Omlet bloggen

Hvornår er det bedste tidspunkt at få en kat

Der findes kun én universel regel, når det kommer til god timing med en ny kat. Undgå at introducere den firbenede nykommer, når der er en stor fest eller fejring, eller på et tidspunkt af året der forbindes med affyring af fyrværkeri.

Desværre ignoreres denne ene regel ofte. Store fejringer har tendens til at finde sted til jul og fødselsdage. Og hvornår modtager folk normalt gaver, inklusive eventuelt nye katte og killinger? Nemlig…

Problemet er, at festlighederne involverer masser af støj og masser af mennesker, og en kat introduceret i dette miljø vil sandsynligvis løbe i dækning for at gemme sig så længe som muligt. Det kan tage et nervøst dyr flere dage at komme sig efter sådanne traumer.

De bedste kattetider

  • Det er langt bedre at introducere den nye kat, når alt er stille på hjemmefronten. På den måde får katten tidligt smagen af, hvordan hverdagen vil være med dig og din familie.
  • Hvis den nye kat er en fødselsdags- eller julegave til et barn, så forklar dem, hvorfor killingen ankommer en dag eller to “for sent”. Selve dagen kan da være et tidspunkt at gøre hjemmet kattevenligt. Sæt kradsetræ, katteseng, kattelem og kattebakke op. Fyld skabene op med kattemad og godbidder, og sørg for at der er masser af kattelegesager klar til ankomsten. Disse kan alle fungere som erstatningsgaver på selve fødselsdagen eller i juledagene, som baner vejen for den nye kats ankomst en dag eller to senere. Forberedelse af dit hjem på denne måde er uanset nødvendigt, hvad enten der er en fødselsdagsfest, der skal overstås først, eller ej.
  • Huse skal også kattesikres, hvor giftige potteplanter og sårbare ornamenter fjernes.
  • Dagen for den nye kats ankomst skal udskydes indtil den person, der skal passe kæledyret, har tid nok til at gøre netop det. Katte er uafhængige dyr, når de først falder til, men i den første tid er man nødt til at tilbyde beroligelse, et behageligt skød og en gang toilettræning. En ældre kat er muligvis allerede toilettrænet, men for en killing vil det tage et stykke tid at forstå idéen.
  • Hvis katten kommer til at tilbringe tid udendørs, er det en god ide at bringe den med hjem, når det ikke er for koldt udenfor. Selvom godt vejr aldrig kan garanteres, er der større chance for tørre og solrige forhold i sommermånederne. Katten vil ikke blive skadet af vind, regn eller sne, men hvis vejret er meget dårligt, beslutter det våde kæledyr sig muligvis for at søge husly væk fra hjemmet. Hvis det ikke har været et kæledyr hos dig længe, kan den beslutte sig for at tage ophold i denne nye bolig, og det er ikke altid nemt at opspore dem.

Livsfaser

  • Ældre: Det er en melankolsk tanke, men mange katte overlever deres ejere. Dette er ikke en grund til at undgå at få en ny kat, hvis du er ældre, men alle ejere bør fordøje det faktum, at en kat lever 15, endog 20 år, og hvis grundlæggende kattepleje vil blive et problem, skal dette være diskuteret. Hvis der er nogen, der kan hjælpe med indkøb af kattefoder og rengøring af toiletbakken, selv når katteejeren ikke længere er i stand til let at udføre disse opgaver, løser det problemet. Katte er faktisk gode for helbredet for ældre, forskningen viser, at de er utroligt gavnlige for mentalt helbred og lykke.
  • Spædbørn: I den anden ende af aldersskalaen anbefales det ikke at bringe en ny kat hjem, hvis der er en baby i huset. Selvom det er utroligt sjældent, har der været tragiske historier om babyer, som ved et uheld er blevet kvalt af katte. Et langt mere almindeligt problem er allergier – nogle børn kan udvikle symptomer som astma og hududslæt i nærheden af katte og hunde, og indtil du ved, at dit barn er allergifri, er det bedst at undgå at tage risikoen. Og selv hvis et barn er allergisk over for katte, findes der allergivenlige racer så som Abyssinier, Cornish Rex og Bengalkatten, der ikke frembringer de allergiske reaktioner.
  • Børn: Hvis den nye kat er beregnet til et barn, er det vigtigt, at der er en anden, der er villig til at lægge nogle katteplejetimer ind også. Intet barn under 12 år bør have det fulde ansvar for en kat – eller noget andet kæledyr for den sags skyld.
  • Dem ind i mellem: Mellem barndom og alderdom er der en tid, hvor mange af os planlægger en ny start i nye jobs og nye hjem. Hvis du ved, at denne form for ændring er nært forestående, er det bedst at udskyde at få en ny kat. Det er ikke ideelt at skulle vænne dem til et nyt hjem, og derefter et andet nyt hjem kort efter, og katten vil muligvis forlade sit andet hjem på jagt efter det første…

Så hvis du leder efter en generel regel her, er det denne: Du kan bringe en ny kat hjem når som helst – så længe det er det rigtige tidspunkt!

This entry was posted in Katte


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *