Omlet bloggen

Hvordan håndterer man tabet af et kæledyr

De, der har mistet et elsket kæledyr, kender den hjerteskærende smerte som tabet af et familiemedlem og ven fører med sig. For mange par bliver kæledyret som endnu et barn, bare et med fire ben og en hale, der ikke svarer igen. Mange af os finder også komfort og venskab i vores kæledyr gennem de gode og dårlige stunder af det daglige liv, så et kæledyrs bortgang kan være ekstremt smertefuldt.

Det er okay at være ked af det

Tag dig tid til at bearbejde hvad der er sket, og giv dig selv lov til at være ked af det. Dette er især vigtigt hvis du har børn, der muligvis oplever denne form for tab for første gang og muligvis kæmper med at forstå det.

Kæledyrsejere er ofte nødt til at tage den vanskelige beslutning om at få deres kæledyr aflivet, når deres helbred forværres så meget, at der længere er noget at gøre. Dette tilføjer endnu et aspekt til sorgen, da nogle måske føler skyld ved at skulle tage denne beslutning, eller føler at de kunne have gjort tingene anderledes. Tal begivenhederne igennem med din dyrlæge, da de kan forsikre dig om, at du gjorde det rigtige.

Skam dig ikke over den sorg du føler. Mange mennesker forstår måske ikke eller har ikke sympati for sorgen, når vi mister et kæledyr, men det betyder ikke at du ikke har lov til at føle den. Hvis du tror, det vil hjælpe dig at tage et par dage fri til at sørge, så skal du gøre det. Kæledyr, der har været i dit hjem i årevis, efterlader et stort hul, og følelser af ensomhed og tomhed er helt normale.

Hvis de var dit eneste kæledyr, kan du overveje at flytte dit kæledyrs seng, madskåle, legetøj og andre ejendele til en garage eller skur, så de er ude af syne. At smide disse ud med det samme kan være vanskeligt, så forhast dig ikke, bare læg dem væk, så der er færre påmindelser i hjemmet.

Hvis du har et andet kæledyr, skal du holde øje med dem for tegn på depression og ensomhed. Kontakt en dyrlæge, hvis du mener, at dit kæledyrs adfærd har ændret sig drastisk og ikke viser tegn på forbedring.

Hvad nu?

Nogle mennesker vælger at redde eller adoptere et andet kæledyr kort efter tabet, da hjemmet kan føles tomt uden dem. Andre synes dog, dette føles for meget som et forsøg på at erstatte dem. Overvej at adoptere en anden type kæledyr. Hvis du for eksempel har mistet en hund, hvorfor så ikke adoptere en kat i stedet. På den måde erstatter du slet ikke dit tidligere kæledyr, men du tilbyder en kat med brug for hjælp et lykkeligt hjem.

Vi er alle skyldige i at have taget masser af billeder af vores kæledyr, og det er på tide at bruge disse fotos. Find dine favoritter frem og lav et fotoalbum, eller få dem trykt på lærred, så de stadig kan være en del af dit hjem. Andre ting du kan gøre til minde om dit kæledyr er for eksempel at plante et træ eller en blomst på dens foretrukne plads i haven, læse eller skrive et digt, give en donation til en velgørenhed for kæledyr som betyder noget for dig, eller melde dig som frivillig i en lokal pension.

 

Pawprints Left By You – Et digt skrevet af Vayda Venue

You no longer greet me


It will take time to heal,


This entry was posted in Kæledyr


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *