Omlet bloggen

Hvordan undgår man kedsomhed i hønsegården?

En høne, der holdes i et bur uden noget at lave, vil hurtigt begynde at udvise tegn på kedsomhed, ligesom et menneske ville gøre i samme situation. Hun kan begynde at hakke på sine naboer eller plukke sine egne fjer. Hvis der kommer blod, vil de andre høns ofte deltage i angrebet, og høner kan faktisk dø i et sådan hakke-angreb.

Hvis de ikke har noget bedre at hakke og skrabe i, kan høns også godt begynde at spise deres egne og andres hønseæg. Når først en høne er begyndt at spise æg, er det meget svært at vænne hende af med den vane igen.

Høner, der keder sig, har også en tendens til at sidde i redekassen hele dagen og kan blive svage på grund af manglende motion. Kedsomhed medfører også stress, og stress kan bringe ægproduktionen midlertidigt i ophør.

Høne i Omlet Eglu hønsehus der hakker på Omlet Pendant Peck Toy

Farvel til kedsomhed i hønsegården

Som sædvanlig er forebyggelse den bedste kur, og der er mange måder at forhindre kedsomhed i at blive et problem i hønsegården på. Den generelle regel er enkel nok – hold hønsene beskæftiget!

  • Plads til at strejfe omkring – Giv dine høns så meget udendørs plads som muligt. Hvis de har en have eller en eng at gå og hakke og skrabe i, vil det være perfekt. Du behøver ikke at bekymre dig om at skulle indfange alle hønsene om aftenen – så snart solen går ned i vest, søger høner instinktivt mod trygheden og sikkerheden af deres hønsehus. Alt hvad du skal gøre er at lukke døren bag dem.
  • Rid stormen af – En dag tilbragt indendørs er en kedelig dag for en høne. De bør kun begrænses til hønsehuset, hvis vejret er usædvanligt dårligt. Lidt regn, sne eller vind er ikke farligt, uanset hvor ubehagelig en mudret hønsegård måtte se ud for dig.
  • Hønseberigelse – Høns har behov for stimulering, ligesom de fleste andre dyr. Giv dem masser af siddepinde at sidde og slappe af på, samt stiger og et par potter, træstubbe eller ornamenter i forskellige højder, så de kan klatre frem og tilbage. Mange høner sætter også pris på en hønsegynge, som om de var papegøjer i et tidligere liv.
  • Godbidder at spise – En rigitg god måde at underholde høns på er ved at skjule et par velsmagende godbidder i undervæksten eller på afsatser rundt omkring. Pak velsmagende bidder i en kurvekugle, placer den på jorden og se dine høner nyde en gang fodbold, mens de spiser. Alternativt kan du hænge en Caddi fyldt med grønt op lige uden for rækkevidde, så fuglene skal hoppe for at få en bid. Høns vil også være ellevilde med købte eller hjemmelavede godbidskugler eller blokke, de kan hakke i. Godbidderne bør dog ikke overdrives, da sund kost er en vigtig del af god hønsepleje.
  • Noget hø – En bunke med hø, halm, blade eller havekompost giver dine høner noget at skrabe i og rode igennem, og de vil sandsynligvis finde et par velsmagende orme og biller at spise under vejs. Bunker med vegetation vil blive udjævnet på ingen tid overhovedet – man kan sige, at høns fjerner bunker!
  • Nyhedsværdi – Høns bliver fascineret af noget nyt i deres hønsegård, endda noget så simpelt som en kasse eller bakke med halm eller en gammel børste. De er også fascineret af deres egne spejlbilleder, så et gammelt spejl kan være en god distraktion. Et gammelt vækkeur eller stort ur med en reflekterende glasoverflade og et højlydt tik vil også gøre dem nysgerrige.
  • Støv, støv og mere støv – Et støvbad er altid en rigtig forkælelse for høns, lige meget hvilken tid af året, ikke kun i de varme sommermåneder. Hvis vejret er vådt, kan du tilbyde dine høns et tørt jordbad i en overdækket del af gården eller hønsehuset.
  • Kvalitetstid – Undervurder ikke betydningen af interaktion med dine høner. Når de først kommer til at stole på dig, vil de nyde dit samvær som ethvert andet venligt kæledyr. Ganske vist kan dette undertiden komme lidt ud af kontrol, når høner pludselig begynder at hoppe op på havebordet for at se, hvad du spiser, drikker eller læser!

Kedsomhed behøver virkelig ikke være et problem i hønsegården. Så længe dine høner kan tilfredsstille deres stærke instinkter for at skrabe og sidde på pinde, samt have det lidt sjovt undervejs, så forbliver de sunde og glade.

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *