Omlet bloggen

10 tip til at holde ældre kaniner sunde og glade

Ældre kaniner har brug for lidt ekstra pleje. Men præcis hvornår er en kanin ‘gammel’? Det afhænger meget af racen. Større kaniner har en kortere levetid end de mindre, hvilket betyder, at de bliver seniorkaniner hurtigere end mellemstore og små racer.

Hvid og brun gammel kanin i sit Omlet Eglu Go kaninhus

I hvilken alder betragtes en kanin som gammel?

Som en tommelfingerregel er små kaninracer, der lever omkring 12 år, seniorer, når de når 8. Mellemstore kaninracer lever op til 10 år og kan betragtes som seniorer ved 6 år. De store kaninracer har meget kortere levetid – kun 4 til 7 år – og når alderdommen ved 4 årsalderen.

De kortlivede kaninracer er ligesom små kæledyr som f.eks. ørkenrotter, hamstere og rotter, idet de kun har få måneders seniorstatus hen imod slutningen af deres liv.

Hvordan tager man sig af en gammel kanin?

Sådan sørger du for, at din kanins senior år er så sunde og lykkelige som overhovedet muligt.

Sørg for at give dem det rigtige foder

Kaninpasning handler stort set om mad, og en sund kost er vigtig gennem en kanins liv. Når din kanin bliver ældre, bør du overveje at købe specielt formulerede piller eller nuggets. Der er flere forskellige mærker, og de indeholder den optimale balance mellem vitaminer og mineraler til aldrende kaniner. Ældre kaniner må ikke tage for meget på i vægt – eller tabe sig for den sags skyld – under overgangen til den nye kost, så du bør veje dem regelmæssigt for at opretholde den korrekte vægt. Ud over de specielle foderpiller skal ældre kaniner fodres med masser af hø og friske fødevarer som normalt.

Giv ikke din kanin kosttilskud

Rabbits get everything they need from a diet of Kaniner får alt, hvad de har brug for, fra en sammensætning af hø, frisk mad og passende foderpiller. Ekstra kalcium kan for eksempel forårsage fordøjelsesproblemer eller sten i urinvejene./span>

Sørg for, at din kanin får nok motion

At blive gammel betyder ikke at sidde stille hele dagen – kaniner i alle aldre har brug for at bevæge sig for at være glade og sunde. En løbegård vil naturligvis tillade dine kaniner at hoppe, løbe og springe, og et tunnellayout såsom Omlets Zippi system er intet mindre end nødvendigt. Disse opsætninger holder din kanin veltrænet både mentalt og fysisk, hvilket alt sammen er en del af en sund alderdom. Du kan bruge måtter med gummi bagpå på stejle eller glatte overflader for at gøre det muligt for kaninen at få et bedre greb med poterne.

Giv kaninen et stille rum

Seniorkaniner er mindre aktive end unge kaniner og sætter pris på et stille og roligt rum væk fra al aktiviteten. Et hyggeligt hjørne i buret eller huset holder en træt kanin glad med masser af blødt strøelse. Det er også en god idé at skabe nogle ‘sikre rum’ i din løbegård. Hvis du bruger en Zippi platform, har den det dobbelte formål både at give et stille hjørne højt oppe i løbegården og samtidig give dit kæledyr noget motion på vejen derop.

Hold kaninburet foret med blødt strøelse

Seniorkaniner kan udvikle tryksår eller en sygdom i poterne kaldet pododermatitis. Dette skyldes hårde overflader eller trådnet på gulvet i løbegården. God seniorkaninpleje indebærer at passe ømme fødder!

Hold kaninens negle klippet

Seniorkaniner har en tendens til at bevæge sig mindre, og som følge heraf kan deres kløer hurtigt blive lange. Regelmæssig klipning er påkrævet. Hvis du ikke har det godt med at gøre dette selv, skal du bede din dyrlæge om hjælp.

Giv ly mod vejret

Udover det hyggelige hjørne i kaninens hus, så vil noget vejrbeskyttelse, der kan give kaninen ly for al slags vejr, også øge komfortfaktoren betydeligt. Et overtræk til Zippi kaningården er den perfekte måde at holde det værste vejr i skak på.

Udfør regelmæssige helbredstjek

Ældre kaniner er tilbøjelige til tandsygdomme og andre helbredsmæssige problemer. Hvis din kanin mister sin appetit, taber sig, savler, producerer færre ekskrementer eller har hævelser omkring munden, så kan det være et tegn på tandproblemer. Bed din dyrlæge om at udføre en grundig tandundersøgelse. Gigt kan også være et problem, og en kanin, der er blevet langsommere, kan have gavn af antiinflammatoriske lægemidler. Ældre kaniner kan også tilsmudse deres bagben, og dette kan forårsage hudproblemer eller angreb af fluer. Igen vil dyrlægen være i stand til at ordinere behandlinger for at adressere alle aspekter af din kanins helbred.

Skru ned for forhindringer

En kant omkring en møgbakke eller en tunnel, som kaninen skal springe over for at komme til den anden side af løbegården, kan forårsage problemer hos ældre kaniner, der ikke længere kan hoppe over ting. Løsningen består i at flytte rundt på tingene i gården, og indenfor skal der gives let adgang til møgbakker.

Tag din kanin til regelmæssig helbredskontrol

Den bedste måde at holde styr på problemerne er forebyggelse. En dyrlæge vil være i stand til at få øje på problemer, før de bliver svækkende, og vil normalt være i stand til at tilbyde løsninger og rådgivning.

Sort og hvid kanin spiser fra Caddi godbidsdispenser til kaniner

Dét at blive gammel er en del af livet. En sund kanin vil dog tage det som det kommer, så længe du er opmærksom på de små detaljer, der gør hele forskellen.

This entry was posted in Kaniner


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *