligvis noget og kan hjælpe dig med at blive genforenet med den.

 

Jeg håber I kan bruge disse tip. Vær opmærksomme og pas på jer selv!

 

Dogtor(tm) Adem

Ejer af Dog-ease Training & Behaviour

www.dog-ease.co.uk

This entry was posted in Hunde


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *