Omlet bloggen

Hjælp, mine høns bliver ved med at flyve væk!

Det er rart at have høns i haven, men de er nødt til at blive der! At se dem flyve væk og forsøge at fange dem igen, er ikke nødvendigvis den nemmeste opgave. Det er stressende for alle involveret og nogle gange endda farligt for dine høns! Så hvad er løsningen? At hugge vingerne af dem? Selvfølgelig ikke, men her er et par andre teknikker, der kan hjælpe med at holde dine flyvende venner på jorden.

Hvorfor vil min høne flyve væk?

Hvis du har at gøre med en løbsk høne, kan det være af flere forskellige årsager. Hver hønes personlighed er forskellig fra én fugl til en anden. Mens nogle godt kan lide at sidde under et træ eller i deres hønsegård, foretrækker andre at boltre sig på jagt efter frihed. Denne eventyrlystne ånd kan knyttes til visse hønseracer. Så det er ikke ualmindeligt at finde racer som f.eks. Italiener eller Bresse Gauloise siddende på en gren og hvile sig. Dette skyldes primært deres lettere vægt sammenlignet med andre racer. Med et ret udviklet flokinstinkt, kræver det kun at én høne flyver, før resten af flokken følger trop.

En grå høne står i haven

Dog kan dine høns nogle gange finde på at flyve eller endda hoppe, ikke for at hvile sig, men for at undslippe en situation. En pludselig eller usædvanlig situation kan medføre panik. Et besøg fra en hund, tilstedeværelsen af et vildt rovdyr som en ræv eller udløsning af en uventet høj lyd kan stresse dine høner og få dem til at flygte. De har derefter to muligheder: løb eller forsøg at flyve. Under stress, frygt og panik kan de let overraske dig og flyve højere, end du måske tror. De kan endda skade sig selv i deres panik for at komme væk. Så hvordan undgår du denne slags situation?

Hvordan kan jeg forhindre, at min høne flyver væk?

Der er tre primære forholdsregler at tage, når du har en flyveglad høne:

  • Vælg et roligt, men godt placeret område i din have til dit hønsehus. Hvis du har plads, skal du holde hønsegården væk fra potentielle farer: veje, parkeringspladser, børns legetøj. Her skal dine høns kunne føle sig sikre. Deres hønsegård er deres hjem, de har brug for at kunne spise, hakke og sove i fred.
  • Invester i en ret stor indhegning. Et højt nok hegn kan afskrække dem fra at forsøge at flyve og beskytte dem mod potentielle rovdyrsangreb og eksterne farer.
    Et lukket rum, såsom Walk-in hønsegården, er ideelt til at give høns et sikkert område at motionere og strække vingerne på uden at de kan flygte.

  • Den tredje forholdsregel er ofte kendt for hønseejere, men den anvendes ikke ofte. Dette er imidlertid en grundlæggende forholdsregel, når man bringer en fugl ind i en hønsegård. Det handler om at klippe fjerene på en enkelt vinge så din høne kommer ud af balance, og forhindrer den dermed i at flyve. Men hvordan gør man det? Tag en saks og klip den yderste del af flyvefjerene, det vil sige de større fjer. Du kan også skære de primære og sekundære flyvefjer. Fjerene skal klippes halvvejs ud til spidsen for at være effektivt. Bare rolig, vi klipper kun keratin (det som vores hår og negle også er lavet af). Det er som at gå til frisøren!

 

Se en instruktionsvideo om hvordan du klipper din hønes flyvefjer sikkert, nemt og smertefrit ved at klikke her.

Hold dine høns glade og sunde i deres hjem ved at give dem en behagelig, stor og sikker indhegning at gå i. Og om nødvendigt kan vingeklipning være en effektiv løsning for særligt målrettede flyvere.

 

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *