Omlet bloggen

Den ultimative guide til hundehygiejne fra Dogtor Adem

Dogtor Adem, stifter og ejer af Dog-Ease, er en hundeadfærdsekspert og -træner med over 15 års erfaring i at arbejde med hundeejere og deres firbenede venner. I dette blogindlæg forklarer Adem dig alt hvad du behøver at vide om hundehygiejne og deler sine tanker om den nye Topology hundeseng fra Omlet. 


Efterhånden som nætterne bliver længere og det våde vejr bliver mere almindeligt, er det altid en kamp at holde snavset ude af hjemmet og hundesengene rene og friskt duftende (nogen fans af eau de hund?) Så da Omlet bad mig om at teste deres nye Topology hundeseng, kunne jeg ikke lade være med at blive lidt spændt! Sengen har en ekstremt behagelig hukommelsesskummadras, der er hævet op fra gulvet på stilfulde ben (som du kan vælge i en stil, der passer til din indretning!), har et fuldt aftageligt og vaskbart betræk og kan ‘toppes’ i flere forskellige slags topmadrasser med lynlås, der gør det let at holde den ren og hygiejnisk.

Lad os først og fremmest tale om hundehygiejne, og hvorfor det er vigtigt.

Vores hunde prøver naturligvis at holde sig rene ved at slikke sig selv. For at hjælpe med at holde sig rene prøver de også at holde deres senge rene og komfortable ved at ‘rydde jorden’ i form ad at grave og cirkulere på deres sengearealer. I fordums tid, da hunde var mindre tamme, var dette en vigtig handling og gjorde det muligt for hunde at rense og rydde deres sengeareal for ubehagelig vegetation, parasitter og små skabninger, der kunne forårsage skade på dem. Faktisk udviser vores hundes vilde fætre som ulve og vilde hunde stadig denne type adfærd. Det er klart, at i vores hjem behøver vores hunde ikke at fjerne vegetation eller små skabninger fra deres sengearealer, før de lægger sig i dem, men deres hundesenge kan, hvis de ikke vaskes, rumme andre skadelige organismer – nemlig bakterier og svampe. Undersøgelser har fundet bakterier og svampe som MRSA, Salmonella, ringorm og listeria såvel som afføringsmateriale på vores elskede hundes senge. Pollen kan også bringes ind, såvel som almindeligt skidt og snavs, som kan forværre allergier og hudlidelser, som både vi og vores hunde kan have. Det er også vigtigt at huske, at bakterier og smitsomme sygdomme kan overføres fra dyr til mennesker (disse er kendt som zoonoser). Det er derfor vigtigt både for vores hundes helbred og vores eget helbred, at vi regelmæssigt rengør vores hunds krop og sengeareal, så der er mindre sandsynlighed for, at de bærer skadelige organismer, der kan gøre dem eller os utilpas.

Så hvordan kan vi holde vores hunde rene?

Nøglen til at holde din hund ren er regelmæssig pleje. Uanset om du vælger at gøre dette selv eller måske bestiller tid hos en professionel hundefrisør til at udføre dette (eller vælger at kombinere begge tilgange!) Det er en god ide at sikre, at din hund er selvsikker og synes, at det er en positiv oplevelse at blive plejet og håndteret på denne måde. Dette vil ikke alene gøre det lettere at pleje og rengøre din hund fuldstændigt, det vil også hjælpe med til at sikre, at din hund nyder oplevelsen og ikke bliver stresset eller bange. Hvis din hund aldrig er blevet plejet før eller måske allerede viser en modvilje mod at blive plejet, skal du tage det langsomt med at træne den til det. Start med korte sessioner, der simpelthen introducerer din hund til den type genstande, den måske støder på eller vil blive rørt ved med, når den bliver plejet. Tænk børster, negleklipper, håndklæder osv. Det er en god ide bare at lade din hund observere disse til at begynde med, mens du roser positiv og selvsikker adfærd omkring disse genstande med en velsmagende godbid. Når din hund er selvsikker omkring de valgte plejeobjekter, kan du gå videre med at bringe dem tættere og måske interagere med og røre ved din hund med plejeredskaberne. Husk igen at belønne positiv og selvsikker adfærd, når du gør dette. Fortsæt langsomt med denne tilgang og opbyg din hunds forståelse og selvtillid, indtil du er i stand til fuldt ud at håndtere og pleje din hund efter behov. Hvis din valgte metode til rengøring af din hund er en plejesalon, kan du også besøge dette sted et par gange inden du efterlader din hund der. Husk at tage introduktionen af disse varer og til denne nye oplevelse i din hunds tempo, og vær ikke bange for at gå et skridt tilbage, hvis det er nødvendigt.

Hvilke handlinger kan vi lære vores hund for at gøre det lettere at rengøre den?

For at hjælpe dig med at pleje og håndtere din hund med lethed er der et par vigtige kommandoer, som jeg gerne vil hjælpe ejere med at lære deres hunde og vil anbefale dig at inkludere i din træningsplan.

Den første er ‘stå’. Selvom dette ved første øjekast kan virke som en kedelig ‘handling’ (den står bare stille, ikke?!), er dette faktisk en virkelig nyttig kommando. Hvis din hund forstår denne kommando, vil den være i stand til at stå stille, mens du måske tørrer dens poter og ben, når de kommer ind fra en våd eller mudret gåtur, når du skal tjekke for græsfrø eller klæbrig fauna, der muligvis har fastgjort sig til dens pels under gåturen eller når du børster dens krop – især dens bryst og maveområde. Det kan også være nyttigt for dig eller en hundefrisør, når du vasker din hund, så du eller din hundefrisør let kan rengøre alle dele af hundens krop.

Den anden kommando er at få hunden til at ligge fladt på sin side, her kan du evt. bruge signal-ordet ’fladt’. Igen kan dette hjælpe med generel pleje af hundens pels og især give mulighed for let at rengøre ører og øjne samt give let adgang til at rengøre din hunds poter og klippe negle.

Den tredje kommando, jeg vil anbefale, er ‘twist’. Det er her, du lærer hunden en twist- eller drej rundt-kommando, og jeg kan godt lide at bruge dette, mens mine hunde står på dørmåtten efter en gåtur, så de rent faktisk tørrer deres fødder! Denne handling kan også være en sjov en for børn at øve sammen med deres forældre for at hjælpe med at holde familiehunden ren såvel som værende et underholdende festtrick!

Hvordan kan vi holde vores hunds seng ren?

Hvis vi holder vores hunde pæne og rene, er det fornuftigt også at holde deres senge rene – hvis du tænker over det, ville du heller ikke tage et bad for derefter at lægge dig i en seng med sengetøj, der ikke var blevet vasket i flere måneder! Den mest oplagte måde at holde vores hunds seng ren på er at vaske deres seng. Dette er lettere sagt end gjort, da mange senge på markedet er for store til den gennemsnitlige vaskemaskine eller ikke har betræk, der kan tages af og vaskes. Som minimum skal løst snavs regelmæssigt fjernes fra sengen, og sengen skal desinficeres med et passende dyrevenligt rengøringsmiddel. Ventilation er også nøglen til at sikre, at senge forbliver rene og hygiejniske, da luftstrømmen sikrer, at eventuelle fugtige områder kan tørre hurtigere, og at bakterier bliver begrænsede i deres evne til at vokse og formere sig (mørke, varme og fugtige områder tilskynder bakterievækst). At hænge din hunds seng ud i solen for at tørre kan også hjælpe med at fjerne eventuelle resterende bakterier efter vask, og selvfølgelig er det også vigtigt at sikre, at din hunds seng er fuldstændig tør efter rengøringen, før du lader den bruge sengen igen. 

Hvad hvis min hund ikke synes om at sove i sin egen seng?

For at minimere opbygningen af snavs, hundehår og bakterier på steder i dit hjem, hvor du måske ikke så gerne vil have dem, er det vigtigt, at vi gør vores hunds udpegede sengeareal så indbydende som muligt, så dette er det område, de vælger at opholde sig på. Tænk på den type seng, din hund foretrækker. Nogle racer strækker sig gerne, mens andre kan lide at krølle sig sammen. Nogle foretrækker en behagelig flad overflade, mens andre foretrækker at lægge sig op ad sider, der får dem til at føle sig puttet eller mere trygge. Jo mere indbydende og behagelig din hunds seng er, desto mere sandsynligt at din hund gerne vil bo og sove på den. Det er god praksis at observere, hvordan din hund godt kan lide at opholde sig, så du kan købe en seng, der passer til dens individuelle præference. Dette er det første skridt til at opmuntre din hund til at opholde sig på dens egen udpegede sengeplads.

Hvis du har sørget for, at din hunds seng er så indbydende som muligt, og din hund stadig ikke ser ud til at sove på den, skal du tænke på placeringen af din hunds seng. Står den på et trækfrit område? Er det væk fra direkte sollys, der kan gøre den overophedet eller måske være ubehageligt for dens øjne? I så fald er det næste skridt at øve jer i at gøre dens sengeplads til et sikkert og sjovt sted at bo. Du kan lære din hund handlingen ‘gå i seng’ og tilbyde en velsmagende belønning, når den gør. Du kan også tilbyde madvarer som tyggelegetøj og foderdispensere på dens seng for at opmuntre den til at blive på dette område og gøre det hyggeligt at være der. 

Det er også vigtigt at sikre, at din hund er klar til at slå sig ned og lægge sig på sin sengeplads ved at sikre dig, at den har haft nok mental og fysisk stimulering i løbet af dagen til at trætte den og hjælpe den med at slappe af. Dette sidste punkt kan også hjælpe med at løse adfærdsproblemet ‘separationsangst’, der kan være en anden grund til, at din hund måske foretrækker at sidde fysisk tæt på dig i stedet for i sin egen seng. Hvis du har mistanke om, at din hund har separationsangst, råder jeg til, at du søger hjælp fra en adfærdsekspert til at løse dette problem, så din hund vil være i stand til at leve et selvsikkert og stressfrit liv. 

Så hvad skal vi kigge efter for at finde en ideel hundeseng? 

Ovenstående taget i betragtning, ville min anbefalede ‘ønskeliste’ til en hundeseng være at

  1. Den er let at rengøre med aftageligt betræk
  2. Det er let at gøre rent omkring og under sengen, og sengen skal helst være hævet op fra gulvet for at muliggøre ventilering
  3. Den passer til din hunds individuelle præferencer, dvs. at den er stor nok til at ligge fladt på, eller måske har behagelige støttende sider, hvis din hund kan lide at lægge sig op ad noget.

Omlets Topology hundeseng opfylder alle disse krav, plus at den ser super stilfuld ud og kan designes til at passe ind i en række forskellige slags indretninger. Det, at topmadrassen kan lynes af, betyder også, at det er ekstremt let regelmæssigt at rengøre sengen. Og hvis du køber mere end en topmadras, behøver din hund aldrig at undvære et rent sted at opholde sig! Efter at have prøvet Topology hundesengen i et par uger nu, er jeg i gang med at købe en til, mine hunde elsker denne seng og det gør jeg også!

Dogtor™ Adem

Hundeadfærdsekspert og -træner

Ejer af Dog-ease 

www.dog-ease.co.uk

This entry was posted in Hunde


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *