Omlet bloggen

Adoption af burhøns – En fotodagbog – Første del

Nathalie har Instagram-kontoen My Backyard Paradise. Sammen med sin mand og deres tre døtre driver hun sin egen “mini baghave bondegård” i Belgien. De smukke billeder, hun deler med sine Instagram-følgere, viser at dette virkelig er et baghaveparadis. I juni 2018 besluttede Nathalie sig for at udvide sin mini gård med tre forhenværende burhøns. Følg deres rejse til bedring i den todelte fotodagbog, hun har holdt for os.

En æglæggende høne, der kan lægge op til 300 æg om året, er lige præcis dét vi manglede. I løbet af efteråret lægger vores racehøns ikke æg i en lang periode. De bruger i stedet deres tid og energi på at forny deres fjerdragt og venter på, at dagene bliver længere igen. Sidste år havde vi ikke æg i over 3 måneder på trods af, at vi har mere end ti høner! Vi besluttede, at hvis vi ville have friske æg i løbet af efteråret, måtte vi købe nogle æglæggende høner.

Vi køber altid vores nye høns fra en mindre erhvervsdrivende eller et hobbyopdræt, så vi rent faktisk kan se hønsene og ved, at de har adgang til græs, rent vand og anstændig bolig. Men vi kan godt lide ideen om at redde et par høner, ellers bestemt til slagtning, ved at give dem et godt liv i vores have. Burhøns’ levetid slutter efter kun 16 måneder. Deres kroppe har brug for tid til at komme sig, og deres ægproduktion stopper. Det betyder et tab for industrien. Hertil kommer, at ægproduktion falder, når hønsene skifter fjerdragt, og det accepterer industrien ikke!

Så det var det, vi gjorde. Det første vi gjorde var at finde et sted, hvor man kan redde kommercielle æglæggende høns fra slagtning. Den første mulighed, vi fandt, var www.redeenlegkip.be (‘Red en burhøne’), en belgisk hjemmeside hvor man kan købe eller adoptere en høne. Hvis du beslutter dig for at adoptere en høne, betaler du et månedligt bidrag på €5 og får 24 æg om måneden til gengæld. Når du adopterer eller køber en høne, sikrer organisationen, at hønsene indsamles fra virksomhederne og gives nødvendig førstehjælp. Men vi ønskede selv at opleve denne del. Jeg søgte videre og fandt en anden belgisk hjemmeside www.lespoulesheureuses.org (for nylig også tilgængelig i Frankrig). De giver dig mulighed for selv at hente hønsene, så du kender adressen og koden (den, du kan finde på ægget).

Derefter var vi nødt til at vente på det rigtige vejr. Det bedste tidspunkt at redde en høne er, når man kan give hende de ideelle betingelser for at komme sig. De har ofte ikke mange fjer tilbage og har sandsynligvis aldrig været udenfor deres lader, hvor temperaturen altid er mindst 18 grader! De har aldrig set regn, og du skal også være forsigtig med vind og blæsevejr. Du vil ikke risikere, at de bliver syge, de har allerede oplevet mere end nok stress.

Uge 1

Den 16. juni 2018 sker det endelig. Jeg reserverede tre Isa Brown høner fra et kode 2 selskab. Kode 2 betyder, at æggene fra dette firma sælges som frilandsæg. Det lyder godt, tænker du måske…

Frilandsæg fra den kommercielle industri kommer fra høns, der kun har adgang til lader. De har siddepinde, redekasser og skrabeområder med noget halm på gulvet. Der er højst ni høns pr. Kvadratmeter, og det er tilladt at klippe næbbet af dem. Det er sandsynligvis ikke det, de fleste af os har i tankerne, når vi tænker på frilandshøns…

Min yngste datter på ni år er med mig på vej ud for at hente hønsene. Jeg fortæller hende på forhånd at hønsene vil være i dårlig form og ikke vil se ud som de høns vi har derhjemme, at hun ikke må samle dem op og kæle dem, og at vi skal passe og pleje dem først. Vi er ikke de eneste, der er her i dag for at købe høns. Et ældre par køber to høns, og der er en person med en trailer med 50 hønsebure. Folk bliver ved med at komme. Vi spørger en medarbejder, om vi kan få tre høns. Han ser først på min datter, inden han vender sig om for at hente dem til os. Selvfølgelig har vi ikke lov til at komme ind i laden, vi må ikke engang tage et billede. De høns, vi får, er i en meget bedre tilstand end dem, det ældre par har fået, vores har stadig mange fjer. Måske burde jeg ikke have taget min datter med mig, hvis jeg ville have haft et mere ærligt indtryk af betingelserne for en gennemsnitlig æglæggende høne. Manden havde sandsynligvis vores datter i tankerne, da han valgte vores høns. Efter at have betalt 3 Euro pr. høne, kan livet, som disse høns fortjener, endelig begynde. Hjemme er alt klart til dem. Efter 10 minutters kørsel kigger min datter og jeg på hinanden. Det er ildelugtende i bilen. Og det er en mærkelig lugt, ikke som normal hønsemøg, men en kemisk, unaturlig lugt. Hønsene er stille, jeg håber at de overlever den times kørsel det tager at komme hjem…

Da vi kommer hjem, inspicerer vi dem omhyggeligt. De virker følelsesløse, eller er de frosset til af frygt? De har stadig masser af fjer, men de er kedelige og ikke skinnende som fjerene på en sund høne. Deres fjer er filtrede, og halefjerene ser slet ikke godt ud. Deres blikke er tomme og deres kamme er meget blege. Deres kløer er alt for lange og krøllede, og der sidder møg fast under dem. Det er tydeligt, at de ikke har kunnet skrabe særlig meget. Vores høns’ næb er blevet trimmet. Det betyder, at toppen af næb er blevet afskåret, da de kun var ti dage gamle. Dette er meget smertefuldt og er gjort for at forhindre fjerplukning. Hønsene gør dette når de er stressede, for eksempel på grund af begrænsede fodermuligheder.

Det er på tide at behandle dem mod parasitter som lus og orme. Vi bruger Diatoméjord, et naturligt produkt, der anvendes mod alle slags parasitter. De skal først sættes i karantæne. Til dette giver vi dem et midlertidigt hjem i vores Eglu Classic fra Omlet. Det har en 2 meter hønsegård, og vi kan nemt flytte den rundt i haven, så de får adgang til frisk græs hver dag. Det er også meget nemt at rengøre. Vi løfter hønsene ud af deres bur og ser nøje efter, hvordan deres fødder rører græsset for første gang. De virker overraskede, og i et par minutter står de stille, indtil en høne indser at hun kan, og får lov til, at bevæge sig. Langsomt men sikkert begynder de forsigtigt at udforske deres gård. Mens børnene ser på hønsene, tilføjer jeg den første dosis medicin til deres drikkevand. Vi bruger Avimite, et produkt mod lus og mider. Den første uge har de brug for det dagligt og derefter ugentligt i de næste fem uger. De finder hurtigt deres vand, og det ser ud som om de ikke har fået vand i flere dage. Normalt fodrer vi ikke vores høns med æglægningspiller, så jeg måtte købe nogen, for det er det eneste, vores nye høns nogensinde har fået. Om aftenen hjælper vi hønsene ind i deres Eglu, hvor de kan overnatte sikkert.

Da jeg åbner hønsehuset næste morgen, vil de ikke ud. Efter en time får vi dem ud af deres hønsehus og bemærker, at de allerede har lagt tre æg, et i reddekassen og to på siddepindene. På grund af medicinen kan vi ikke spise deres æg i de næste par uger. Trist, men vi kan bare ikke tage nogen risiko. Vi er nødt til at kassere dem.

Resten af dagen sidder hønsene udenfor. De spiser kløver og græs for første gang og ser ud til at finde ud af, at det slet ikke er dårligt. Den anden og tredje nat skal vi hjælpe dem ind i deres Eglu, men fra da af indser de endelig, at dette er deres nye hjem. Om morgenen kommer de ud, når jeg åbner døren, og efter et par dage bruger de kun redekassen til at lægge deres æg i. Deres øjne bliver lysere, og de begynder at etablere en hakkeorden. De er mere livlige end de første par dage, men stadig ikke i forhold til vores andre høns. Selvom de ikke er bange mere, når vi kommer i nærheden, lader de os ikke at røre ved dem. Dette er svært for børnene, der gerne vil kæle dem for at få dem til at glemme deres fortid. Men hønsene skal først vænne sig til deres nye omgivelser, til os og til deres nye liv.

Uge 2

Vi er kun nødt til at gentage blodmide-behandlingen en gang om ugen nu, og vi kan begynde på deres ormekur. Denne behandling, som de har brug for fem dage i træk, kan også tilsættes i deres drikkevand. Hønsene giver os to til tre æg hver dag. Det er nu tid til gradvist at ændre deres kost. De har vænnet sig til deres nye hjem, de er ikke længere bange, når vi kommer i nærheden, eller når vores hund snuser til dem. De har klart defineret deres hakkeorden. Vi ønsker det allerbedste for vores dyr, og det inkluderer også en rig og varieret kost. Vores høns får Garvo, men vores 3 æglæggende høns har brug for noget ekstra, et mineral og vitamin boost. Vi giver dem Alfamix, en meget rig kornblanding med piller og tanglopper. Men når jeg blander dette med deres æglægningspiller, bemærker jeg, at de kun spiser deres æglægningspiller og ikke deres nye foder. De spiser dog meget græs og kløver. Langsomt men sikkert bliver deres kamme rødere.

I løbet af weekenden beslutter vores yngste datter sig for, at det er tid for dem at komme ud og gå frit i haven. De elsker det og nyder virkelig støvbadene. Men det er mindre fornøjeligt at forsøge at få dem tilbage i deres Eglu igen bagefter. Endelig beslutter de sig for at gå tilbage til deres hjem. Vores datter har lært at de ikke er helt klar til at opdage den store verden udenfor endnu…

Kom tilbage om et par uger for at læse anden del af dagbogen!

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *