Begrænset tilgængelighed som følge af høj efterspørgsel. Se venligst vores side med lager information for at finde flere oplysninger.

Omlet bloggen

Hvordan kommunikerer katte med hinanden?

Katte har travlt med at sende beskeder til hinanden, selv når de er stille. De lever i en verden af visuelle spor og dufte, og lyd er kun en brik i puslespillet.

Det ser, fascinerende nok, ud til, at de velkendte miaven og spinde-lyde er noget, kattene hovedsageligt har udviklet til at kommunikere med mennesker med, ikke andre katte. Undersøgelser af vilde katte viser, at de miaver og spinder langt mindre ofte, når der ikke er mennesker i nærheden.

Disse specifikt kat-til-menneske kommunikationsformer viser, hvor længe vores to arter har været sammen. Tusinder af år, faktisk.

Kat-til-kat snak

Katte har et trillende miav, der bruges som en generel hilsen til andre katte, og som også bruges af mødre til at kalde på deres killinger. De producerer også en trillende/kvidrende lyd, når de holder øje med et potentielt bytte eller er i forfølgelse. Det indbydende, langtrukne “mi-aaav!” er noget, de forbeholder til os – for at få vores opmærksomhed og få os til at snakke med (eller gøre noget for) dem.

Katte er inderst inde nogle enspændere. De knurrer og skriger af hinanden, normalt for at sige “væk!”, Eller “her er jeg!” I sin mest ekstreme form bliver denne vokalisering et hylende skrig, når to hankatte støder sammen. En hunkat i løbetid udsender også en serie gennemborende hyl.

Hvis katten er vred eller angst, vil den almindeligvis hvæse, hvilket kan eskalere til en knurrende, spyttende lyd – og normalt kulminerer i et angreb. Katte skriger også, når de er i fysisk nød.

En fortælling om kattehaler

Til daglig kommunikation bruges kroppen mere end stemmebåndet. En kats hale fungerer som et flag viftet på en pind. Hvis den er lodret, føler katten sig afslappet og venlig. Katte bøjer ofte spidsen af deres lodrette hale fremad, når de nærmer sig en anden kat, de kan lide. En sitrende hale betyder, at katten føler sig ubeslutsom, men hvis den lodrette hale svinger frem og tilbage, er dyret afslappet.

Hvis halen vipper frem og tilbage, forfølger katten noget eller er nysgerrig. En svirpende hale kan også indikere de tidlige stadier af vrede.

Det er når hårene på halen stritter ud til alle sider, og kattens pels står op, som om den har fået elektrisk stød, at katten er mest stresset. Katten føler sig truet, og denne reaktion er et forsøg på at komme til at se større ud, for at skræmme andre katte, hunde eller hvad der ellers skræmmer den rasende kat.

Hvis katten endnu ikke er sikker på de forskellige signaler fra de andre katte, og derfor føler sig lidt usikker eller utilpas, vil den krybe sig sammen med halen tæt ind til siden. Den vil forblive i denne position, mens den afvejer situationen. Alternativt kan katten beslutte, forsigtighed er bedste vej frem og simpelthen bare stikke af!

En virkelig afslappet og underdanig kat vil rulle rundt og vise sin mave til den anden kat. Dette er også et kendt signal hos hunde.

Øjnene siger alt

Katte signalerer også deres humør med deres øjne. En hård stirren betyder, at de er fokuseret på en fare eller et bytte, og kan desuden betyde, at de ikke har besluttet, om det er en ‘kæmp’ eller ‘flygt’ -situation.

Et langsomt blink er et tegn på kærlighed og også af underkastelse. Generelt betyder det “jeg er ingen trussel mod dig, du er ingen trussel mod mig, og jeg kan godt lide det på den måde!”

Hvis katten blinker, kigger væk og krummer sig sammen med flade ører og en nervøs slikken om læberne, betyder det, at den føler sig truet eller bange.

De flade ører er et generelt tegn på usikkerhed eller vrede. En glad kat har afslappede ører; og når de er fokuseret på et legetøj, en lyd eller et bytte, er ørerne oprejst og pegende fremad.

Gensidig pleje, næsekontakt og blide, venlige bid er gladere former for fysisk kattekommunikation.

Lugtende beskeder

Dufte er vigtige for katte. De efterlader feromon-signaler over hele deres territorium, både i hjemmet og udenfor, ved at gnide ting med deres duftkirtler. Disse findes på kattens kinder, hvilket også er grunden til at den sommetider gnider hovedet mod dit ben. Man kan sige, at dette er en form for kærlighed, men det vigtigste formål er at sprede feromonbeskederne. Katte har også duftkirtler, hvor halen fæstnes på kroppen, hvilket er et mindre tiltalende område at skulle gnubbes med.

Hankatte strinter ofte urin på deres territorium. Indendørs sker dette heldigvis sjældent, men kan blive et problem, hvis en fremmed kat har vovet sig ind i huset. Neutralisering bringer normalt en stopper for denne macho, territoriale vane.

Meget af denne kommunikationsadfærd stammer fra det faktum, at katte ikke er flokdyr. De har brug for deres privatsfære og inviterer kun andre ind i den – kat eller menneske – når de er i humør til det.

Lær kattens vokaliseringer og kropssprog at kende, så vil du snart være i stand til selv at “tale kat” – til en vis grad!

 

This entry was posted in Katte


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *