Omlet bloggen

Sådan giver du dine høns et sundhedstjek

Det er alle hønseholderes ansvar at sørge for, at din flok er sund og glad. Når du ved, hvordan du tjekker dine høners sundhed, vil du være i stand til at se, at alle dine høns har det bedst muligt. Når det kombineres med passende husly, ernæring og berigelse, vil regelmæssige sundhedstjek hjælpe dine høner med at leve et langt, sundt liv. Lær, hvornår og hvordan du giver dine høns et sundhedstjek, og gør dig bekendt med, hvad der er normalt, så du ved, når noget er galt.

Høns, der vandrer rundt i haven med Omlet hønsehegn

Hvorfor er sundhedstjek af høns vigtigt?

Ligesom andre kæledyr kan der opstå skader og sygdom hos høns. Da høner er byttedyr, er de mestre i at skjule smerte og svaghed. Så selvom nogle sygdomme eller skader kan synes at opstå pludseligt for det utrænede øje, kan der være subtile hints, der kan opdages gennem rutinemæssige sundhedstjek.

Rutinemæssige sundhedstjek af dine høns vil også give dig et udgangspunkt for, hvad der er “normalt” for hver enkelt høne. Når du ved, hvordan dine høns normalt føles som og ser ud, vil du hurtigere kunne identificere et potentielt problem. Tid er altafgørende, når en høne føler sig “utilpas” – hvilket gør regelmæssige sundhedstjek til en vigtig del af din flokplejerutine.

Hvor ofte skal jeg give mine høns et sundhedstjek?

Det er sandsynligt, at du observerer dine høns dagligt, mens de lever deres bedste liv i haven eller løbegården. Men et ugentligt sundhedstjek fra næb-til-hale er den bedste måde at afværge potentielle problemer på. Håndter dine høns hver uge og gennemgå denne tjekliste.

Øjne

Din hønes øjne skal være klare, lyse og helt åbne. Enhver mængde udflåd, uanset om den er klar og vandet eller tyk og gul eller grøn, er unormal. Deres øjne skal også være ordentligt smurt og ikke virke tørre, og tredje øjenlåg skal let glide og trække sig helt tilbage.

Næse

Næsebor, eller nares, som de kaldes hos høns, er placeret på toppen af ​​næbbet nær øjnene. Næseborene skal være rene og fri for snavs og bør ikke have nogen udflåd. Du bør ikke kunne høre nogen åndedrætslyde.

Næb

Din hønes næb skal være glat, uden revner eller andre skader. Toppen og bunden skal stemme overens, med toppen lidt længere end bunden. Sunde høns holder næbbet lukket det meste af tiden.

Kam

En voksen høne, der ikke ruger eller fælder, bør have en fast, klar rød kam. Den skal være placeret efter racestandarden, dvs. hvis racens kam står oprejst, skal den ikke hænge eller se skrumpen ud.

Det er især vigtigt at tjekke kamme og hudlapper om vinteren, da de er tilbøjelige til at få forfrysninger. Større kamme kan beskyttes med et dagligt lag vaseline.

”Sur kro”

Høns har en “kro” i bunden af ​​deres spiserør, der holder deres føde, før den bevæges gennem resten af ​​deres fordøjelsessystem. Du kan mærke afgrøden ved at palpere (føle på) brystbenet på din høne i bunden af ​​dens hals. Det er nemmest at mærke, når din høns lige har spist – den vil føles fast og på størrelse med en golfbold. En tom kro kan normalt ikke mærkes.

Når du først lukker dine høns ud om morgenen, skal deres kro være tom, da de burde have brugt hele natten på at fordøje deres mad. Efter spisning vil hønens kro føles fast, men ikke stenhård. Hvis den aldrig føles tom, fuld, selv efter ikke at have fået mad hele natten, eller hvis din høns ånde lugter dårligt, kan du have at gøre med en påvirket eller ”sur kro”.

Fjer

Med undtagelse af høners fældningsperiode, skal dine høns’ fjerdragt være fuld og skinnende. Skaldede pletter, knækkede fjerskafter eller uplejede fjer kan alle være tegn på stress, parasitter eller adfærdsproblemer.

Ben og fødder

Din hønes ben skal se glatte ud, med skællene liggende fladt mod knoglen – hævede eller tørre skæl kan være et tegn på kalkbensmider (en mide, der angriber høners ben). Bunden af ​​fødderne skal være glat og fri for snit, misfarvede pletter eller buler. Store knopper på bunden af ​​fødderne kan tyde på ”bumblefoot” hos høner, som er en bakteriel infektion.

Gumpe

En gump, eller kloak, hos høns er, hvor æg og elimineringer udstødes fra hønens krop. Æglæggende høns har lyserøde, brede og fugtige åbninger, mens åbninger hos ældre høner kan virke tørre og mere blege. Sunde gumpåbninger må aldrig rage ud eller virke skadede. Mider og lus er tiltrukket af dette område, så tjek for sorte pletter af snavs eller hudirritation.

Afføring

Skub møgbakken ud, på samme måde som på Eglu hønsehuse, så du kan inspicere din floks afføring. Hønsemøg skal være fast og have en mørkebrun farve. Løse, hvide dele på disse ekskrementer er også normale. Dine høners ekskrementer vil variere afhængigt af dagens kost, men bør altid vende tilbage til “normalt” inden for en dag eller to efter at have spist nye eller forskelligartede fødevarer. Længere perioder med løs afføring eller blodig afføring er en indikation på sygdom eller stress.

Hvad du skal gøre, hvis dine høns ikke har det så godt

Hvis du opdager at nogle af dine høns ikke er helt på toppen, er det bedst at adskille den berørte høne fra resten af ​​flokken og kontakte din dyrlæge for yderligere vejledning. Sørg for, at du har en dyrlæge, der behandler fjerkræ som kontaktpunkt. Nogle dyrlæger kan muligvis komme til dig eller give dig råd over telefonen om, hvordan du går videre med høns, der er utilpasse, eller som ser ud til at være skadet.

Isoler syge eller tilskadekomne høns, indtil deres symptomer er forsvundet, eller indtil du får besked fra din dyrlæge om, at det er ok at genindføre dem i flokken. Det er altid en god ideat have et reserve-hønsehus der tjener som hospitalsfløj eller karantænehus. Dette vil sikre, at de høns der ikke har det så godt, stadig bliver opstaldet i de bedst mulige opholdssteder – hvilket vil hjælpe med at reducere deres stress og øge deres restitution.

Omlet og dine sunde høns

Udgangspunktet for en sund flok starter med deres opstaldning og pleje. Voreshønsehuse er nemme at rengøre, og giver den støtte og sikkerhed, som din flok har brug for. Når de ikke sover eller lægger æg i deres hønsehus, vil dine høns nyde deres tid udenfor trygt inde i vores walk-in hønsegårde, hvor de er beskyttet mod rovdyr. Hvis du tilføjer vejrbeskyttende overtræk , vil din flok være klar til at nyde sunde, glade årstider i deres hjem sammen med dig.

Pige, der sidder med fritgående høns uden for Eglu Cube

 

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *