Omlet bloggen

Aggressive kaniner: Hvad du skal vide, og hvordan du kan hjælpe

To grå, vrede, aggressive kaniner

Kaniner er normalt nogle fredelige væsner, der elsker at lege og omgås deres ejere. Men hvad gør man, hvis ens kanin begynder at vise tegn på aggression? Det er hårdt at se sit kæledyr være stresset, og det er helt naturligt at ville hjælpe dem. Her gennemgår vi nogle forskellige måder, hvorpå du kan minimere dårlig kaninadfærd og begynde at nyde den tid, I tilbringer sammen igen!

Hvad er aggressiv adfærd hos kaniner?

Der er to hovedsaglige typer af aggression hos kaniner, den mest typiske er defensiv adfærd omkring deres levested. Hvis din kanin bider, når du rækker din hånd ind i dens bur eller hus, er det sandsynligvis territorial defensiv aggression. En anden form for aggressiv adfærd forekommer mellem dine kaniner – for eksempel hvis de kæmper med hinanden til et punkt, hvor de gør skade.

Det kan være foruroligende at se din kanin komme til skade og svært at vide, hvad man skal gøre. En lille smule gnidninger er naturligt mellem dine kæledyr, men hvis du kan se blod på deres pels eller i buret, så er tingene muligvis gået over gevind, og biddene er begyndt at blive alvorlige.

Sådan kan du hjælpe med territorial aggression og bid

Hvis dine kaniner bider din hånd – eller forsøger på det – så overvej, hvordan og hvor du nærmer dig dit kæledyr. Huset er ofte et helle og ‘sikkert gemmested’ for en kanin og er der, hvor de tilbringer det meste af deres liv. Hvis du uventet rækker ind i huset, er det naturligt, at de måske bliver bange og defensive. Kaniner er byttedyr i naturen og er særligt nervøse, når de bliver ‘fanget’ i deres sikre hjem!

Du vil muligvis opleve, at hvis du begynder at tilbringe tid sammen med din kanin et andet sted end buret – såsom i en løbegård eller et legeområde – så er der større chance for fredeligt og positivt samvær. Prøv at sidde med din kanin i løbegården et par timer hver dag, og begynd derefter langsomt at nærme dig med din kanins livretter. Efter at have brugt tid på denne måde vil du opleve, at din kanin begynder at komme mere og mere til dig, og så længe kaninen indleder tilnærmelsen, så er aggression meget mindre sandsynlig.

Ved at tilbringe tid sammen med din kanin i dette miljø væk fra buret, lærer du dit kæledyr, at du ikke er et rovdyr, og at den kan stole på dig, når du nærmer dig. Når først tilliden er etableret, bør du kunne nærme dig kaninen i dens hus uden problemer.

Sådan stopper du aggressiv adfærd mellem dine kaniner

Hvis du har bemærket slåskampe mellem dine kaniner, og hvis dette ser ud til at være mere end bare deres normale legekamp, så skal du muligvis overveje, hvor meget plads de har i deres bur. Det kan være, at dine 

kaniner er vokset, siden du købte dem, og at deres engang rummelige hus nu er lidt for småt til dem begge. Det kan være, at de har brugt lidt for meget tid inde i deres hus og lidt for lidt ude i løbegården i løbet af vinteren, og så har de bare fået lidt kuller.

Uanset årsagen til kaninernes dårlige humør, er det vigtigt, at dine kaniner skal føle sig glade og afslappede i deres hus. Det er sandsynligt, at kampene aftager, hvis de har lidt mere plads. Kaniner er territoriale dyr, og de har begge brug for deres eget område såvel som et delt område.

Prøv at distrahere dine kaniner, når de slås, ved at klappe i hænderne. Støjen vil distrahere dem og forhåbentlig lære dem ikke at kæmpe. En særligt aggressiv kanin kan afskrækkes ved at sprøjte vand på næsen – men det er ikke noget, man bør gøre for ofte, så hvis det ikke har gjort nogen forskel efter de første par sprøjt, så er det tid til at prøve plan B.

Hvis du beslutter dig for at investere i et større hus, men dine kaniner fortsat udviser aggressiv adfærd, så må du muligvis adskille dem i to forskellige huse. Det er plan B!

Fordelene ved at neutralisere kaniner

Neutralisering (også kaldet sterilisering) er udtrykket for at forhindre dit kæledyr i at få babyer og opnås via en operation. Hvis dine kaniner kom fra en dyrehandel, er det sandsynligt, at de allerede er blevet steriliseret – men hvis du har fået dine kaniner fra en ven, er det altid en god ide at tage dem med til dyrlægen og spørge ind til neutralisering.

Hvis din kanin ikke er blevet neutraliseret, er de meget mere tilbøjelige til at udvise aggressiv adfærd overfor dig og enhver anden kanin, den deler bur med.

Det er meget almindeligt at holde han eller hun kaniner sammen i par med samme køn, og dette kan låse dem fast i en parringsrelateret fejde, som ingen kan vinde. Dine kaniner kan kæmpe om, hvem der er den mest dominerende i deres fælles område, men denne kamp er meget mindre tilbøjelig til at forekomme, hvis de er blevet neutraliseret.

Ligeledes er det, hvis du har besluttet at holde en han og en hun sammen, en god ide at få dem neutraliseret, da kaniner kan få op til halvtreds unger om året! Halvtreds kaniner lyder måske nuttet, men overvej hvor svært det kan blive at passe og huse så mange dyr!

Der er andre fordele ved at neutralisere din kanin udover at reducere deres aggression. For eksempel kan det reducere deres chancer for at få brystkræft, livmoder- eller testikelkræft. Neutraliserede kaniner er også meget lettere at træne og er generelt mere sociale og venlige.

Hvis du først for nylig har bragt din kæledyrskanin hjem, har den muligvis brug for lidt tid til at vænne sig til sit nye miljø og falde til. Det er naturligt, at ethvert nyt kæledyr i første omgang vil være nervøs og flygtig, og dette kan føre til aggressiv adfærd og bid i starten.

Det er vigtigt at huske på, at din kanin er mere bange for dig, end du er for den. Bare fordi den har bidt ud efter dig i starten, betyder det ikke, at I ikke vil ende med at blive de bedste venner! Hvis du føler dig nervøs omkring at etablere kontakt med kaninen, kan du tale med en ven, der har haft kaniner lidt længere, eller tjekke nogle af de guides, der findes online.

Husk blot, at det er enormt givende at have en kanin, og det er værd at bruge tid på at træne dit kæledyr fra starten. Så længe de har nok plads og ingen aggressive ‘parringskonkurrenter’, burde de være helt lige så rolige og kælne som du kunne håbe.

Brun kanin der står på bagbenene på Zippi platforme i kaningård

This entry was posted in Kaniner


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *