Omlet bloggen

Sådan træner du din hund med en klikker

Nærbillede af en klikker

Hvad er en klikker?

En klikker er en lille boks med en knap, der udsender en klik-lyd når man trykker på den. I 50erne blev den hovedsagelig brugt som en træningsenhed til delfiner og hvaler, men den blev hurtigt ekstremt populær blandt hundetrænere.

 

Hvorfor anvende en klikker i stedet for bare stemme kommandoer?

Det kan være ret udfordrende og forvirrende udelukkende at anvende stemme kommandoer, når man træner sin hund. Det samme ord kan udtales med forskelligt tryk, intonation eller i forskellige sammenhæng, hvorimod en klikker altid producerer præcis den samme lyd, og giver dig mulighed for at træne din hund på en effektiv og ligetil måde.

 

Inden I begynder:

  1. Væbn dig med tålmodighed
  2. Vælg et passende sted til træningen, uden for mange distraktioner for din hund
  3. Begynd træningen mens din hund stadig er sulten, ellers er godbidderne ikke et særlig godt incitament
  4. Sørg for at din hund allerede har tisset af, så du kan få dens fulde opmærksomhed

 

Trin 1: Positiv forstærkning (klikker, godbid)

Klikkeren er en træningsmetode baseret på positiv forstærkning. Med klikkertræning er det dit mål at opmuntre til og styrke en bestemt positiv opførsel snarere end at straffe din hunds “dårlige” adfærd. Som et første skridt skal du lære din hund at forbinde klikkerens lyd med en gevinst. Klik på enheden og giv straks din hund en godbid. Gentag handlingen ca. 10 gange og tag en pause. Gentag dette på forskellige tidspunkter i løbet af dagen og på forskellige steder, så din hund vil forbinde klik lyden med at få en godbid, uanset hvor den er.

Godbidder

Trin 2: Lær hunden handlingen (kommando, handling, klikker, godbid)

Når først din hund har lært, at for hver klik-lyd får den en godbid, så kan du begynde den rigtige træning. Hvis du for eksempel vil lære din hund kommandoen “sit”, er du nødt til at kommandere handlingen med et bestemt ord og en bestemt gestus efter eget valg (og det vil altid forblive det samme). Så snart din hund sætter sig, trykker du straks på klikkeren og giver den en godbid. Gentag hele proceduren ”kommando-handling-klikker-godbid” indtil din hund har lært den.

Hund sætter sig

Hvis du er usikker eller ikke er sikker på, at du kan træne din hund med en klikker, så kontakt en professionel hundetræner.

 

Kilder: https://www.companyofanimals.co.uk/brands/clix-training, https://www.petsafe.net/

This entry was posted in Hunde


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *