Omlet bloggen

Sådan giver du din høne et helbredstjek

En langhåret sort og orange høne med næbbet åbent
En langhåret sort og orange høne

Som hønseejer er du ansvarlig for at sørge for, at dine fugle er så glade og sunde som muligt. Ved at give dem et hygiejnisk hjem, masser af plads, god mad og sjove legesager gør du alt, hvad du kan, for at holde dem fri for sygdom og parasitter. Det betyder dog desværre ikke, at der aldrig nogensinde vil ske noget skidt for din flok.

Ulykker opstår, og ligesom mennesker bliver høns undertiden syge. Som byttedyr er de dygtige til at skjule smerter og svagheder, så når de åbenlyst udviser ubehag, er de sandsynligvis meget syge.

Efter at have tilbragt tid med dine høns og lært dem at kende, vil du snart kunne se, hvad der er normal adfærd, og hvad der er et tegn på, at de føler sig utilpas, men for at sikre at du opdager problemer tidligt, er det en god idé regelmæssigt at udføre et grundig helbredstjek. Vi vil anbefale, at du gennemfører et næb-til-hale tjek mindst en gang om ugen – brug blot vores liste:

Øjne

Dine høns’ øjne skal være rene, klare og helt åbne. De bør ikke have nogen form for udflåd eller se tørre ud, eller være vandige eller tårefulde.

Næse

Næseborene skal være rene uden tørret, størknet skidt eller udflåd.

Næb

Din hønes næb skal være glat uden revner eller andre skader. Øverste og nederste del skal være lige over hinanden, hvor den øverste er lidt længere. Sunde, raske høns holder deres næb lukket det meste af tiden.

Kam

En voksen høne, der ikke er skruk eller i færd med at skifte fjerdragt, skal have en fast, klar rød kam. Kammens rette udformning afhænger af racen, dvs. hvis racens kam er lodret, skal den ikke hænge eller se skrumpet ud.

Det er især vigtigt at tjekke kamme og hagelapper om vinteren, hvor de er tilbøjelige til forfrysninger. Større kamme kan beskyttes af et dagligt lag af vaseline.

Kro

Når du først lukker dine høns ud om morgenen, skal kroen være tom, da de skulle have brugt hele natten på at fordøje deres mad. Efter at have spist, vil kroen føles fast, men ikke stenhård. Hvis den aldrig virker helt tom, eller hvis hønens ånde virkelig lugter dårligt, kan du have at gøre med en påvirket eller sur kro.

Fjer

Medmindre hun er ved at fælde (skifte fjerdragt), skal din høne have en skinnende og fuld fjerdragt. Skaldede pletter eller flossede fjer kan være et tegn på stress, parasitter eller adfærdsproblemer i flokken. Det er vigtigt, at du ved, hvordan fældning ser ud, da det sker mindst en gang om året og ikke må forveksles med andre fjerproblemer.

Ben og fødder

Kontroller skællene på benene og sørg for, at de er glatte og ligger fladt mod knoglen. Hævede eller tørre skæl kan være tegn på kalkben. Tjek også undersiden af foden og fjern snavs for at kontrollere, om der er snit eller sorte pletter, som kan forårsage ubehag hos hønen og føre til en potentielt dødelig infektion kaldet bumblefoot. 

Kloak

En høne i æglægningsalderen har en lyserød, bred og fugtig kloak, mens en ældre høns er mere tør og har en blegere farve. Den bør aldrig stikke ud eller se skadet ud, da andre høns eventuelt vil begynde at hakke hende, hvis de ser blod. 

Mider og lus elsker området omkring kloakken, så det er især vigtigt at tjekke for små sorte pletter eller irritation på huden. 

Afføring

Med en udtrækkelig møgbakke under hønsenes siddepinde, som der findes på Eglu hønsehusene, giver dig mulighed for at inspicere dine høns’ klatter, når du rengør hønsehuset. Hønsemøg bør være fast og mørkebrunt med nogle hvide, mere flydende dele i blandt. Det vil variere noget afhængigt af, hvad hønsene har spist, men hvis møget er meget løst eller indeholder blod, er dette en indikation på, at der er noget galt.

Hvis du følger denne liste og gennemgår den regelmæssigt med hver af dine høns, vil du højst sandsynligt kunne få øje på potentielle problemer tidligt. Nogle ting kan behandles derhjemme såsom visse parasitter eller mindre sår, men hvis du er i tvivl, er det altid bedst at konsultere din dyrlæge. Du kan læse mere om almindelige problemer hos høns i vores guide

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *