Omlet bloggen

Renlighedstræning af kat – sådan gør du

Kat kravler op i Omlet Maya kattebakke-møbel

De fleste katte har ikke brug for megen overtalelse for at bruge en kattebakke. Dette gør træningen ret ligetil, og den vigtigste detalje er selve bakken.

En kattebakke skal være stor nok til at rumme din kat komfortabelt, mens den bruger faciliteterne. Den skal desuden placeres et passende sted. Katte føler sig sårbare, når de går på toilet, og vil ikke anvende en kattebakke på et travlt sted i huset. Et roligt hjørne er det, de har brug for – men det skal være væk fra fodringsområdet, da katte ligesom mennesker ikke bryder sig om, at deres spise- og toiletaktiviteter foregår samme sted!

Kattegrus er normalt ikke et problem. Alle de tilgængelige mærker fungerer som de skal. Fordelen ved butikskøbte produkter i forhold til almindelig sandjord er, at de er superabsorberende og ikke hænger fast i kattens fødder. Det er bedst at undgå parfumeret eller deodoriserende kattegrus, medmindre tilsætningsstofferne alle er naturlige. Kemiske parfumer kan forårsage allergiske reaktioner hos nogle katte.

Grundlæggende renlighedstræning

En ung killing med en svag blære – eller en stresset nyligt adopteret kat – kan tage tid om at lære at bruge kattebakken, men det er sjældent, at en kat ikke klarer dette grundlæggende træningskursus!

  1. Sørg for at bakken er stor nok. Hvis du er i tvivl, så vælg den største du kan finde. Dette kan rumme den voksende kat, og bakken vil ikke virke ‘fuld’ efter et par besøg. Hvis katten synes gruset er for snavset, går den ikke ind i bakken.
  2. Hvis din kat er særligt genert, vil en overdækket bakke være det bedste valg, da disse giver en større følelse af privatliv.
  3. Hvis du har mere end én kat, anbefales det, at du har en bakke pr. kat. Dette forhindrer problemer, hvis kæledyrene bliver uvenner eller beslutter sig for, at de ikke kan gå på toilet der, hvor en anden kat lige har været!
  4. Fjern fast afføring fra bakken hver dag, og rengør den grundigt – og udskift alt grus – mindst en gang om ugen. Hvis bakken begynder at lugte for ubehageligt, vil katten blive fristet til at finde et andet sted at gå på toilet.
  5. De første dage er timingen vigtig. En killing bliver normalt nødt til at gå på toilet efter at have leget og efter at have spist. Når en ung killing er færdig med at spise, skal du bære den hen til kattebakken. Et par snif og lidt graven i gruset stimulerer ofte den ønskede reaktion. Du kan også lege med din killing ved siden af kattebakken, klar til at løfte den op i bakken, når legen er forbi.
  6. Sæt et godt eksempel. Ikke ved selv at bruge bakken selvfølgelig, men ved at skubbe til gruset med fingeren. Tag dog ikke kattens pote og tving den til at grave, da dette kan være stressende og kan endda føre til en fobi, hvilket bestemt ikke er det, du ønsker.
  7. Hvis der sker uheld udenfor kattebakken, skal du lægge afføringen op i bakken som en pointer for katten.
  8. Vær tålmodig, råb aldrig på katten, hvis det tager lidt tid at lære, giv den masser af ros og kærlighed efter et vellykket bakkebesøg, og når først dit kæledyr ved, hvad den skal gøre, skal du bare stille og roligt lade den klare tingene selv.

Problemer med renlighedstræning

Hvis katten er modvillig overfor tanken om at bruge bakken, og i stedet fortsætter med at bruge andre dele af huset som toilet, kan en effektiv metode være at flytte kattens madskål hen til det sted, hvor uheldet skete. Katte kan ikke lide at blande deres mad og toilet, så dette burde hjælpe den til at vælge de mere passende faciliteter.

Hvis beskeden stadig ikke når igennem til katten, kan det muligvis hjælpe at begrænse katten til et gæsteværelse. Med kattebakken i den ene ende og mad- og vandskålen i den anden, vil kun en meget pervers kat stadig ikke forstå. Det lyder måske lidt som et fængsel, men så længe rummet ikke er for varmt eller koldt vil katten føle sig sikker. Du kan selvfølgelig også besøge og lege med katten, og behovet for indespærring vil normalt være overstået efter et par dage.

Katte, der vedvarende nægter at bruge en kattebakken, kan være stresset af noget i deres miljø. Dette kan være andre katte, en hund, støjende børn eller den enkle kendsgerning, at bakken ikke står på et passende sted. Der kan også være sundhedsmæssige problemer, der får en kat til at gå udenom bakken, så det er værd at undersøge, om træningen ikke skrider frem.

Ellers er renlighedstræning med en kat ganske enkelt.

Kat med Omlets udvalg af kattebakker

This entry was posted in Katte


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *