Omlet bloggen

Hvorfor har kaniner knurhår?

Sort og hvid kanin bruger Omlet legetunnel til kaniner

Hvad tænker du på, når du hører ordet: knurhår? Højst sandsynligt er den første ting, der kommer til at tænke på, ansigtet på et yndigt dyr som en killing eller en kanin.

Vi ved alle, at kaniner har knurhår – som børn lærer vi at tegne dem på ansigterne på vores kaninbilleder, og at de er en væsentlig del af ethvert godt kanindragt. Men tjener knurhår et praktisk formål ud over blot at tilføje sød faktor til de mundkurve, de pryder?

Næsten hvert pattedyr har knurhår! Knurhår har meget mere følsomme follikelbaser end almindelige hår, så mens nerver ikke løber gennem selve knurhår, er de i stand til at videresende sensorisk input gennem berøring. Disse naturligt erhvervede ansigtstilbehør tjener de samme to hovedfunktioner hos alle arter:

  1. At fornemme omgivelser under mørke forhold
  2. At tjene som målehjælp ved vurdering af små rum

Så som et kæledyr, har din kanin stadig brug for disse muligheder? Og som ejer er der nogen særlig omhu, der skal tages med disse følsomme vedhæng?

De vidunderlige knurhår

Din kanin bruger dens knurhår dagligt. Faktisk giver de kaninen en sjette sans! Kaniner har ikke samme fokus eller dybdeopfattelse i deres vision, som mennesker har, så deres knurhår giver dem taktil sensorisk feedback for at udfylde de manglende detaljer. Selv når de er i et velkendt rum som deres kaninhus eller legegård, bruger kaniner deres ansigts” følere”, når det er for mørkt til at se deres omgivelser.

Før den begiver sig ind i en hule, bruger din kanin sine knurhår til at afgøre, om den passer ind i et lille rum eller ej. Selv når din kanin løber gennem dens Zippi kanintunneller, føler den efter med sine knurhår for at sikre, at den passer ind i rummet!

Og nye undersøgelser tyder på, at kaniner ligesom andre dyr er i stand til at mærke teksturen af et objekt ved at vibrere deres knurhår mod det! Kaniner kan også mærke vibrationer og bevægelse af luft og vand med deres knurhår.

Kaniner er i stand til at rykke og flytte deres knurhår i en handling kaldet “piskning”. Selvom denne type piskning muligvis ikke producerer bagværk, bringer den observatøren glæde! Knurhår er også de første kontaktpunkter, når man møder en anden kanin eller et andet dyr med knurhår – næsten som et håndtryk!

Knurhår længde og arrangement

En kanins længste knurhår er så lange som deres kroppe er brede på hver side! De er også arrangeret efter et bestemt mønster over deres øjne, på deres næse og under deres hager, der giver en bred vifte af rumlig bevidsthed. Knurhårene starter kortere ved næsen og bliver længere i hver række, der går mod deres kinder og toppen af hovedet..

Knurhår ved forsiden af dens ansigt fungerer som taktile værktøjer til at føle sig rundt i mørket eller til at føle genstande direkte foran den. På grund af placeringen af dens øjne kan kaniner ikke se noget, der er direkte foran deres næse – de stoler på deres andre sanser for at opfatte, hvad der er lige foran dem.

De længere knurhår over deres øjne ligner meget falske øjenvipper! Dette giver dem ikke kun et særligt udtryk, men disse længere vipper forhindrer også snavs i at komme ind i en kanins øjne.

En kanins længste knurhår bruges primært til at måle rum, orientere sig og føle vibrationer.

Skal jeg ’barbere’ min kanins knurhår?

Det er meget vigtigt aldrig at klippe din kanins knurhår! Da knurhår i sig selv ikke har blod eller nerveforsyning, vil det ikke forårsage smerte, men det vil forstyrre en kanins naturlige evner og koordination. Tænk på det, som om du tog briller eller kontaktlinser væk fra en person, der er alvorligt nærsynet. De ville være i stand til at gå, men de ville snuble, støde på ting og ikke kunne bevæge sig lige så sikkert og effektivt som de gjorde før. Hvis en kanin pludselig mister sine knurhår, skal den lære at interagere med sine omgivelser igen.

Hvis du vil trimme snarere end at barbere knurhårene ved basen, vil det give en forkert oplysning til kaninen. Ved at trimme knurhårene kortere ville de ikke længere være så lange som kaninen er bred. Din kanin vil muligvis derefter prøve at presse sig ind i rum, som den ikke passer i og ikke bør gå ind i.

Bekymringer om knurhår

Hvorfor falder min kanins knurhår ud?

Ligesom de gør med deres pels, vil kaniner fælde deres knurhår på en rutinemæssig måde. Så hvis du finder et omstrejfende knurhår i din kanins omgivelser en gang imellem skal du ikke bekymre dig! Det er en helt normal proces, og snart vil et nyt knurhår vokse ud.

Vil din kanin være okay uden et knurhår? Du skal ikke bekymre dig hvis din kanin mangler et knurhår eller to – de vil sandsynligvis ikke mærke forskellen!

Hvad hvis min kanins knurhår er bøjet?

Et bøjet Knurhår vil enten til sidst falde af eller falde ud som en del af den naturlige udgødningsproces og vil vokse tilbage som normalt. Undgå selv at trimme den ødelagte del af knurhår, fordi du ved et uheld kan skære kaninen eller fjerne flere knurhår i processen!

Hvorfor bløder min kanin fra bunden af dens knurhår?

Hvis et knurhår trækkes eller vrides under leg, kan det enten falde helt ud eller delvist løsnes ved bunden. Knurhår er så følsomme som de er, fordi rødderne befinder sig i en hårsæk med blodforsyning. En lille mængde blod er normalt grundet pludselig, uventet fjernelse eller tab af et knurhår, men hvis din kanin bløder meget, skal du ringe til din dyrlæge! Andre grunde til bekymring over et knurhår, der berettiger et opkald til dyrlægen, inkluderer:

  • Betændt base af et knurhår, med eller uden hævelse
  • Blod eller gul væske, der kommer fra bunden af et knurhår
  • Et delvist løsrevet knurhår, der ikke er faldet ud af sig selv efter et par dage
  • Knurhårtab ud over det normale – f.eks tab af flere knurhår på en gang, eller knurhår, der vokser ikke ud igen
  • Knurhår over øjet, der vender indad, hvilket får håret til at gnide sig mod din kanins hornhinde

Skab rumlig bevidsthed

Selv med brug af super-appendages har kaniner brug for et rum designet til at fremme og opmuntre deres naturlige adfærd. Kaniner er meget følsomme dyr, og deres knurhår øger mængden af de stimuli, de oplever.

Ved at give det optimale miljø skaber du et rum, hvor dine kaniner kan føle sig trygge, når de opfatter fare, lege, når de føler sig trygge, og slappe af, når de føler sig sikre. Vores udvalg af kaninprodukter gør netop det, og gør det lettere at skabe det ideelle bosted til din kanin!

Vores produkter er blevet grundigt brugt over af hundreder (måske endda tusinder!) af kaniner fra hele verden. Og alle kaniner er enige – Omlet har kaninhuse, legetunneller, shelters, og tilbehør til at holde din kanin oppe på dupperne.

Nærbillede af kanin knurhår

This entry was posted in Kaniner


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *