Omlet bloggen

Fakta om kattehaler

En kats signaturbevægelse er dens yndefulde gang med lodret hale. Interessant nok, er der ingen andre kattearter, der går sådan, og det vides ikke nøjagtigt, hvornår kæledyrskatte først begyndte på det.

Huskattens forfader, den afrikanske vildkat, tilsluttede sig mennesker for mere end 10.000 år siden. De adopterede sandsynligvis os snarere end omvendt, tiltrukket af det overskud af gnavere, der var i færd med at spise vores kornlagre. Det virker temmelig sikkert, at kattene hurtigt lærte at tilpasse deres kropssprog – inklusive halen – bare for at glæde os, og sikrede dermed deres faste plads på sofaen.

Følgende fakta om kattehaler fortæller dig alt, hvad du har brug for at vide, om dit kæledyrs svingende hale.

1 – Balancegang 

Katte har en fantastisk balance, og deres haler spiller en vigtig rolle i denne færdighed. Halen fungerer som en modvægt, når missen går balancegang på smalle vægge eller afsatser. Halen hjælper også kattene med at løbe og ændre retning med stor smidighed – og uden at snuble. Næste gang du får chancen, så kig godt på en kat løbe og dreje – hvis et menneske tog nogle af de sving i samme tempo, ville de med sikkerhed falde.

2 – Haler fortæller historier

Katte kommunikerer med deres haler og sender diskrete signaler. Det mest velkendte signal er den lodrette hale, et tegn på en glad og tilfreds kat. Når katten er særligt fornøjet, dirrer den lodrette hale ved spidsen. Dette må ikke forveksles med den spjættende hale hos en hvilende kat, hvilket betyder, at den er irriteret. Når katten er på sine fødder, og halen svinger fra side til side, er den gået fra at være irriteret til at være vred, så pas på!

3 – Lad os alle jage

Når de forfølger byttedyr, har katte en tendens til at holde halen lavt og meget stille, men den kan stadig svirpe og spjætte i spænding, når angrebets øjeblik nærmer sig. Hvis jagten ikke lykkes, spjætter halen rastløst i irritation.

4 – Ingen haler, ingen kvaler 

Nogle racer, inklusive Manx, er født uden haler på grund af et dominerende gen. To haleløse Manx-katte bør dog aldrig få lov til at parre sig, da en kombination af de to dominerende gener bringer alvorlige sundhedsmæssige problemer for killingerne. Bobtail racernes krøllede haler har ikke de samme potentielle sundhedsmæssige problemer som Manx-kattegenet. Både Manx og Bobtail katte synes at have lært at balancere temmelig godt uden en klassisk kattehale.

5 – Når halen ikke dur

En kat, der har mistet halen i en ulykke eller har beskadiget den i en dør eller trafikulykke, er bestemt handicappet. Den vil ikke være i stand til at balancere så godt som før eller sende signaler med halen. Den vil dog stadig være i stand til at leve et lykkeligt liv – ejere skal bare kigge efter andre kropssprogssignaler for at læse deres kæledyrs humør.

6 – Inde i halen 

Kattes haler har mellem 19 og 23 hvirvler afhængigt af racen (den haleløse Manx ikke taget i betragtning!) Dette udgør omkring 10% af det samlede antal knogler i kattens krop. Disse hvirvler giver halen sin piskesmældsfleksibilitet og holdes sammen ved hjælp af komplekse muskler, sener og ledbånd.

7 – Skrantende haler 

Hvis din kat føler sig skidt tilpas, kan du normalt se tegnene i halen. Den holdes ikke lodret eller dirrer begejstret som før. Hvis du bemærker, at dit kæledyrs hale har ændret adfærd, skal du tage det som et tegn på, at den har brug for et sundhedstjek. Nogle katte er tilbøjelige til dermatitis, sommetider tilført af lopper. Dette kan ofte ses i form af betændte områder der, hvor halen forbindes til kroppen. Nogle hormonelle problemer kan også resultere i betændelse i halen.

8 – Opretstående haler

Evnen til at gå med en lodret hale er faktisk unik for huskatte. Alle andre medlemmer af kattefamilien går med halen ned, vandret eller gemt sikkert mellem benene.

9 – Halens ende

Katte løfter halerne for at fortælle os, at de er glade og afslappede, men når de bevæger sig blandt andre katte, er det hævede halesignal en invitation til at komme og undersøge. Andre katte vil snuse en kat, hvis hale er i luften.

Det menes, at kattes spinden er noget, de har opfundet kun for os – og måske at den lodrette glade hale endnu en af måderne, hvorpå de vandt et sted i vores hjerter og hjem.

This entry was posted in Katte


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *