Omlet bloggen

Sådan beroliger du en aggressiv hane

Haner har tre hovedformål i en hønseflok. De beskytter hønerne ved at advare om enhver fare, de gør det muligt for dig at opdrætte dine egne kyllinger, og de ser fantastisk flotte ud. Nogle gange bliver hanens beskyttende instinkter imidlertid et problem, og fuglen bliver over-aggressiv. Dette kan være en særlig udfordring om foråret, når det er ynglesæson.

En galende hane stod på et hegn

Det ligger i haners natur at beskytte deres høner. Hvis du kigger på flokken, mens de søger efter føde i en have, vil en hønes høje klukken bringe hanen løbende for at sikre, at alt er okay. Hvis en høne skræpper op, når du samler hende op, giver hanen en aggressiv opvisning, indtil du sætter hende ned igen. Så længe dette ikke involverer fysiske angreb, er der ikke noget problem. Nogle haner vil dog angribe fysisk.

Hvis disse konfrontationer fortsætter, kan hanen beslutte, at du – og alle mennesker – repræsenterer fare og vil forsøge at bekæmpe dig til enhver tid. Heldigvis kan du normalt formilde situationen.

Haner advarer om deres hensigt om at angribe. De sænker hovedet og udfører en struttende dans, mens de ser direkte på dig. Ting bliver sværere, hvis hanen beslutter at løbe op og angribe dine ben, som en vred gase. Hvis du er på vej væk, kan hanen finde på at jage dig fra gården, og det kan også medføre ubehagelige overraskelser.

Hvordan afholder du en hane fra at angribe dig?

  • Gå ikke lige mod hanen, når du kommer ind på det sted, hvor hønsene holdes.
  • Stir ikke på hanen, medmindre han allerede opfører sig aggressivt, da dette er et tegn på aggression for ham – du holder øje med ham og hans flok ligesom et rovdyr ville.
  • List ikke rundt eller løb væk, hvis hanen ser på dig, da dette er tegn på, at du er bange. Hanen kan tage det som en invitation til at skynde sig ind og gøre jobbet færdigt!
  • Lad være med at suse rundt i haven – hanen sidestiller hurtige bevægelser med rovdyr. Foretag dine opgaver i hønsegården på en rolig, langsom men fokuseret måde.
  • Sørg for, at dine høner er i et stressfrit miljø. Hvis der er hunde eller vilde børn, der løber rundt blandt hønsene, sender deres kluk og skræp hanen i overdrive for at beskytte sine damer.
  • Hvis din hane giver dig små ‘gaver’ som sten eller kviste, skal du ikke være for smigret. Han behandler dig som en høne, og du bliver nødt til at afvise gaverne og skubbe ham væk, ellers tror han, at han har dæmpet dig med sine gaver!
  • Du må ikke trænge hanen op i en krog. Hvis han føler sig fanget i et hjørne, vil han sandsynligvis kæmpe sig ud.

Sådan håndteres en aggressiv hane

Reager aldrig voldeligt på en vred hane. Dette vil ikke have nogen positiv effekt på hanen eller flokkens adfærd bagefter, og det kan resultere i alvorlig skade på fuglen. Han er muligvis aggressiv, men en hane er stadig en fugl, med skrøbelige knogler osv.

En hane bør løftes med tykke beskyttelseshandsker for at fjerne ham til et sikkert sted eller væk fra stormens øje. Dine arme og ben skal ikke være nøgne, når du håndterer hanen, og dit fodtøj skal også være robust. Hvis hanen kun er i de tidlige stadier af aggression, kan han ofte beroliges med et par godbidder. Det er en god ide at medbringe godbidder, når du er på samme sted som hanen. Når du har fodret ham et par gange, vil han forbinde dig med godbidder snarere end fare. Godbidderne skal tilbydes i hånden. Hvis du smider dem ned og derefter løber væk, vil hanen erkende, at du er bange, og problemerne kan fortsætte.

En mere praktisk metode er forsigtigt at rulle hanen over med din sikkert støvleklædte fod, når han nærmer sig dig ude på ballade. Efter et par af disse blide brydekast, vil hanen indse, at du er den øverste fugl i gården og ikke give dig flere problemer. I teorien i hvert fald!

Sådan løftes en vred hane

Alternativt skal du, når hanen forsøger at hakke til dig, samle ham op med dine handskeklædte hænder og holde ham som du ville holde en høne under din arm. Hanen basker og skræpper vredt, men han vil til sidst blive rolig, hvis du bare ignorerer disse protester. Dette kan tage 10 til 15 minutter, men det er tid som er lagt godt ud, hvis det betyder, at hanen ikke forsøger at angribe dig igen.

Hvis hanen endnu ikke har angrebet, kan du muligvis afskrække ham ved at tage et stort, bevidst skridt mod ham og se på ham, mens du gør det. Hvis hanen begynder at bevæge sig rastløst og ser ned på jorden eller begynder at hakke til den, har du vundet kampen, og du kan vende om uden frygt for angreb.

Nøglen til succes med alle disse metoder er at få hanen til at indse, at du ikke er en trussel mod hans høner. Hans mål er blot at beskytte flokken. Hvis det ikke virker, og hvis hanen begynder at strække sine vinger og hals klar til angreb, så stræk dine arme ud. At bære en pind kan hjælpe her, da det får dit ‘vingefang’ til at se endnu større ud i hanens øjne.

En hane og en høne med Omlet Caddi godbidsdispenser og Peck Toy

Godbidsdispensere og Peck Toys underholder dine høns i timevis!

Hvilke er de mest aggressive haner?

Omfattende beviser tyder på, at nogle haner bare er født med attitude! I disse tilfælde er hanens instinkt til at beskytte en hønseflok i konstant overdrive. Aggressionen ses lejlighedsvis, når fuglene stadig er kyllinger, selvom det er mere almindeligt for aggressionen at sætte ind ved 6 til 8 måneders alderen. Selv om kyllingens race udgør en vis forskel, kan selv angiveligt blide racer nogle gange beslutte sig for at være en tyran i hønsegården!

De mest aggressive racer, når det kommer til haner, siges at være Aseel (angiveligt de største mobbere af dem alle), Indiske kamphøns, Italienere, Malayer, Gamle engelske kamphøns og alle andre traditionelle ‘kampracer’.

Hvilke er de mindst aggressive haner?

De mindst aggressive haner inkluderer Australorps, Brahma, Polish, Silkehøns og Welsumer. Dværgracer har også en tendens til at være relativt rolige. Der er dog lejlighedsvis ‘sorte får’ i alle racer, og nogle haner virker til at ramme en aggressiv bølge for derefter aldrig helt at komme tilbage igen.

Konstant aggressive haner er et reelt problem, især hvis du har børn, der bruger haven. En hane bakker let sin vrede op med et fysisk angreb, og han er bevæbnet med skarpe sporer – pigge på benene – der kan gøre reel skade. Hvis alle forsøg på at berolige hanen mislykkes, må tyrannen genhuses.

Hvis du har valgt en ikke-aggressiv race af hane, og hvis dine høns har masser af plads, vil du sjældent få store problemer med haneangreb. Lad haner vide, hvem der er chefen, så snart de rammer voksenalderen, og accepter aldrig de fristende små gaver, så burde du blive anerkendt af alle dine høns som værende øverst i hakkeordenen.

 

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *