Omlet bloggen

Hvilken er den bedste type hamster for dig?

Dreng holder hamster, Omlet Qute bur til hamstere og ørkenrotter

Der er fem hamsterarter, der almindeligvis holdes som kæledyr. De er alle ens i deres behov, men med en eller to vigtige forskelle imellem de forskellige arter.

Den mest velkendte er Guldhamsteren, som også er den største af de fem. De andre fire er alle kendt som dværghamstere – Campbells, Roborovski, Kinesisk og Vinterhvid.

Pasning af en Guldhamster

Det anslås at 75% af kæledyrshamstere er guldhamstere, hovedsageligt fordi de har været populære i mange år og derfor er vidt tilgængelige. Denne art er 15-18 cm lang og er relativt langsom i bevægelsen (sammenlignet med de meget hurtigere dværgarter). Dette gør dem nemme at håndtere, og det er en af hovedårsagerne til deres popularitet. En nervøs ejer vil finde håndtering meget let (dvs. hamsteren vil ikke løbe op i ærmet eller sprinte ud ad døren, inden du kan stoppe den!)

Guldhamsteren er en enspænder, og dens ejer vil være dens eneste ledsager – hvilket er fantastisk til at danne et tæt bånd imellem dyr og ejer. Hamsteren vil normalt leve i 2 til 2½ år og kan håndtæmmes fra en meget tidlig alder, så du vil normalt have et langt og tilfredsstillende venskab med disse små sjove dyr.

Der findes forskellige typer guldhamster. En af de mest populære er den langhårede ‘Bamse’. Der er også forskellige farvevarianter med blandinger af guld, brun, rødbrun, gul, grå, sort og hvid.

PERFEKT TIL: første gangs-hamsterejere på udkig efter et enkelt, afslappet kæledyr, der er let at håndtere.

Pasning af en Kinesisk Dværghamster

Den kinesiske dværghamster – også kendt som stribet, grå eller rottehalet – er den mindst almindelige hamster i kæledyrshandelen, dens popularitet vokser dog konstant. Der er meget at elske ved disse små væsner – de er meget blide, og når de først er håndtæmmet, vil de elske deres daglige menneskelige interaktion.

Denne art vokser til en længde på mellem 10 og 13 cm og er mørkegrå med en mørkere stribe, der løber langs ryggen. Den har en lang hale for en hamster, (derfor ‘rottehalet’). Den har en tendens til at leve lidt længere end guldhamsteren med en levetid på 2½ til 3 år, og ligesom guldhamsteren kan den lide at bo alene. Derfor knytter den meget let bånd til en menneskelig ledsager.

PERFEKT TIL: første gangs-ejere eller ejere, der leder efter noget lidt mindre almindeligt end guldhamsteren, men med en lignende personlighed.

Pasning af en Roborovski Dværghamster

Dette er et livligt lille kæledyr, der godt kan lide at bo sammen med mindst én anden Roborovski – i et par af samme køn eller en lille gruppe. Enlige dyr vil dog klare sig fint, så længe de får masser af menneskeligt selskab og håndtering. De er 10 cm lange og er uendeligt nysgerrige om verden omkring dem. Vær opmærksom når du håndterer dem, da disse er nogle hurtige små dyr.

Roborovski dværghamstere har en lang levetid, efter hamsterstandarder, og lever normalt mellem 3 og 3½ år. De er ivrige efter at klatre og udforske, og har derfor brug for et bur der er stort nok til at rumme deres endeløse ekspeditioner. Plads kan derfor være et problem for eventuelle ejere. De har også en ret stærk lugt, så der skal rengøres hos dem meget regelmæssigt.

PERFEKT TIL: ejere der ønsker at have mere end én hamster ad gangen og har plads til et større bur.

Pasning af en Vinterhvid Dværghamster

Denne art kaldes også sibirisk på grund af dens vidunderlige farveændring om vinteren. Den er gråbrun store dele af året med en smuk sort stribe ned ad ryggen. Om vinteren bliver pelsen hvid, men den sorte stribe forbliver.

Denne lille karakter når lidt over 10 cm og kan leve alene meget lykkeligt, hvilket gør den til et godt kæledyr for folk, der har masser af tid til at håndtere og knytte sig til deres kæledyr, og som ikke er nervøse for at håndtere et lille kæledyr med hurtige bevægelser. Vinterhvide lever kun 1½ til 2 år, og det gør dem mindre populære end nogle af de andre arter.

PERFEKT TIL: hamsterelskere på udkig efter et skift fra de mere almindelige arter, og som bare ikke kan vente med at se det vidunderlige farveskift til vinterhvid!

Pasning af en Campbells Dværghamster

Dette er en anden kortlevende hamster med en levetid på 1½ til 2 år. De holdes normalt i par eller grupper af samme køn, men kan trives som singler, så længe de får masser af håndtering og opmærksomhed fra deres ejer. Deres lille størrelse gør dem vanskelige at håndtere, de er både hurtige og skrøbelige, så de er ikke egnede til unge eller nervøse ejere.

PERFEKT TIL: ejere der ønsker at holde en gruppe hamstere sammen i et større bur.

To dværghamstere spiser en godbid

This entry was posted in Hamstere


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *