Omlet bloggen

Skal du flytte? Sådan minimerer du stress for kæledyr

Det kan være meget stressende at flytte. Ikke kun for dig og din familie, men også for dine kæledyr.

Det er mindre problematisk for mindre dyr, der holdes i bure eller indhegninger. Men selv gnavere og fugle skal transporteres til det nye hjem, og ingen af dem vil nyde rejsen.

Af alle kæledyr er det dog katte og hunde, der oplever mest stress, når de skal flytte. Alt, hvad de har lært at kende og stole på med hensyn til sikre steder, personlige rum, territorier og velkendte dufte og lyde forsvinder.

Her er et par tips til hvordan du kan hjælpe dine kæledyr til at slappe af i sådanne forstyrrende stunder.

Hjælp kæledyr med at flytte ud

Der findes en genvej til en stressfri flytning: sæt din hund eller kat i hunde- eller kattepension, eller aflevér dem hos en passer. På den måde kan de gå igennem kaosset i relativ fred og ro, og du kan hente dem, når støvet har lagt sig på den anden side.

Hvis du i stedet beslutter dig for at lade dit kæledyr gennemgå flytningen sammen med dig, er der flere ting du kan gøre for at gøre det lettere for dem.

 • Luk dit kæledyr inde i et sikkert rum – et stille rum i huset afsides fra al aktivitet med flyttekasser, flytning af møbler og svedige flyttemænd. Læg ting i rummet som dit kæledyr kender, for eksempel skåle og yndlingslegetøj, og sørg for at dit kæledyr tilbringer tid der i ugerne op til flytningen for at vænne sig til det. Dette gælder ikke kun for katte og hunde, men også for små pattedyr og burfugle.
 • Hvis din hund har et bur, kan dette være en endnu bedre mulighed. Tilsvarende, hvis din kat er glad for at slappe af i en transportkasse, så lad den gøre det.
 • Nominer et familiemedlem til at være ansvarlig for kæledyrenes trivsel under hele flytningen.
 • Nogle ejere anbefaler at sprøjte en transportkasse eller kurv med beroligende feromoner til katten (fås hos dyrlæger eller dyrehandler). Den beroligende effekt kan øges ved at dække kassen med et lagen for at holde det mørkt.

Kæledyr på rejsen

Nogle kæledyr nyder at rejse. Andre hader det. Highway blues kan minimeres på følgende måder.

 • Hvis dit kæledyr allerede er vant til at rejse i en bil, fantastisk. Hvis ikke, introducer dem til indersiden af køretøjet i ugerne før flytningen.
 • Hunde skal sikres med en hunde-sikkerhedssele eller sættes i et bure, hvis det er muligt. Katte skal altid transporteres i transportkasser, og ideelt set bør de vænnes til at bruge disse, inden de rejser. Lad aldrig et dyr være løs i en bil under flytningen; og lad ikke en hund rejse i de underlige og skræmmende omgivelser i flyttevognen.
 • For mindre kæledyr i bure vil rejsen bestemt være stressende. Lad dem om muligt forblive i et overdækket bur og læg masser af bløde genstande omkring det for at forhindre, at det bevæger sig rundt under rejsen. Hvis du har brug for at overføre dyrene til transportbokse, skal du sørge for, at disse er placeret et mørkt sted uden nogen chance for at de kan bevæge sig. Anbring aldrig boksen i handskerummet – der er en chance for opbygning af skadelige dampe derinde.
 • Hvis rejsen er lang, skal du tage pauser for at lade din kat eller din hund drikke og i tilfælde af en hund lade den komme ud og tisse samt bevæge sig lidt.

Hjælp kæledyr med at flytte ind

Det tager tid for kæledyr at falde til i nye omgivelser. Men de første par timer er nok de mest stressende, så gør dem så smertefri for dit kæledyr som muligt.

 • Vælg et roligt rum ved ankomsten, og sæt kæledyrets kurv eller tæppe derinde sammen med nogle andre kendte genstande, og luk derefter døren så længe det tager, for dine ting at blive flyttet ind fra flyttevognen.
 • Når alt er inde og dørene og vinduerne alle er lukket, skal du lukke dit kæledyr ud for at udforske det nye sted. Hold dig tæt for at berolige dem. De fleste kæledyr vil slappe af indenfor fem minutter efter en god snusen omkring og vil med glæde acceptere en velsmagende godbid.
 • Hvis du har en kat, kan du gnide hovedet og kinderne med en klud, og derefter gnide kluden på overflader og gulvlister rundt omkring i det nye hus. Dette overfører kattens naturlige feromoner.
 • Læg kæledyrets seng på det sted, du har til hensigt at det skal sove i stedet for at lade det tilbringe et par nætter her, der og alle vegne. Rutine og tryghed er det, det hele handler om.
 • Når I er ude, skal du holde din hund på snoren de første par dage for at forhindre at den jager nye dufte og farer vildt, eller forsøger at sætte kurs mod sin tidligere bopæl, som i et stykke tid fortsat vil være ‘hjemme’ i dens hjerne.
 • Hold katte indendørs i mindst en uge, ellers løber de væk. Dette vil sandsynligvis ske, hvis du ikke er flyttet særlig langt. Slip dem kun ud efter mørkets frembrud, når du er sikker på, at de er faldet godt til.
 • Sørg for at dine kæledyr har mikrochip og ID på deres halsbånd, i tilfælde af at de forvilder sig væk hjemmefra.

Kæledyr falder relativt hurtigt til i et nyt hjem. Alt hvad de virkelig har brug for er lidt tid, forsikringen om din fortsatte tilstedeværelse og synet og lugten af velkendt legetøj, mad og seng.

Det er disse ting snarere end blot en tilfældig geografisk placering, der betyder ‘hjem’ for et lykkeligt kæledyr.

This entry was posted in Kæledyr


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *