Omlet bloggen

9 ting mennesker gør, der irriterer vores hunde


Matthew Foulds/Unsplash

1. Vi snakker for meget

Hunde kan ikke dansk, og de forstår ikke syntaks og grammatik, uanset hvor meget du forsøger at lære dem det. Som du måske kan forestille dig, er det ekstremt frustrerende, når et menneske råber uforståelige lyde ad dig.

Hunde kan godt lide at lære talte kommandoer og forbinde dem til handlinger, men vil ikke være i stand til at forstå noget længere end en kort sætning, og vil blive meget forvirrede, hvis du begynder at bruge nye måder til at bede dem om at gøre noget på. Hvis du har lært din hund kommandoen “Slip” for at få den til at give dig en pind eller et legetøj, så vil “Lad værre” eller “Drop den” eller “Giv mig den, dit fjollehoved!” ikke være til megen nytte.

2. Vi lukker andre mennesker ind på vores territorie

Mennesker synes, det er normalt at besøge andre mennesker og lade individer udenfor flokken komme ind på dit og din hunds territorium. Dette vil irritere nogle hunde enormt og kan faktisk få dem til at blive virkelig stressede. Så bliv ikke overrasket, hvis de behandler besøgende med mistanke. 

Hvis du gerne vil invitere andre hunde ind i dit hus, kan det være en god ide at lade hundene mødes på en gåtur på forhånd, på neutral grund. De fleste hunde vil have det helt fine med at dele deres plads, men det er altid bedst at minimere risikoen for argumenter.

3. Vi stirrer på dem

Vi synes, at øjenkontakt er noget smukt, der er nødvendigt for at lære hinanden at kende, og med både vores egne hunde og nye, vi møder for første gang, har vi en tendens til at se ind i deres øjne, når vi siger hej. De fleste hunde sætter ikke pris på dette. Selvom elskende blikke mellem dig og din vovse ofte accepteres, kan det at være meget stressende for en hund at blive stirret ned af en fremmed. De ser den fokuserede stirren som en udfordring og kan betragte dig som en trussel, så prøv at undgå øjenkontakt med hunde, du ikke kender.

4. Vi krammer dem

Dette er et lidt omstridt emne, men mange mennesker mener, at selvom hunde accepterer vores knus, så kan de faktisk ikke lide dem. Det afhænger af hunden, men nogle føler sig meget nervøse og stressede, når vi griber ind i deres personlige rum, og at placere dine arme rundt om en fremmed hunds hals kan ses som en trussel. 

De fleste hunde kan godt lide at kæle og næsten alle elsker at blive kløet, så hvis du vil være på den sikre side, kan du vise din kærlighed ved at klø din hund på maven og dele din sofa snarere end at begrænse din vovse med dine underlige menneskelige arme. 

5. Vi lader dem ikke snuse på gåture

For hunde handler gåture ikke kun om motion. Mens vi mennesker kan finde på at stoppe for at nyde den smukke natur, udforsker hunde verden meget mindre visuelt og foretrækker at snuse rundt efter interessante lugte. Dette giver dem også masser af mental stimulering, der vil udmatte dem lige så meget som gåturen i sig selv, så prøv at være tålmodig med din hund og lad den stoppe, snuse og markere så meget som den vil på en tur.

6. Vi ændrer vores form og lugt

Hunde skifter pels nogenlunde en gang om året, mens mennesker skifter tøj hver dag, bruger forskellige håndsæber, sprøjter sig selv med parfume og bruger rengøringsprodukter i deres hjem. Hunde får måske lære at forstå denne usædvanlige adfærd efter et stykke tid, men de vil bestemt ikke se pointen, da de sandsynligvis foretrækker det, hvis vi aldrig vaskede os og bare gik rundt i det samme tøj hele tiden.

7. Vi er uforudsigelige

Hunde bliver meget forvirrede over uforudsigelighed. De forstår ikke “bare denne ene gang” eller “kun når mor er på arbejdsrejse”, men vil bestemt foretrække for eksempel aldrig at måtte komme op i sengen i stedet for konstant at skulle prøve at fortolke dine forskellige signaler.

8. Vi lader dem være alene

For hunde, nogle af de stærkeste flokdyr, virker det fuldstændig meningsløst og dumt at forlade flokken. Derfor kan de blive forvirrede og irriterede, når vi efterlader dem alene hjemme for at gå på arbejde eller i biografen.

Træn din hund til at være alene fra en tidlig alder for at undgå dårlig separationsangst, og prøv aldrig at lade en voksen hund være alene mere end fire timer om dagen.

9. Vi bliver frustrerede, når de bare er hunde

For hunde er snusen, gøen, graven og søgen efter rester alt sammen naturlig adfærd, og de kan blive meget irriterede, hvis du bliver sur på dem for at gøre de ting, der forekommer naturlige for dem. Dette betyder ikke, at de skal have lov til at gøre nøjagtigt, som de vil hele tiden. Prøv at omdirigere og tilskynde til ønsket adfærd, men det er også værd at huske på, at hunde er hunde, og det er en del af grunden til, at vi elsker dem så meget.

This entry was posted in Hunde


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *