Omlet bloggen

Inspiration til feriebagning med dine høners æg

Højtiden er her, og er der nogen bedre måde end at fejre den med festlig bagning? Og, med en flok høns, kan friske æg løfte julens opskrifter til et højere niveau, og tilføje smag, og gyldne nuancer, som butikskøbte æg ikke kan hamle op med. Og hvis du også tilføjer nogle hjemmelavede urter og grøntsager, vil julebordet fremvise højdepunkterne fra din have. Her er noget inspiration til feriebagning med dine høners æg, der helt sikkert vil glæde dine gæster og din familie.

Dreng samler æg fra Eglu redekasse

Hvorfor er friske æg bedre til julebagning?

Æg fra dithønsehus er sundere og meget friskere end butikskøbte æg. Dette skyldes, at du dikterer din floks diæt og sikrer, at kvalitetsfoder omdannes til nærende æg, og fordi, at når kommercielt tilgængelige æg rammer markedshylderne, er de allerede flere uger gamle. Når du knækker ægget for at sammenligne et købt æg med et frisk æg, vil du bemærke forskellene med det samme. Friske ægs blommer har en dybere, rigere gul farve, tykkere hvide og sundere skaller. De har mere omega-3 og andre næringsstoffer, så friske æg er det perfekte fundament til julebagning.

Madretter

Ikke al julebagning er slik fuld af sukker. Nogle af de bedste måder at fremvise dine høners nærende æg på, er gennem brunch eller morgenmad. Krydrede ægopskrifter supplerer form for superfood og skaber visuelt fantastiske og ernæringsmæssigt uovertrufne retter.

Perfekt luftig quiche

Quiche er en favorit til brunch, der kombinerer skorpens flager med cremet æggefyld. Friske æg gør virkelig en forskel i denne ret, hvilket gør hver portion til en fryd for smagsløgene.

ingredienser:

  • 6 friske æg
  • 1 ½ kop piskefløde eller sødmælk
  • 1 kop strimlet ost (Cheddar, Gruy Pallre eller schweizisk fungerer godt)
  • 1 kop kogte grøntsager (spinat, svampe eller løg)
  • 1 forberedt tærtedej (ubagt)
  • Salt og peber efter smag
  • Valgfrit: Friske haveurter som timian, persille eller purløg

Instruktioner:

  1. Forvarm din ovn til 190 C.
  2. Placer tærtedejen i en 23 cm tærteplade og krymp kanterne.
  3. Pisk æg, fløde, salt og peber, indtil blandingen er jævn.
  4. Læg grøntsagerne og osten i dejen, og hæld derefter ægblandingen ovenpå.
  5. Drys friske urter på toppen for at give ekstra smag.
  6. Skal bages i 35-40 minutter eller indtil midten er gennembagt og toppen er gylden.

Server den varm, og nyd den cremede rigdom, som din floks æg bringer til bordet.

Festlig grøntsagsfrittata

En frittata er en quiche uden skorpe, perfekt til fremvisning af friske æg og årstidsbestemte grøntsager. Den er alsidig og nem at lave – fantastisk til morgenmad eller lette frokoster. Og fordi den er skorpeløs, er dine høns’ æg det metaforiske brød og smør i denne skål.

Ingredienser:

  • 8 friske æg
  • ¼ kop mælk
  • 1 ½ kop hakkede grøntsager (courgetter, paprika eller tomater)
  • ½ kop ost (feta eller gedeost tilføjer endnu mere smag)
  • 2 spsk olivenolie
  • Salt, peber og friske urter som basilikum eller dild

Instruktioner:

  • Forvarm din ovn til 180 C.
  • Opvarm en ovn-sikker stegepande over medium varme. Sauter grøntsagerne, indtil de er møre.
  • Pisk æg, mælk, salt og peber sammen. Hæld blandingen over grøntsagerne.
  • Kog blandingen på komfuret i 2-3 minutter, drys derefter osten ovenpå
  • Overfør stegepanden til ovnen og bag i 15-20 minutter, eller indtil din frittata er lidt gylden.

Skær i skiver og pynt med friske urter for at få en farverig, festlig finish

Småkager: Julegodter

Ingen jul er fuldendt uden småkager. Og mens kultur og geografi påvirker, hvad der er almindeligt eller standard for småkager på denne tid af året, er nogle af de mest populære og genkendelige småkager traditionelt sukker- og peberkager. Og som du måske har gættet, spiller dine høns en vigtig rolle i at levere ingredienserne til de festlige klassikere.

Simple sukkerkager med glasur

Sukkerkager er et must i løbet af juleferien, især når de er dekoreret med livlig glasur. Friske æg sikrer, at dine småkager er bløde, mens æggehviderne giver basen til glasuren.

Ingredienser til småkager:

  • 2 ½ kopper mel
  • ½ tsk bagepulver
  • ¼ tsk salt
  • ¾ kop usaltet, blødt smør
  • 1 kop sukker
  • 1 frisk æg
  • 1 tsk vaniljeekstrakt

Ingredienser til glasuren:

  • 2 friske æggehvider
  • 3 kopper pulversukker
  • Madfarve
  • Krymmel til dekoration

Instruktioner:

  1. Forvarm din ovn til 180 C.
  2. Pisk mel, bagepulver og salt sammen i en skål.
  3. Bland fløde, smør og sukker i en anden skål indtil det er luftigt. Tilsæt æg og vanilje, og rør indtil det er godt blandet.
  4. Tilsæt gradvist de tørre ingredienser til den våde blanding til det danner en blød dej. Stil dejen til afkøling i køleskabet i 30 minutter.
  5. Rul dejen ud, skær den i former og bag den i 8-10 minutter. Lad den afkøle helt.
  6. For at lave glasuren skal du slå æggehviderne, indtil de er skummende, og bland derefter gradvist det pulveriserede sukker, indtil det er tykt og blankt. Opdel og tilsæt farve efter ønske.

Dekorer dine småkager med din familie og nyd dem som en festlig, velsmagende godbid, der passer perfekt sammen med din yndlingsjulefilm.

Krydrede peberkager

Intet siger jul som peberkager. Friske æg hjælper disse småkager med at opnå den perfekte seje tekstur, mens blandingen af krydderier fylder dit hjem med karakteristisk, varm og festlig aroma.

Ingredienser:

  • 3 kopper mel
  • 1 tsk bagepulver
  • 2 tsk ingefærspulver
  • 1 tsk kanelpulver
  • ½ tsk nelliker
  • ¼ tsk muskatnød
  • ½ tsk salt
  • ¾ kop usaltet, blødt smør
  • ¾ kop brunt sukker
  • En halv kop melasse
  • 1 frisk æg

Instruktioner:

  1. Forvarm din ovn til 180 C.
  2. Pisk mel, bagepulver og krydderier sammen i en skål.
  3. Bland fløde, smør og brunt sukker i en anden skål. Bland melasse og æg i, indtil det er jævnt.
  4. Tilsæt gradvist de tørre ingredienser til den våde blanding. Afkøl dejen i køleskabet i 1 time.
  5. Rul dejen ud, skær den i former og bag den i 8-10 minutter. Lad den afkøle helt inden dekoration.

Disse småkager er perfekte til gaver eller til at bygge et peberkagerhus med familien.

Omlet og dine høns

Det er ikke kun praktisk at bruge friske æg fra din flok — det er en fejring af en livsstil. Livlige æggeblommer og uovertruffen smag løfter enhver opskrift, uanset om det er til en dessert eller et sundt måltid. Så gør dig klar til at samle æg fra dit hønsehus, tag dit forklæde på, og lav nogle festlige godbidder, med hjælp fra dine høns. Glem ikke at give dem nogle køkkenrester i deres godbidsbeholder eller at dekorere deres walk-in løbegård så du kan lade dem deltage i årstidens festligheder.

Kvinde samler æg fra Omlet Eglu Pro

 

 

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Popular Posts