Omlet bloggen

Sådan giver du din kanin et helbredstjek

GIF af en kanin med rynkende næse

Kaniner vil højst sandsynligt ikke vise nogen tegn på sygdom eller smerte, før det er virkelig alvorligt. Dette er fordi enhver svaghed vil markere dem som et let mål for rovdyr i naturen. Det er derfor vigtigt, at du som ejer foretager regelmæssige helbredstjek på dit kæledyr, så du kan opdage potentielle problemer, mens de stadig kan behandles. 

Tag altid din kanin til dyrlægen, så snart du har mistanke om, at der er noget galt. En kanins helbred kan forværres meget hurtigt, så spild ikke tid på at fundere over, om det er nødvendigt eller ej.

Krop

Læg et håndklæde på skødet, og placer din kanin ovenpå. Nus den for at berolige den. Når din kanin er faldet til ro, kan du begynde at undersøge dens krop. 

Føl maven for at sikre dig, at den ikke er opsvulmet eller udspilet, og gennemgå resten af kroppen for tegn på sår, blå mærker eller buler. Mærk på musklerne i benene, de skal være stærke og faste. Enhver form for uventet bevægelse fra kaninen kan være et tegn på, at den kropsdel, du berører, forårsager din kanin smerter.

Kontroller din kanins vejrtrækning; det bør ikke være besværet. Hvis din kanin hiver efter vejret, eller du kan høre klik lyde fra lungerne, kan dette være tegn på sygdom.

Det er værd at have en badevægt og regelmæssigt veje sin kanin. Pludseligt vægttab er et alvorligt tegn på sygdom, og en mangel på appetit er en stærk indikator på dårligt helbred.

Mund og snude

Næsen bør være tør. Tjek at kaninen ikke savler, og at den ikke har nogen form for sår eller snit rundt om munden. Tandkødet skal være lyserødt (en rød eller lilla farve er tegn på sygdom).

Sørg for, at tænderne ikke er vokset for lange eller beskadiget. De bør også vokse lige og være ensartede. Du vil ikke være i stand til at se de bagerste tænder, men hvis du bevæger fingrene hen over kinden, kan du mærke efter klumper og sørge for, at alt er symmetrisk. Overvoksede tænder er et alvorligt problem, da dette kan forhindre din kanin i at spise. Det er derfor meget vigtigt at give dem masser af hø af god kvalitet til at slide tænderne ned med.

Øjne

Kontroller din kanins øjne for at sikre dig, at de er rene og klare. Du bør ikke se hverken sekret eller snavs. Hvis du gør, skal du forsigtigt trække øjenlåget tilbage for at se, om du bemærker rødme eller betændelse i øjet; det er muligt, at kaninen har skrabet i øjet. Øjnene skal også være tørre, øjne der løbe i vand kan være et tegn på problemer med tænder eller muligvis indgroede øjenvipper eller blokerede tårekanaler.

Sunde, raske kaniner i en Eglu Go gårdØrer

Kaninører skal være fri for snavs, sår, buler, voks, sekret og parasitter. Kig ind i ørerne, du kan eventuelt bruge en lommelygte hvis det er svært at se. Vær ekstra forsigtig, hvis du har en mini lop kanin, da de er særligt tilbøjelige til bylder omkring ørerne. Massér forsigtigt rundt ved basen af ørerne, hvor der undertiden kan forekomme buler.

Poter

Observer din kanin bevæge sig rundt for at sikre, at den ikke halter og ikke har nogen lammelse i benene. Hent din kanin og læg den på dit skød. Det er ikke en god ide at lægge en kanin på ryggen, så hold den mod dig med den ene hånd under dens bagdel. Prøv at sprede tæerne for at kontrollere for sår, bylder eller opbygning af snavs. Tjek også hælene på bagbenene. Disse bør ikke være røde eller hævede. Undersøg pelsen på fødderne, og børst den, hvis den er filtret.

Bagdel

Undersøg pelsen omkring kaninens bagdel. Den skal være helt fri for lort eller anden snavs. En beskidt bagdel kan være et tegn på, at kaninens kost er for rig, og at den ikke spiser alle de Cecotroper (natafføring), den producerer.

I løbet af sommeren skal du kontrollere for eventuel opbygning af snavs eller møg mindst en gang dagligt, da en beskidt bagdel kan tiltrække fluer, der lægger æg i den fugtige pels. Dette fører til maddiker, som kan dræbe en sund kanin i løbet af blot få dage.

Kontroller også bagdelen for eventuel hævelse eller rødme.

Pels

Mens din kanin sidder på skødet af dig, skal du dele håret med fingrene og kontrollere for skår og sår, skaldede pletter, alt hvad der bevæger sig, små brune prikker eller hvide flager. 

Selv hvis du ikke har en kanin, der kræver pelspleje dagligt eller ugentligt, er det en god idé at gøre dit kæledyr vant til at blive børstet fra en ung alder. Kaniner skifter pels regelmæssigt, og du kan eventuelt hjælpe dem med at slippe af med de døde hår i løbet af denne periode.

Ændringer i temperament

Pludselige ændringer i temperament og adfærd er aldrig et godt tegn. Måske kommer din kanin ikke løbende, når du nærmer dig den med mad om morgenen, eller pludselig er den aggressiv. Dette kan være tegn på, at din kanin har smerter. 

Kaniner, der når puberteten, kan undertiden opføre sig meget anderledes. Strintning er et almindeligt problem, ligesom aggression er. Din kanin har måske ikke smerter, men det kan være meget svært for dem at gennemgå denne ‘pubertetsfase’. Dette kan være en god grund til at få dine kæledyr kastreret, så snart de er gamle nok.

This entry was posted in Kaniner


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *