Omlet bloggen

7 måder du kan hjælpe dine høns med at køle af i sommervarmen

Flok fritgående brune høns udenfor

Vidste du, at høns ikke kan svede? I stedet bruger de deres fødder, kamme og hagelapper til at lede varmen væk fra deres kroppe. Derudover gisper de og spreder deres vinger ud for at få noget luft ind imellem fjerene. Høns kan også godt lide at ligge og slappe af i skyggen når det er varmt, og så drikker de selvfølgelig en masse vand. Det vil måske overraske nogen, men pga. deres store dunjakker/fjerdragter er det faktisk nemmere for høns at holde sig varme om vinteren end at køle deres kroppe ned om sommeren. Og det handler ikke kun om komfort – høns kan dø af hedeslag. Siden høns har så svært ved at køle sig selv ned, når det bliver ekstremt varmt, er de afhængige af din hjælp. Så hvad kan du gøre for at hjælpe dine høns med at køle af i sommervarmen? Vi giver dig vores 7 bedste tips:

1) Vand

Æg består hovedsageligt af vand, så det tager meget væske fra en hønes krop at producere et æg. Vand er også en af de vigtigste metoder høns bruger til at køle sig selv ned. Dine høns har derfor brug for rigeligt med frisk, rent og køligt vand i sommervarmen. Det er bedst at skifte deres vand hver dag for at sørge for, at de har dette. Det er også en god idé at give hønsene adskillige kilder til drikkevand, så de alle kan drikke på samme tid og ikke skal slås om at få adgang til vand og dermed blive dehydreret.

En anden måde, du kan anvende vand til at hjælpe dine høns på, er ved at give dem nogle små overfladiske vandpytter, hvor de kan soppe og afkøle deres fødder. Husk at dette er én af måderne hvorpå varmen forlader hønsenes kroppe. Prøv at fylde nogle overfladiske bøtter eller baljer med vand og stille dem rundt omkring i hønsegården eller haven. Hvis dine høns ikke bryder sig om at stå med fødderne i vand, kan du prøve at placere en flise i vandet, som bliver kølet ned af vandet, og som hønsene så kan stå på.

2) Skygge

Det er absolut nødvendigt at give dine høns områder med skygge, og dette bliver endnu mere vigtigt, når det er rigtig varmt. Hvis du lader dine høns gå frit i haven, kan de muligvis finde skyggeplads under træer eller buske, men det er alligevel en god idé at skabe skyggeplads i hønsegården også. Du kan nemt skabe områder med skygge i hønsegården fx ved at have et hævet hønsehus og/eller montere forskellige overtræk på gården.

Hønseholder fodrer sin flok med Eglu hønsefoder i Omlet Eglu Go hønsegård3) Godbidder og fodring

Prøv at give dine høns nogle kølige godbidder såsom frosne bær, grøntsager eller frugtstykker. Du kan endda lave dine egne hængende godbidder ved at fryse dine høns’ yndlingsgodbidder i en isterningebakke med en snor i midten, så de kan hænges op i hønsegården. Eller prøv at lægge en vandmelon i køleskabet for at kunne overraske dine damer med en kølig sommerlig godbid.

Pas dog på med at give hønsene for mange godbidder, så de ikke spiser deres æglægningspiller. Høns spiser mindre, når det er meget varmt, fordi fordøjelse producerer endnu mere varme. Det er derfor vigtigt at sørge for, at de spiser det rigtige foder, så de får de vitaminer og mineraler de har behov for. Prøv at fodre dine høns på de tidspunkter af dagen, hvor det er lidt køligere – fx om aftenen. Se også tip #4.

4) Kosttilskud

Det er en god idé at give dine høns kosttilskud om sommeren, som kan tilføjes direkte i deres foder eller drikkevand. Dette kan forbedre optagelsen af mineraler, give dine høns’ overordnede helbred et boost og hjælpe dem til bedre at kunne håndtere sommervarmen. Æblecidereddike kan for eksempel forbedre optagelse af kalcium, hvilket er en væsentlig ingrediens i produktionen af æggeskaller.

5) Støvbad

Høns elsker at støvbade når det er varmt, men du har muligvis ikke lyst til, at hønsene raver op i dit blomsterbed. Den bedste taktik er at bygge et andet bed (der ikke er til blomster) og fylde det med sand, jord og noget lusepulver. Hvis du har en stor flok kan du endda give dem adskillige støvbade rundt omkring, så de alle kan komme til at støvbade i skyggen på samme tid.

Sørg for at placere støvbadet et overdækket sted eller dæk det til når hønsene ikke bruger det, da regnen ellers vil forvandle det til et mudderbad.

Hønseholder med Omlet Peck Toy til høns interagerer med høns udenfor deres walk-in hønsegård6) Plads

Dine høns har brug for rigeligt med plads i de varme sommermåneder. Det bliver endnu varmere for hønsene, hvis de går for tæt sammen. Høns har brug for at kunne sprede sig for at få luft ind under vingerne, og de skal alle have plads til og mulighed for at kunne drikke vand eller ligge og dase i skyggen.

7) Et køligt hønsehus

Alle Omlets Eglu hønsehuse har en unik dobbeltvæg, der fungerer ligesom termoruder. Det betyder at de hverken bliver for kolde om vinteren eller overophedet om sommeren. De er også bygget med et smart trækfri ventilationssystem, særligt designet til at lade frisk luft cirkulere i hønsehuset uden at skabe træk direkte henover siddepindene.

Hvis du har et traditionelt hønsehus i træ, er det vigtigt at tænke over hvordan du kan holde temperaturen nede inde i huset. Sørg for at skabe rigeligt med ventilation i hønsehuset ved for eksempel at åbne vinduer eller bruge en blæser. Pas på ikke at have for meget tungt bundmateriale i hønsehuset, da dette kan absorbere varme. Hvis du har et hønsehus i træ, bør du desuden være på udkig efter skimmelsvamp. Skimmel kan få halm og hø til at gå i forrådnelse, hvilket producerer mere varme, så sørg for at du gør rent i hønsehuset regelmæssigt og især hvis der er tegn på skimmelsvamp.

Hvis dine høns uvillige til at gå ind i det varme hønsehus om dagen og lægge æg i redekassen, kan du prøve at give dem nogle udendørs redekasser i køligere områder med skygge.

Vi ønsker dig og dine høns en rigtig dejlig sommer!

This entry was posted in Høns


One reply on “7 måder du kan hjælpe dine høns med at køle af i sommervarmen”

Jane Vestrup says:

Om sommeren har vi 1-2 ventilatorer inde i hønsehuset, så der ikke bliver for varmt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *