Begrænset tilgængelighed som følge af høj efterspørgsel. Se venligst vores side med lager information for at finde flere oplysninger.

Omlet bloggen

Blodmider: Forebyggelse og bekæmpelse

Et af de mest almindelige problemer man kommer ud for når man har høns i haven er, at fuglenes hjem bliver inficeret af Dermanyssus Gallinae – også kendt som blodmider (eller kyllingemider). Sammenlignet med andre parasitter hos fjerkræ såsom flåter, lus og fluer, er mider langt de hyppigste, mest ødelæggende og mest vanskelige at komme af med. Blodmider er aktive om natten og gemmer sig i alle former for sprækker og revner i løbet af dagen. Det er derfor både vanskeligt og kompliceret at bekæmpe blodmider.

 

KENDETEGN OG DIAGNOSE

Blodmider er op til 1 mm i størrelsen. Navnet ”blodmide” kommer af, at miderne lever af at suge blod. Hvis et blodmideangreb for alvor får lov at udvikle sig, kan dine høns faktisk få anæmi (blodmangel). Deres hagelapper og kamme begynder at se blege ud, og deres ægproduktion vil falde betydeligt. Blodmider forårsager desuden hudirritation, fjerplukning, vægttab og rastløshed i flokken. Dine høns vil sandsynligvis være uvillige til at gå i seng om aftenen, fordi det er dér, miderne er!

Når du tjekker dit hønsehus for blodmider, skal du sørge for at kontrollere de bagerste siddepinde samt i revner og sprækker. En endnu nemmere måde at tjekke huset på er ved at tørre med et stykke hvid køkkenrulle langs undersiden af siddepindene om aftenen/natten. Hvis der er blodmider, vil de nemlig sidde her på nuværende tidspunkt efter at have mættet sig i blod fra dine høns, og du vil derfor se røde striber på papiret.

 

FOREBYGGELSE

Forebyggelse er altid bedre end bekæmpelse. Men det er ikke altid så enkelt. Vilde fugle eller nye høns i flokken kan overføre blodmider til dit hønsehus. Det er en god idé at kigge efter blodmider rutinemæssigt, når du gør dit hønsehus rent, samt at bruge en forebyggende behandling. For eksempel kan du bruge Diatomit (kiselgur) som en del af den ugentlige rengøring (diatomit er et 100% naturligt pulver, der dehydrerer parasitter, som kommer i kontakt med det). Alle typer hønsehuse kan blive inficeret af blodmider, men træhuse har tendens til at blive angrebet oftere.

Desværre kan blodmider overleve i op til 10 måneder i et tomt hønsehus, så det løser normalt ikke problemet, hvis man bare lader huset stå tomt et stykke tid. Ved at vælge dit hønsehus omhyggeligt kan du bedre forebygge imod angreb. Omlets Eglu hønsehuse er lavet af plastik, hvilket gør det meget svært for blodmiderne at lave et hjem. Og i tilfælde af at der skulle komme blodmider alligevel, er disse hønsehuse hurtige og nemme at rengøre. Du kan hurtigt få bugt med problemet ved blot at spule hele huset med højtryksrenseren.

 

BEKÆMPELSE

1) Rengøring

Hvis du finder masser af blodmider i hønsehuset, så er det tid til en grundig rengøring. Den første store rengøring vil tage et par timer med et hønsehus i træ. Med et plastik hønsehus tager det heldigvis ikke så lang tid. Tag alle hønsene ud af huset, tøm huset for bundmateriale og skil det ad så meget som muligt. Hvis hønsehuset har tagpap, er du nødt til at fjerne og udskifte dette.

2) Desinfektionsmiddel til mider

Bland et desinfektionsmiddel imod mider (såsom Smite Professional desinfektionsmiddel koncentrat eller Barrier blodmide X koncentrat) med vand (brug brugsanvisningen som vejledning). Påfør midlet i og på hønsehuset og sørg for at komme ind i alle kroge og sprækker. Lad det sidde i 15-20 minutter.

3) Højtryksrenser

Brug en vandslange (helst en højtryksrenser) til at spule hele hønsehuset og alle delene godt og grundigt. Prøv at komme godt ind i alle kroge og hjørner, da det er her miderne bor. Lad alting tørre 10-15 minutter. Kig hønsehuset igennem, du vil højst sandsynligt få øje på flere mider, som er blevet forstyrret og nu kravler ud. Spul med højtryksrenseren igen. Vent 10-15 minutter og kig efter mider igen. Gentag denne proces indtil der kun er meget få mider til stede efter hver vask.

4) UV

Lad huset tørre fuldstændigt. Det er allerbedst at tage denne store rengøring på en solrig dag, da UV strålerne kan dræbe nogle bakterier og tørre huset hurtigere. Saml hønsehuset igen og kom bundmateriale i (kom det gamle bundmateriale i en plastikpose og i skraldespanden, ellers vil blodmiderne med glæde finde sig et nyt sted at bo).

5) Blodmidepulver

Strø blodmidepulver ud i hele huset samt på dine høns. Sørg for at skrubbe siddepindene godt med pulveret. Så alle tilbageværende mider er nødt til at kravle igennem det for at komme til dine høns. Omlet har et stort udvalg af blodmidepulver og kiselalger (Diatomaceous Earth) til bekæmpelse af blodmideangreb.

6) Gentag behandlingen med blodmidepulver

Fortsæt med at strø blodmidepulver i hønsehuset med et par dages mellemrum, eller når det er forsvundet. Blodmider er kun aktive når vejret er mildt, så i Danmark falder blodmidesæsonen normalt mellem maj og oktober. I løbet af efteråret og vinteren går miderne i hi og spiser ikke. Det betyder dog ikke nødvendigvis, at de er væk…

Kilder: www.omlet.dk, www.poultryworld.net, www.accidentalsmallholder.net, www.wikivet.net, www.poultrykeeper.com

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *