Omlet bloggen

Hvad er en skruk høne, og hvordan stopper du hende med at være skruk?

Høns bygger rede sammen i redekasse i Omlet Eglu Go Up hønsehus

De fleste høner lægger deres æg med mindst muligt ståhej. De laver måske lidt støj for at annoncere deres æglægningspræstation, men vender snart tilbage til deres dagligdag med at udforske og skrabe efter mad. Nogle høns gør dog lidt mere ud af det. For at være mere præcis er disse høner kendt som værende skruk. En skruk høne er en, der sidder på sit æg med alle intentioner om at blive der, indtil det er klækket – uanset om ægget er befrugtet eller ej. Dette er meget nyttigt, hvis du vil udklække nogle kyllinger, men ellers kan det være et problem. Så, hvordan stopper du en høne fra at være skruk?

Årsagen til høns bliver skruk

Årsagen til at høns bliver skruk er forbundet med kropsvarme, bakket op af moderens instinkter. Høns, der er samlet sammen i et varmt hønsehus, kan pludselig varme sig op til et niveau, der får dem til at tænke “Jeg skal udklække et æg!”. Visse hønseracer synes at være mere modtagelige for at blive skruk end andre. Især silkies og cochins har en særlig tendens til at blive skruk.

Tegn på en skruk høne

En skruk høne gennemgår en personlighedsændring. Det mest åbenlyse tegn på dette er, at hun ikke vil forlade redekassen. Hun vil sidde der, som om hun med glæde vil vente til dommedag på, at ægget udklækkes. Denne malplacerede dedikation vil også gøre hende gnaven og tilbøjelig til at hakke eller klukke vredt, hvis du prøver at flytte hende.

Når det lykkes dig at fordrive hende fra kassen, vil hun simpelthen gå tilbage der igen og genoptage sin liggen. Når hun føler sig etableret i sin nye moderrolle, vil hun puste sine fjer ud og kan begynde at plukke sine egne brystfjer for at beklæde reden.

Hvordan stopper du en høne i at være skruk?

Tid til flytning

Skinnet kan bedrage. Din høne kan se ud som om hun vil sidde i kassen for altid, men i virkeligheden bliver hun der kun – normalt – i tre uger. Dette er den tid, det tager et kyllingeæg at blive udklækket. Det betyder, at hvis der er plads, kan du bare lade hende ruge i 21 dage, og når hun ændrer humør, vender hun tilbage til sin normale opførsel. Men hvis du ikke har en hane og ikke ønsker at opdrætte dine egne kyllinger, kan dette være frustrerende, og du skulle gerne stoppe din høne fra at være skruk.

Du skal også sørge for, at din høne får nok mad og drikke i løbet af denne tid, hvilket kan være svært for en høne, der ikke ønsker at forlade sin redekasse. Dette kan indebære at fjerne hende med magt fra kassen og lukke den, indtil hun har indtaget sine forfriskninger. Sørg for at indsamle æg med det samme, når du får muligheden, og sørg for altid at iføre digrobuste handsker som en sikkerhedsforanstaltning, når du forsøger at flytte en skruk høne. Dette forhindrer dine hænder i at blive hakket!

Prøv med frosne grøntsager

Et almindeligt trick til at håndtere skruk høner, er at placere en pakke frosne ærter eller majskerner pakket ind i et tæppe eller viskestykke under hønen i redekassen. Knuste isterninger i en pose vil også gøre tricket. Dette har den dobbelte virkning af, at afkøle hønen og gør livet i redekassen for ubehageligt til rugning.

Kursus i redekasse-udfordringer

Nogle gange vil en simpel forhindring som en plantepotte eller et par mursten have den ønskede effekt. Hvis hønen ikke kan få adgang til redekassen, kan hun ikke sidde der og yngle. Heldigvis har Eglu Cube hønsehuset en central skillevæg med skydedør, hvilket betyder, at du simpelthen kan lukke redeområdet fra resten af hønsehuset.

Sæt en indhegning op til skruk høner

Nogle hønseholdere bruger en såkaldt “skrukindhegning” til at bryde vanen. Dette er et trådbur eller en kasse, hvor hønen placeres sammen med mad og vand. Efter tre dage vil denne blide form for isolationsfængsling normalt bryde skruk-vanen. Tegnene på, at yngelstemningen er forbi, er tydelige – hønen holder op med at puste sine fjer ud og vil gå rundt i buret i stedet for at sidde og ruge.

Vil du have kyllinger?

Men du kunne også købe nogle befrugtede æg og lade skrukhønen fortsætte sin gerning. Hvis du vil have kyllinger, er dette langt den nemmeste og mest naturlige måde at producere dem på – under en skruk hønes bløde mave.

Omlet og dine høns

Hos Omlet designer vi produkter, der hjælper med at finde løsninger på alle dine kæledyrsspørgsmål, f.eks. hvad er det bedste hønsehus for en skrukhøne? Med unikke produkter som Omlets Eglu Cube hønsehus og walk-in løbegårde, stræber vores ekspertdesignere efter at fortsætte med at skabe de bedste miljøer for alle kæledyr – dem med fjer såvel som dem med pels.

Høns vandrer i baghaven med Omlet hønsehegn

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *