Omlet bloggen

Renlighedstræning af kaniner

Kanin kigger ind i Omlet Eglu Go kaninhus

Mange mennesker med indendørskaniner vil gerne lade dem løbe frit rundt i huset, hvilket giver dyrene mere plads og inkluderer dem i det daglige familieliv, men er bekymret for at skulle samle kaninlort og tørre tis op. De er muligvis ikke klar over, at kaniner, ligesom katte, kan trænes til at bruge en toiletbakke.

Forberedelser

Hvis du ikke allerede har gjort det, bliver du nødt til at sterilisere eller kastrere dit kæledyr, da en ikke-steriliseret eller ikke-kastreret kanin næsten er umulig at renlighedstræne. Du bliver også nødt til at holde kaninen på et begrænset område, indtil den er fuldvoksen. I modsætning til hunde og katte er det meget lettere at træne ældre kaniner, da deres opmærksomhed og indlæringsevne er meget begrænset, når de er babyer eller meget unge.

Det kan tage noget tid at træne en kanin til at være renlig, og der vil helt sikkert forekomme nogle uheld, så sørg for at have nok tålmodighed til at komme hele vejen igennem processen med dit kæledyr. Kaniner reagerer, som de fleste dyr, ikke godt på nogen form for straf, så skæl aldrig din kanin ud, når den har gjort noget forkert. Dette vil kun få dem til at glemme, hvad de har lært, og de vil være mere uvillige til at prøve igen.

Vælg det rigtige sted

Mens kaninen er i gang med at lære, bliver du nødt til at holde den på et begrænset område i huset. Badeværelse eller bryggers er gode steder, men du kan også lave en løbegård, helst i et rum uden gulvtæppe.

Du vil sandsynligvis have brug for flere toiletbakker længere hen i træningsprocessen, men start med én. Hvis du bemærker, at kaninen fortsætter med at gå hen i et andet hjørne for at tisse eller skide, så flyt bakken hen i kaninens foretrukne hjørne.

Toiletbakken

Kaniner vil gerne have plads til at kunne strække sig i bakken, så sørg for at finde en, der er stor nok. Du kan finde bakker, som er særligt designet til kaniner, men den bedste løsning er normalt bare en simpel mellemstor kattebakke. Sørg blot for at kaninen let kan hoppe op i den.

Forbered bakken med et lag absorberende bundmateriale. Carefresh er en perfekt løsning, da det opsuger enhver uønsket lugt, men du kan også bruge papirstrimler eller træbaserede materialer. Anvend ikke noget, der er farligt for kaninen at indtage, da den vil tygge lidt i materialet. Sørg også for at holde dig langt væk fra blødt træ som fyrretræ eller cedertræ samt lerbaseret eller klumpende grus, da disse kan være skadelige for din ninus.

Læg et godt lag hø af god kvalitet ovenpå bundmaterialet, og tilføj lidt kaninmøg og urin-gennemvædet strøelse. Dette vil lede kaninen til det rigtige sted.

Prøv med din kanin

Lad kaninen komme ind på træningsområdet og bliv hos den. Når du ser den lave enten afføring eller tisse, skal du straks løfte dem op og sætte både kanin og lort i toiletbakken. Tal blødt og nus din kanin. Dette skulle efter et stykke tid forhåbentlig få beskeden overbragt til din kanin om, at toiletbakken er det rigtige sted at gå hen. Brug så meget tid som muligt på at gøre dette over et par dage. Når du er nødt til at gå, skal du sætte kaninen tilbage i sit bur eller mindre indhegning. Gentag øvelsen dagligt, indtil du er sikker på, at den ved, hvor den skal gå hen.

Udvid området

Når du mener, at din kanin er klar til næste skridt, kan du gradvis udvide det område, hvor kaninen holdes. Overvæld den ikke med hele huset på én gang, da det kun vil betyde, at kaninen glemmer, hvor bakken er, og al den hårde træning går til spilde.

Læg mærke til hvor uheldene har en tendens til at forekomme, og sæt ekstra toiletbakker op der. Dette kan betyde, at du er nødt til at flytte kaninens bur eller flytte rundt på nogle møbler, men når du først har fået styr på det, vil det være det hele værd.

Det er vigtigt at bemærke, at meget få kaniner er 100% pålidelige med deres toiletbakker. Der vil sandsynligvis fortsat ske uheld en gang imellem igennem hele kaninens liv, og det betyder ikke, at træningen er mislykkedes. Det er også normalt, at kaninen lægger et par kugler lige ved siden af bakken eller til tider tisser på eller udover kanten af bakken. Læg en måtte eller noget papir under bakken for at gøre det let at gøre rent.

Indendørs kanin ligger udstrækt på gulvet indenfor

This entry was posted in Kaniner


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *