Omlet bloggen

5 overvejelser der kan hjælpe dig med at vælge den rigtige hunderace

David har elsket hunde siden han var ung. Han elsker de fleste hunde, men hans favorit er golden retrievere. Han har også sin egen blog på dogdesires.co.uk, hvor han hjælper andre hundeejere med råd og anmeldelser af hundeprodukter. I denne artikel præsenterer David 5 overvejelser, der kan hjælpe dig til at finde den helt rigtige hunderace for dig.

Der er flere ting at overveje for at kunne vælge den helt rigtige hunderace. Afhængigt af din livsstil vil visse racer være mere velegnede til dig grundet deres størrelse, vedligeholdelse, aktivitetsniveau m.m.

Læs videre her for at få flere detaljer, og efter at have læst denne artikel vil du have den nødvendige indsigt til at kunne vælge den ideelle hunderace for dig.

Størrelse

Nogle mennesker er fast besluttet på, at de gerne vil have en kæmpe hund eller en lille hund. De, der ikke er sikre, eller som størrelse er knap så vigtig for, har det med at gå efter mellemstore hunde.

En ting, der er en vigtig afgørende faktor for, hvilken størrelse race er bedst for dig, er dine levevilkår. Store hunde har naturligvis brug for meget plads, så hvis du bor i en relativt lille og hyggelig lejlighed, skal du nok ikke vælge en Granddanois. De har især brug for mere plads på grund af deres haler, så de kan vifte uden at skade nogen eller noget.

Når det er sagt, så betyder det ikke automatisk, at du skal have en miniature hund, bare fordi du bor i en lejlighed. Nogle hunderacer kan sagtens finde sig til rette i lejligheder, dette gælder f.eks. en Sheepadoodle. Hvis du gerne vil vide mere om denne race, kan du tjekke raceguiden her ud.

Husk på, at små hunde er mere sårbare i den forstand, at du skal vænne dig til altid at se ned for ikke at træde på dem. Mindre hunde har også en tendens til at være mere følsomme overfor kulde, så de har brug for lidt hjælp til at holde sig varme.

Vedligeholdelse

Med vedligeholdelse menes mange ting. For det første har nogle racer pels, der har brug for meget vedligeholdelse for at forblive sunde. Hunde med kort pels er lette at tage sig af, såsom Springadors, da de bare har brug for at blive børstet en gang imellem. Men hunde med længere pels, krøller eller ej, skal børstes oftere, trimmes osv. Så du bliver nødt til at sætte mere tid af til pleje med disse hunde.

En anden faktor er udgiften. Jo større hunden er, jo mere mad skal du købe og større hundesenge osv.

Endelig er der træning. Dette er meget vigtigt, da nogle hunderacer er kendt for at være mere velopdragne og dermed lettere at træne. Mindre hunde har tendens til at have noget, der nogle gange kaldes ‘lille hund’-syndrom, det er når en lille hund mener, at den er større, end den faktisk er, og derfor har mere attitude. Dette kan få dem til at være mere stædige, når det kommer til træning. For eksempel er mops kendte for at være frække og stædige.

En anden god ting at huske på er, at hvis du lader en stor hunderace opføre sig som en skødehund fra en ung alder, vil den fortsætte med denne adfærd, selv når den bliver voksen.

Derudover har hunde med lange hængeører brug for hyppig og grundig rengøring af disse, da de er mere tilbøjelige til ørebetændelse. Desuden er visse hunde mere tilbøjelige til at savle end andre, det gælder f.eks. racer som blodhund og mastiff.

Aktivitetsniveau

Hvis du får dig en jagthundsrace, såsom en Labrador, Beagle, Foxhound osv., Kan du forvente, at denne hund har et højt aktivitetsniveau. Selv krydsninger med en forælder af en sådan race har tendens til at arve generne og dermed have meget energi.

De fleste hunde ødelægger ikke ting og graver huller i din have uden grund. Særligt energiske hunde har bare brug for meget mere motion og kommer til at kede sig og blive destruktive uden. Mental træning såvel som fysisk er også et must.

Uanset race eller størrelse har alle hunde brug for rutinemæssig motion. Du bliver nødt til at forpligte dig til at gå ture to gange om dagen, og hvis du leder efter en hund, som du kan jogge sammen med, så er en Weimaraner eller Schæferhund gode valg.

Personlighed

Dette siger sig selv for nogle mennesker, men da visse racer er kendt for at have visse personligheder, kan vi bruge dette til vores fordel. For de af jer, der leder efter en nuttet og kærlig hund, er Retrievere, Greyhounds, Irish Wolfhounds, Old English Sheepdogs og Cavalier King Charles Spaniels kendte for at være nogle af de mest kærlige hunderacer.

Forbud

Afhængigt af hvilket land og hvilken stat du befinder dig i, er nogle racer muligvis forbudt.

For at give et eksempel kan jeg nævne Pit Bulls og Rottweilers. Begge disse hunderacer er desværre forbudt i mange amerikanske stater, fordi de er stigmatiserede som ‘farlige’ og ‘aggressive’.

Personligt har jeg haft flere hunde af begge disse racer, og ingen af dem har nogensinde vist tegn på at være aggressive eller farlige på nogen måde. De var søde, venlige, og flere af Rottweilerne beskyttede mig.

Jeg tror ikke et sekund på, at aggression kan nedarves i gener, men snarere kommer det, når en hund opdrages forkert.

Bemærk: I Danmark er der forbud imod i alt 13 specifikke hunderacer. Du kan finde listen over de forbudte hunderacer samt yderligere oplysninger på Fødevarestyrelsens hjemmeside her.

 

 

This entry was posted in Hunde


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *