Omlet bloggen

Derfor er høns det ultimative våben imod spild!

Foto: Erik Karits / Pexels

Høns og en bæredygtig livsstil passer perfekt sammen. Høns er en fremragende del af økosystemet i en sund have, og de kan ’genbruge’ mange af de madvarer, der ellers ville blive smidt ud.

Omdannelsen af madrester til æg er et stærkt symbol på miljøvenlig levevis. Desuden er det et betydeligt skridt i retningen af en ‘grønnere’ livsstil at holde sine egne høns. Det involverer ikke hverken intensivt opdræt, overfyldte lader eller andre etiske problemer!

Køkkenrester kan være et sundt supplement til dine høns’ daglige kost af foderpiller. Høns er stort set altædende og spiser de fleste af de ting, du tilbyder dem, heriblandt kogt pasta, fuldkornsbrød (blødt op i vand for at undgå, at det hæver op i fuglens kro), grønne grøntsager, korn, tilberedt kød (ikke røget eller saltet), banan, solsikkefrø, lucerne, græskar, squash, butternut squash, søde kartofler og agurker. Hvis du hænger et kålhoved eller broccolistilke op i hønsegården, vil hønerne muntre sig med at hakke til det.

Godbidder som brød, korn og pasta bør kun fodres i små mængder, da de har ringe næringsværdi og kan få dine høns til at tage for meget på. Mejeriprodukter og for meget salat (især iceberg) kan forårsage diarré, så disse bør også undgås.

Høns sætter pris på mange almindelige haveplanter, blandt andre brændenælder og mælkebøtter. Der er dog flere giftige vilde planter, og dette er risikoen ved at fodre dem mad fra naturen. Et godt udgangspunkt er siden om planter og mad som er giftig for høns i Omlets online hønseguide.

Fødevarer, der aldrig må gives til høns

Kartofler, tomater og auberginer er alle en del af natskyggefamilien, og de er giftige for høns. Det gælder alle rå former for disse fødevarer. Den giftige ingrediens, solanin, nedbrydes, når planterne koges. Kogte kartofler eller tomater forårsager derfor ikke problemer.

Andre dagligvarer, som du aldrig skal fodre dine høns med, er æblekerner, avocado, chokolade og andre søde sager, salt mad såsom bacon, ost og chips, tørrede rå bønner og bælgfrugter samt rå hvidløg, løg og porrer.

Citrusfrugter er let giftige, og selvom dine høns ikke dør af dem, så vil de give diarré og et fald i ægproduktionen, hvis hønsene får for meget af dem.

 

Foto: Tetiana Bykovets / Unsplash

Det skal også understreges, at alt hvad hønsene tilbydes fra køkkenet skal være friskt. Mad med mug eller skimmel skal smides ud og hverken gives til høns, andre kæledyr eller vilde fugle.

Overmodne og visne grøntsager eller gammelt brød er alt sammen fint, så længe der ikke er skimmel til stede.

Du bør kun give dine høns vilde planter, hvis du ved med sikkerhed, at de er sikre. Først skal du identificere planten. Hvis du er i tvivl, skal du ikke give planten til dine høns.

Foto: Ayda Oz / Unsplash

…og glem ikke hønsegødningen

Madaffaldet, hønsene fodres med, omdannes naturligvis ikke alt sammen til æg. Noget af det kommer ud igen som hønsemøg, og dette er en fremragende gødning, når den først er komposteret. Hønsemøg skal aldrig kommes frisk og direkte på grøntsags- eller blomsterbedet, men skal føjes til kompostbunken sammen med den brugte strøelse fra hønsehuset.

De steder, hvor høns opdrættes intensivt, er møget et stort problem, da det kan forurene floder, hvis det løber ud i dem. På den lille skala i form af baghavehøns er komposteret hønsemøg en stor fordel for haven.

Sådan hjælper høns dig med at undgå madspild

Når du fodrer dine høns køkkenrester, bliver du pludselig opmærksom på, hvad du og din familie lader gå til spilde. Disse rester er alt sammen noget, der rutinemæssigt blev smidt ud, før I investerede i et hønsehus og et par høns.

Dette kan få dig til at revurdere dine indkøbs- og madlavningsvaner, og det sætter begrebet om madspild i et helt nyt perspektiv. Resultatet kan blive, at I stopper med at lave mere mad, end I har brug for, og I kan stoppe med at købe for stort ind og lade grøntsager ligge i køleskabet til de rådner. Hvis økonomien er stram, kan disse detaljer gøre en stor forskel for familiens budget.

Til at begynde med har du måske nydt at tage alle disse rester med ud til hønsene, men når du først har sat spørgsmålstegn ved omkostningerne ved det hele, får det dig til at tænke. Hvor mange penge bruger du egentlig talt på køkkenrester til dine høns? Når alt kommer til alt kan hønerne få al den næring, de har brug for, fra en kost af æglægningspiller, korn, grus og masser af mælkebøtteblade. De har faktisk ikke behov for disse køkkenrester.

Når du først har fundet en god balance her, der passer til din livsstil, kan det føre til andre positive ændringer i din holdning til affald og bæredygtighed generelt. Dine høns kan lære dig, på en indirekte måde, at reducere madspild, og det leder til spørgsmålet om, hvorvidt der er andet affald du kan reducere? Listen her er uendelig, men den begynder med engangsplastik og andre miljø-uvenlige produkter og emballage. Vi er allerede kommet langt i forhold til tidligere årtiers ‘brug og smid væk’-kultur, men der er stadig meget der kan forbedres.

Foto: Anna Shvets / Pexels

Sådan kan høns bruges i kampagner mod affald i lokalsamfund

Nogle lokalsamfund har taget denne tankegang videre til dens logiske konklusion, en personlig reduktion af affald på den ene side, og på den anden side at sørge for at intet går til spilde. Høns er vinderne her. Enhver passende type madaffald – fra husholdninger, restauranter eller butikker – indsamles og fodres til den fælles flok. Hønsene omdanner affaldet til æg, som alle, der er involveret i fællesordningen, kan nyde godt af. Der er meget lidt ekstra udgifter involveret, så folk får praktisk talt deres æg gratis.

Et fremragende eksempel på dette kommer fra en lokal myndighed i Austin, Texas, der skabte et banebrydende projekt imod madspild for nogle år siden og betalte folk i området for at holde høns i baghaven. Hønsene blev udelukkende fodret med madaffald af tilstrækkelig variation og høj kvalitet for at opfylde fuglenes ernæringsmæssige behov. Målet var at reducere mængden af mad, der kommer ind på lossepladserne. Ved at omdirigere det til baghavehøns i stedet har der været en væsentlig reduktion i metan udledt fra lossepladser.

Nogle skoler i Storbritannien, USA og andre steder har også taget madspildsudfordringen op og kanaliseret samfundets køkkenaffald til deres høns. Det er da stof til eftertanke!

Tanken om, at husholdningsaffald omdannes til friske æg, er enormt glædelig. At tage dette koncept op på samfundsniveau er en spændende idé, og det er muligt, at sådanne ordninger er ved at blive mere almindelige.

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *