Omlet bloggen

Sådan forebygger og behandler man blodmider

Børn rengører en del af et Omlet Eglu Cube hønsehus

Et velkendt problem for både hønseholdere i haven og kommercielle gårde ligger i hvordan, man forebygger og behandler angreb af fuglenes miljø med blodmider – også kendt som dermanyssus gallinae. Sammenlignet med andre fjerkræparasitter såsom flåter, lus og fluer – er mider langt de mest almindelige, destruktive og vanskelige at fjerne. Blodmider er natlige parasitter og gemmer sig i huller og revner i løbet af dagen og venter på at skabe kaos i din flok om natten.

Tegn og diagnose

Blodmider er op til 1 mm i størrelse. Titlen “blod” er blevet givet til disse mider, fordi de går fra grå til rød, efter at de har fået et blodmåltid. En inficeret høne, er ikke en sund høne. Når angrebet bliver alvorligt, bliver dine høns anæmiske. Deres vinger og kamme vil se blege ud, og deres ægproduktion vil falde betydeligt. Blodmider forårsager også:

  • Hudirritation
  • Plukken i fjerene
  • Vægttab
  • Rastløshed i flokken

Dine høns vil sandsynligvis også være tilbageholdende med at gå ind i deres hønsehus om natten, fordi det er her miderne ligger på lur.

Når du tjekker dit hønsehus for blodmider, skal du også kontrollere deres siddepinde eller andre dele i hønsehuset og løbegården. En nem måde at kontrollere for blodmider på, er, ved at gnide et hvidt papirhåndklæde under en siddepind om aftenen. Hvis der er blodmider, vil de være på undersiden af siddepinden efter du har fodret dine høner – du vil se røde striber på dit papirhåndklæde efter at være kommet i kontakt med miderne.

Forebyggelse

En smule forebyggelse er besværet værd. Men når det handler om blodmider, er det nogle gange lettere sagt end gjort. Vilde fugle eller nye høns kan overføre blodmider til din flok. Tjek dine høns’ sundhed regelmæssigt for at sikre, at alle flokmedlemmer har det godt.

Det er også en god ide at tjekke for blodmider rutinemæssigt, når du rengører dit hønsehus og bruge nogle forebyggende foranstaltninger. Kiselgur som en del af den ugentlige rengøring er nyttig til at forebygge og dræbe mider (de er et 100 % naturligt pulver, som dehydrerer parasitter, det kommer i kontakt med). Alle typer hønsehuse kan blive angrebet af blodmider – men træhuse har tendens til at opleve de fleste angreb.

Desværre kan blodmider overleve i op til 10 måneder i et tomt hønsehus, så at lade et hønsehus stå tomt et stykke tid løser normalt ikke problemet. At vælge dit hus omhyggeligt kan hjælpe med at forhindre angreb.Omlets Eglu hønsehuse er lavet af plast, hvilket gør det meget vanskeligt for blodmider at skabe et hjem. Og i tilfælde af at der er et angreb fra blodmider, er de hurtige og nemme at rengøre. En hurtig skylning med en højtryksrenser vil være nok til at sende miderne på flugt.

6 måder at behandle blodmider på

1. Rengøring

Hvis du finder masser af blodmider i hønsehuset, er det tid til en dyb rengøring. Denne type rengøring vil tage flere timer med et hønsehus af træ, men betydeligt mindre tid med et hønsehus af plastik. Fjern alle høns fra hønsehuset og tøm det for så mange dele som muligt. Rengør hver del individuelt, og lad hønsehuset og delene tørre helt.

2. Midedesinfektionsmiddel

Bland lidt desinfektionsmiddel som Smite Professional Disinfectant (1l koncentrat) eller Barrier Red Mite X (500 ml koncentrat) med vand (ved hjælp af producentens retningslinjer). Påfør dette på hønsehuset, så du får det ned i revner og sprækker. Med Omlets Eglu hønsehuse er det let at kontrollere bestanden af blodmider. Fokuser din indsats, hvor der er den højeste population af blodmider. Lad det stå i 15-20 minutter.

3. Højtryksslange

Brug en slange (helst en højtryksrenser) til at vaske hønsehuset og dets dele med. Prøv at komme ind i alle hjørner og kroge, da det er her miderne kan lide at gemme sig. Lad det tørre i 10-15 minutter. Efter dette vil du sandsynligvis se nogle ophidsede mider kravle ud. Gentag denne proces, indtil der er meget få mider, der kommer ud efter hver vask. Eglu hønsehuse er lavet af robust plast og er designet til let at blive vasket med en højtryksrenser. En trykvask vil være nok til at udrydde enhver eksisterende midepopulation.

4. Ultraviolet

Lad hønsehuset tørre grundigt. Det er ideelt at vaske hønsehuset på en solskinsdag, hvor UV-stråler kan dræbe nogle af bakterierne. Sæt hønsehuset sammen igen og tilføj bundmaterialet. Bortskaf det gamle bundmateriale i en plastikpose i skraldet – blodmider vil med glæde finde et andet sted at bo, hvis de får mulighed for det.

5. Blodmidepulver

Drys hele dit hønsehus og dine høner med et blodmidepulver. Sørg for at gnide pulveret på siddepinde, så eventuelle resterende mider bliver nødt til at kravle igennem det for at nå dine høner.

6. Gentag behandling med blodmidepulver

Påfør blodmidepulveret igen hvertanden dag, eller når det er gnides af. Blodmider er primært aktive i mildt vejr, hvilket gør højsæsonen til forår og efterår. De vil ligge i dvale resten af året og vente på deres næste mulighed for at dukke op.

Forebyggelse af blodmider med Omlet

Ethvert hønsehus kan blive offer for blodmider, men med et hønsehus af træ, der er let at rengøre, kan du afværge angreb. Vores siddepinde til høns kan nemt fjernes for at blive rengjort, og vores hønsegynge af plastik, giver et mide-resistent sted at bo i. Bliv ikke et offer for blodmider – tag kontrol med Omlets hønseprodukter.

Kvinde rengører Eglu Go Up hævet hønsehus

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *