Omlet bloggen

Hvordan kommunikerer katte med hinanden?

To katte, der kommunikerer i deres indendørs Omlet Freestyle kattetræ

Har du nogensinde tænkt over, hvordan din kat kommunikerer med andre katte? Taler de miav-sprog, ligesom de gør med mennesker, eller har de et særligt sprog “kun for katte”?

Kattekommunikation har udviklet sig meget i tidens løb. I vildmarken er kattens miav en meget lavere, langvarig lyd end det, os mennesker er vant til at høre. Den velkendte højere frekvens, vi hører, er, hvad katte lærte da de blev husdyr for at lyde mere appellerende for at få, hvad de vil have. Som følge heraf er tamkattens miav forbeholdt os mennesker. Når det handler om at kommunikere med andre katte, har katte flere forskellige måder, de vælger at tale på. Lad os udforske de mange måder din kat kommunikerer med andre katte på…

Kat-til-kat-snak

Katte bruger en vokalisering af miaven eller spinden for at fortælle andre katte (eller dig), hvad de ønsker. Med forskellige tonehøjder og intonationer, kan de kommunikere deres forskellige fysiske eller følelsesmæssige behov. Her er et par eksempler på, at de forskellige typer af lyde, og hvad de betyder:

  • Trillende/Kvidrende lyde: Katte vil lave denne kattespecifikke lyd når de ser eller forfølger et potentielt bytte.
  • tryglende, langtrukkent “mii-avvv”: Denne dejlige lyd er mest reserveret til os mennesker – det er deres måde at sige, “Giv mig noget opmærksomhed, og giv mig en krammer!”
  • Lav knurren: Når en kat vil være i fred, kommunikerer den med en advarsel for at sige, “Gå din vej” eller “Lad mig være i fred”.
  • Jamrende hvæsen: Du ved, at din kat er i nød, eller er ved at lancere et angreb, når du hører denne ængstelige, hvæsende lyd.

Lidt om kattehaler

Mange forbinder måske en kats kommunikation med dens stemmebrug, men katte foretrækker faktisk at bruge deres krop til at kommunikere med. Mere specifikt, deres hale. En kats hale fungerer som et flag der vejrer. Når man forstår, hvad hver enkelt position betyder, kan man se, hvordan katten har det, og hvad den kommunikerer.

Lad os tale om kattehaler! Hvis du ser din kats hale i luften, er det som regel et tegn på, at den er afslappet og venlig. Og hvis den begynder at svinge halen roligt frem og tilbage, kan du være sikker på, at din ven er superafslappet. Den kan endda finde på at rulle rundt på dens komfortable katteseng, for at blive gnubbet på maven og få et kram.

På den anden side, hvis du lægger mærke til at kattens hale slår hurtigt frem og tilbage, så vil det sandsynligvis betyde, at katten forfølger noget med fuld hensigt. Og hvis den virkelig begynder at slå med halen, er det et tegn til dig om, at tjekke omgivelserne, da det kan indikere de tidlige stadier af vrede. Det er bedst at sørge for, at du har et afsides tilflugtssted, som Omlets Maya kattehus, som din kat kan flygte til, når den føler sig for ængstelig.

Du kan se det i deres øjne

Vidste du, at katte faktisk kan kommunikere deres humør gennem deres øjne? Her er nogle almindelige “katteøjne”, at holde øje med, så du bedre kan forstå, hvad din kat kommunikerer:

  • En hård stirren: Hvis du fanger din kat i at stirre, betyder det som regel, at de holder øje med en fare eller et bytte. Deres fokuserede, ublinkende øjne er tegn på dominans og som regel et advarselstegn til andre katte, eller endda et stykke kattelegetøj, om at passe på.
  • En langsom blinken: Ligesom et blink er et tegn på hengivenhed fra din elskede, betyder et langsomt blink fra en kat det samme. Det er, som om den giver dig et kattekys med sine øjne!
  • Øjnene vidt åbne: Katteøjne, der er vidt åbne kan synes at indikere noget er ubehageligt eller forkert, men det er faktisk et tegn på tillid. Ofte bliver de store øjne efterfulgt af at “nikke en skalle”, der virkelig understreger din kats tillid og at din kat synes den er i godt selskab.
  • Doven sammenknibning af øjnene: Der er ikke noget bedre end en doven sammenknibning med øjnene. Du kender det delvist blinkende, delvist søvnige blik din kat giver dig, når den hygger sig på sit kattetæppe. Næste gang du ser din kat give dig dette look kan du være sikker på den er tilfreds, rolig og glad.

Beskeder gennem lugt

Når det handler om katte, ved næsen alt. Lugtesansen er livsvigtig for katte og endnu en måde, de kommunikerer på. Katte bruger deres duftkirtler til at efterlade feromone signaler på deres territorium, både i hjemmet og udenfor.

Ved at bruge duftkirtlerne på deres kinder, vil katte gnide dit ben, sofaen eller endda en anden kat, for bogstavelig talt, at sprede deres kærlighed. Man kan argumentere det er en form for hengivenhed, men hovedformålet er at sprede de feromone budskaber. Katte har også duftkirtler, der, hvor halen slutter sig til kroppen, men det er en mindre tiltalende region at blive gnubbet af!

Tomkatte – eller tæmmede hankatte – vil ofte sprøjte urin på ting for at markere deres territorium. Heldigvis er det typisk en udendørs oplevelse, men det kan blive et problem, hvis en fremmed kat har vovet sig ind på din kats ejendom. Kastrering/neutralisering bringer normalt en ende på denne territoriale macho-adfærd.

Omlet kan tale kattesprog

Meget af denne kommunikationsadfærd stammer fra, at katte ikke er pakdyr. Så at kommunikere med andre katte er ikke en normal hændelse. Hos Omlet taler vi kattesprog, og vi ved meget vel, hvor meget katte har brug for deres privatliv, og at kun inviterer andre ind – hvad enten det er en anden kat eller et menneske – når de er i humør til det.

Det er derfor, det er vigtigt, at du har et stille sted som din kat kan trække sig tilbage til når den vil, så den kan være sig selv, når den har behov for det. Omlets Freestyle indendørs kattetræ er et perfekt tilflugtssted for katte, da det giver din kat mulighed for at undslippe højt væk fra mennesker eller andre kæledyr, når de har brug for deres vigtige alenetid. Lær at genkende kattens sprog og kropssprog, og så vil du snart være i stand til selv at forstå “kattesprog”!

To katte i deres indendørs Maya kattehuse

This entry was posted in Katte


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *