Omlet bloggen

Hvorfor har nogen dyr poter?

Har du nogensinde set på dine kæledyrs poter og tænkt, hvorfor? Hvorfor har de ikke hænder og fingre ligesom os? Svaret rækker tusinder af år tilbage og er resultatet af vores kæledyrs forfædre, der tilpassede sig det uafhængige og vilde liv, de engang levede, i et miljø der var meget anderledes end dit sikre, varme hjem.

Potens historie

Inden vores kæledyr blev tamme, måtte de forsvare sig selv for at holde sig i live, mens de jagtede efter deres egen mad. Mange af de træk, der hjalp dem med at gøre dette, har ikke ændret sig, men forblev hos arten gennem hele evolutionen. Dette gælder blandt andet poten.

Hunde og katte er nok de vigtigste pote dyr, vi kan komme i tanke om. Men inden vi havde huskatte og hunde, var der generationer af vilde katte og ulve. Formålet med poten er i vid udstrækning relateret til lyd og stødabsorbering. Det fede væv inde i puderne hjælper dyr med at hoppe og lande uden smerter eller støj, især nyttigt til lydløs jagt efter bytte i naturen, mens de samtidig beskytter lemmer mod stød.

En hunds pote pude

Pote puderne er også meget grovere, når dyrene udsættes for ekstreme overflader dag ind dag ud. Dette hjælper med at give bedre greb under forræderiske eller glatte forhold, og fungerer på en lignende måde som vores sko. For vores husdyr er pote puder ofte meget glattere, da forholdene er lettere under fødderne. Nogle hunderacer har stadig svømmehud på fødder for at hjælpe dem med at svømme, en tilpasning som ulve gav videre og stadig drager fordel af.

Mens poter er godt tilpasset til at gå og springe rundt, kan affald undertiden sidde fast i pote puderne og forårsage smerte. Hvis du ser dit kæledyr tygge ved deres pote eller halte og løfte den fra jorden, skal du nøje tjekke deres pote pude for eventuelle sten eller splinter, der muligvis skal fjernes. Hvis dine kaniner eller marsvin fødder ser ømme ud, kan det være et tegn på, at deres strøelse er for kradsende.

Hvad kan poten fortælle os?

Vidste du, at nogle dyr bruger deres pote puder for at holde sig nedkølet og frigive sved? Så fugtige potetryk kan betyde, at dit kæledyr har brug for hjælp til at køle af.

Kæledyrs poter kan undertiden også fortælle os lidt om, hvordan de har det. For eksempel vil katte ælte tæpper, senge, puder og endda mennesker med poterne, når de føler sig glade og tilfredse. Dette kan der være mange grunde til; det kan minde dem om at amme fra deres mor, de kunne forsøge at skabe et hyggeligt sted at sove, eller de kunne bruge duftkirtlerne i deres pote puder til at markere deres territorium.

Har du også bemærket, at din kat ikke kan lide, at der bliver rørt ved deres poter? Dette skyldes, at puderne er ekstremt følsomme over for berøring, men nogle katte kan trænes til at tolerere, at deres poter røres, dette er ofte lettere, hvis det gøres fra en ung alder, så hvis din kat lader dig røre ved deres poter, kan det være et tegn på tillid.

This entry was posted in Hunde


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *