Begrænset tilgængelighed som følge af høj efterspørgsel. Se venligst vores side med lager information for at finde flere oplysninger.

Omlet bloggen

Hvad er en skrukhøne, og hvordan stopper du hende?

Fire høns i deres hønsegård med Omlet peck toy

De fleste høner lægger deres æg med et minimum af ståhej. De laver måske lidt støj for at meddele deres æglæggende præstation, men vil hurtigt vende tilbage til den daglige rutine med at udforske og skrabe efter mad. Nogle høner er dog lidt mere humørsyge. Skruk, for at være helt nøjagtig.

En skruk høne er én, der sidder på sit æg med enhver intention om at blive der, indtil det er klækket ud – uanset om ægget er befrugtet eller ej. Dette er meget nyttigt, hvis du ønsker at udruge nogle kyllinger, men ellers kan det være et problem.

Årsagen til skruk er knyttet til kropsvarme, bakket op af moderinstinkter. Høner, der er samle sammen i et varmt hønsehus, kan pludselig varme sig op til et niveau, der får dem til at tænke ”Jeg vil ruge et æg ud!”. Visse racer forekommer mere modtagelige for skruk end andre, hvor silkehøns og kochins er særligt kendt for at være skruk.

Tegn på skruk

En skrukhøne gennemgår en personlighedsændring. Det mest indlysende tegn på dette er hendes afvisning af at forlade redekassen. Hun vil sidde der, som en fugl, der med glæde venter helt til dommedag på, at ægget skal klække. Denne misplacerede dedikation vil også gøre hende gnaven og hun vil højst sandsynligt forsøge at hakke eller klukke vredt, hvis du prøver at flytte hende.

Når du lykkes med at fjerne hende fra reden, vil hun bare gå tilbage igen og genoptage sin rugning. Når hun føler sig etableret i sin nye moderrolle, vil hun puffe sine fjer op og kan begynde at plukke sine brystfjer ud for at fore rede.

Sådan stoppes en høne i at være skruk

Skindet kan bedrage. Hønen kan se ud som om, hun vil sidde i reden i al evighed, men i virkeligheden bliver hun der – normalt – kun i tre uger. Dette er den tid, det tager for et hønseæg at udklække. Derfor kan du, hvis pladsen tillader det, simpelthen bare lade hende sidde i 21 dage, hvorefter humøret letter sig, og hun vender tilbage til sin dagligdag.

Når det er sagt, så skal du sørge for, at hønen får mad og drikke i løbet af denne periode, og dette kan involvere at fjerne hende med magt fra redekassen og lukke den af, indtil hun har forfrisket sig. Her er det en god forholdsregel at iklæde sig robuste handsker for at sikre dig, at du ikke bliver hakket.

En almindelig måde at ende en periode med skruk på, er ved at dyppe hønens bagende i koldt vand. Igen fordi tilstanden er knyttet til kropsvarme, så en pludselig afkøling af rumpen vil normalt klare ærterne. Metoden er ligetil – du tager hønen og dypper hendes bagdel i vandet i ti sekunder.

Et andet beslægtet anti-skruk-trick er at placere en pakke frosne ærter under hønen i redekassen. Knuste isterninger i en pose kan også bruges. Dette har den dobbelte virkning at afkøle hønen og gøre livet i reden for ubehagelig til udrugning.

Nogle gange vil en simpel forhindring såsom en potte eller et par mursten have den ønskede effekt. Hvis hønen ikke kan få adgang til redekassen, kan hun ikke sidde der og ruge.

Nogle ejere bruger en såkaldt ‘skruk aflukning’ til at bryde vanen. Dette er et bur eller en kasse, hvor hønen placeres sammen med mad og vand. Trådnettet er lidt ubehageligt og vil også hjælpe med at køle hende ned. Efter tre dage vil denne blide form for isolation normalt bryde vanen. Tegnene på at skruk-humøret er overstået er åbenlyse – hønen vil stoppe med at puffe sine fjer ud og vil begynde at gå rundt i buret snarere end at sidde og rase.

På den anden side kunne du også vælge at købe nogle befrugtede æg og lade skrukhønen gøre arbejdet. Hvis du vil have kyllinger, er dette langt den nemmeste og mest naturlige måde at udruge dem på – under en skurk hønes bløde mave.

Høns i redekassen med deres æg

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *