Omlet bloggen

Grunde til at en kat ikke miaver

Kat hviler sig på rubinrød Omlet Maya Donut kattesengKatte miaver af forskellige grunde, og bombardementet af korte miaver, der hilser dig, når du kommer hjem, er måske det mest tilfredsstillende for en katteejer.

Katte miaver også for at få din opmærksomhed – normalt fordi de ønsker noget menneskelig kontakt, men også når de har det skidt. Miaven fra en kat, der gerne vil fodres, er endnu en velkendt variation! Katte kan miave fordi, der er noget i deres miljø, der stresser dem. Det er også ret almindeligt for ældre katte med demens at begynde at miave i forvirring, ofte om natten.

Hvilke katteracer miaver mest?

Nogle katte er mere vokale end andre, og selvom dette til dels har at gøre med den enkelte kats personlighed, spiller racen også en rolle. Katteracer der er berømte for deres vokaliseringer inkluderer hellig birma, maine coon, orientaler og siameser.

Siamesere er måske de mest højlydte miavere. Maine coon har en variation på det almindelige miav, der giver en dejlig kvidrende lyd, når de føler sig legesyge – hvilket er det meste af tiden!

Findes der katte, der ikke miaver?

I den anden ende af skalaen siges nogle af de mest stille katteracer at være chartreux, cornish rex, perser, ragdoll og russian blue. Der vil dog altid være katte, der trodser deres stereotyper, og det er derfor, at man faktisk meget vel kan se bengalkatten på online lister over både de mest stille katteracer og de mest højlydte katteracer!

Hvorfor holder katte op med at miave?

Der kan være flere forskellige grunde til, at en tidligere højlydt kat er blevet stille. Her er nogle af de mest almindelige grunde til, at en kat mister sit miav.

1. Ændring i omgivelserne. Hvis du flytter, introducerer nye møbler eller bringer fremmede med hjem, kan din kat blive stille. I disse situationer afvejer de situationen og beslutter sig for, om det er sikkert at ‘fortsætte som sædvanligt’. Dette er faktisk ikke en dårlig ting, da en kat, der virkelig er ængstelig eller bange, er mere tilbøjelig til at miave og råbe højt i stedet for at være stille.

2. Midlertidigt mistet stemme. Katte, der har lavet en masse støj – for eksempel efter at have tilbragt hele natten med at bekæmpe ubudne gæster i haven – kan have en hæs stemme eller miste deres stemme helt. Dette svarer til, at du mister din stemme morgenen efter en fest, hvor du var nødt til at råbe hele aftenen for at blive hørt. Kattens miav vender hurtigt tilbage.

3. Øvre luftvejsinfektion. Dette er usædvanligt, men hvis det rammer, vil det sandsynligvis afholde din kat fra at miave. Kattesygdomme såsom herpes, forkølelse og calicivirus er almindelige årsager, der fører til laryngitis (strubebetændelse). Disse lidelser har også andre symptomer, herunder løbende eller klæbrige øjne, hvæsen, pusten og åndenød, hoste og nysen, sløvhed, mistet appetit, udflåd fra næse, mund eller øjne. Enhver kat, der viser disse symptomer, skal til dyrlægen.

4. Allergier. Disse kan give symptomer hos en kat, der ligner luftvejsinfektioner, herunder hvæsen og nysen. Disse vil ofte stoppe kattens miaven. Det er vigtigt at finde årsagen til allergien, og hvis det ikke er indlysende, kan en dyrlæge rådgive dig om, hvad du skal gøre.

5. Strubelammelse. Dette er en funktionsforstyrrelse i kattens strubehoved. Det er knyttet til alderdommen, hvorfor meget gamle katte har tendens til at være stille. Degeneration af stemmebåndene betyder, at katten ikke længere er i stand til at producere en lyd. Der er dog ikke noget ubehag, og en tavs kat vil stadig være en glad kat.

6. Tumorer. Katte kan være tilbøjelige til forskellige tumorer, vækst, polypper og kræft. Hvis disse påvirker kattens stemmebånd, hals eller mund, mister den sit miav eller ændrer lyden drastisk.

7. Nerveskader. Hvis en kat har formået at få genstande som græsblade eller kviste fast i halsen, kan det beskadige nerverne, der styrer stemmebåndene. Et slag mod halsområdet kan give den samme effekt, og dette sker undertiden, hvis en kat er faldet eller blevet angrebet af et andet dyr.

8. Efter en operation. En kat, der for nylig har været igennem en operation, hvor den blev bedøvet, vil have gennemgået intubation – dvs. et rør blev indsat i dets luftrør. Dette kan føre til intern betændelse, der gør katten ude af stand til at producere lyd i noget tid, imellem et par dage og op til to uger.

Mindre almindelige årsager til, at en kat mister sit miav, inkluderer forhøjet stofskifte og rabies.

Kat hviler sig på Omlet luksus superblødt kattetæppe

Under alle omstændigheder har din kat brug for lidt tid til at blive klar igen. Medicinske eller aldersrelaterede tilstande kan dæmpe dens miav, men i de fleste tilfælde vil katten have sit normale miav tilbage i løbet af et par dage. Giv din kat masser af opmærksomhed og beroligelse, så vil den snart være sig selv igen!

This entry was posted in Katte


One reply on “Grunde til at en kat ikke miaver”

Charlotte Sørensen says:

my cat is one and a half years old but still can’t say meow why not

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *