Omlet bloggen

10 måder at blive bedre venner med din kanin på

Forskning viser, at kaniner, der knytter stærke bånd til deres ejere, generelt lever længere og lykkeligere. Nogle gange kan det føles som om vores nuttede venner lever i deres egen verden – men det kræver blot noget tid og tålmodighed at begynde at blive bedre venner med sin kanin.

Denne artikel ser nærmere på ti sjove og spændende måder, du kan styrke forholdet til dit kæledyr på, uanset om kaninen allerede er en del af familien eller om du lige har fået en ny kanin.

1. Lær dit kæledyrs personlighed at kende

Ligesom mennesker har alle kaniner deres særprægede personligheder og unikke vaner. Hvis du har besluttet dig for at købe en kaninunge, kan du opleve, at den er meget genert i starten, men over tid vil den begynde at afsløre sin personlighed. Her på bloggen har vi en virkelig nyttig artikel om at lære at læse din kanins kropssprog. Det er en fremragende ressource til at identificere, hvad der ligger bag din kanins adfærd. Artiklen skitserer de mange forskellige lyde, din kanin kan lave, samt hvordan dens kropsholdning kan give dig et praj om, hvad dit kæledyr tænker.

2. Skab et område I kan deles om

Det er naturligt for din kanin at føle sig nervøs eller endda defensiv, hvis du prøver at snakke med den ved at række ind i dens bur – dette rum er trods alt dens hjem, og alle dens instinkter siger, at den må beskytte det imod potentielle rovdyr. Hvis du vil bruge tid på at blive venner med din kanin, kan du prøve at oprette et legeområde eller en løbegård, der er stor nok til, at du kan sidde derinde sammen med kaninen. På den måde kan du begynde at tilbringe tid og snakke med dit kæledyr på neutral grund.

Kaniner føler sig trygge, når de har noget over hovedet, så tag det ikke ilde op hvis den de første par gange gemmer sig under et overdækket område, du har sat op.

3. Fyld jeres delte rum med legetøj

Der er mange sjove ting, du kan placere rundt omkring i din kanins legeområde eller løbegård, blandt andet Zippi rør og tunneler, tyggelegesager, et overdækket område, hængende legetøj og en høhæk.

Når du har skabt et fælles rum med legetøj og andet udstyr, så prøv at sidde derinde med din kanin i en halv time hver dag uden at række ud for at røre ved dit kæledyr. På denne måde lærer din kanin at føle sig godt tilpas i dit selskab og begynder at stole på dig. Efter et par dage med denne tætte kontakt vil din kanin sandsynligvis nærme sig dig uden frygt og begynde at vise en vis nysgerrighed. Det er helt naturligt for din kanin at nippe forsigtigt, når I mødes første gang – bare rolig, det er ikke et bid!

4. Giv din kanin nye oplevelser

Selvom kaniner er vanedyr, er det stadig godt for dem at blive introduceret for nye ting i deres liv en gang imellem. Din kanin vil lære at forbinde dig med disse nye sjove oplevelser, hvilket vil styrke jeres venskab. Prøv at ændre layoutet i dens bur ind imellem eller invester i et sjovt nyt legetøj, som den kan lege med – du kan endda selv lave noget legetøj til den ud af enkle husholdningsgenstande såsom tomme køkkenruller.

5. Tilbyd sunde godbidder

Kaniner kan lære os meget hvad angår sunde godbidder. De kan ikke lide søde ting eller junkfood, og den mest usunde ting, du kan give dem, er faktisk gulerod eller æble (da disse har et relativt højt sukkerindhold)! Det hjælper dig med at blive gode venner med dit kæledyr, hvis du tilbyder den nogle fristende grønne blade, selleristave eller andre lækre ting. Kaninen vil forsigtigt nærme sig og tage en bid, og du vil være et skridt nærmere at nedbryde barriererne og rigtig blive venner.

6. A din kanin

Når din kanin er tryg ved at være i nærheden af dig og ikke løber væk, når du nærmer dig med hånden udstrakt, er det tid til at begynde at ae dem. Fysisk kontakt med dit kæledyr er en af de mest naturlige måder at knytte bånd på, og selvom du i starten måske oplever, at kaninen ikke virker alt for ivrig efter at blive aet, så er dette helt normalt og intet at bekymre sig om. Det kan tage et par uger, før du får din kanin til at sidde behageligt i skødet.

Den mest hensynsfulde måde at nærme sig din kanin på er ved at række ud med hånden ned til siden af hovedet. På denne måde kan den se, at det er dig, der klapper den. Kaniner er naturligvis bange for fugle, der angriber ovenfra og løber ofte væk, når nogen eller noget nærmer sig ovenfra! Kaniner har også en blind vinkel lige foran næsen – noget der er almindeligt for de fleste planteædende dyr – så du bør også undgå at nærme dig nervøse kaniner direkte forfra.

7. Lær din kanin nogle tricks

Når din kanin leger med dig regelmæssigt, kan du begynde at lære den nogle enkle tricks! Dette kan begynde med at styrke naturlig adfærd som at gå gennem en tunnel med en godbid ventende på den i den anden ende. Eller det kan være noget mere komplekst som at lære din kanin at dreje eller rulle rundt. Her på bloggen har vi en artikel, der handler om at lære dine kanin tricks, hvis du har lyst til at dykke ned i denne fascinerende verden!

8. Kopiér din kanin

En lidt mere usædvanlig måde at knytte sig til sin kanin på er ved at opføre sig på måder, som den ville forvente at se hos andre kaniner. Dette kan for eksempel omfatte at foregive at vaske dig selv, som en kanin gør, eller at spise lidt af din egen mad når du ser den nippe til sin. Sørg bare for, at din kanin ser dig gøre det, da hele pointen er at få den til at se dig som mere kaninagtig! Dette er muligvis ikke nødvendigt, hvis du allerede har et tillidsfuldt forhold til din kanin.

9. Vælg det rigtige tidspunkt at lege med din kanin på

Når du begynder at lære din kanin godt at kende, vil du se, at den har bestemte tidspunkter på dagen, hvor den er mere eller mindre aktiv. Det er naturligt for din kanin at bruge store mængder tid på at sove, og de er meget vanedannende dyr. Prøv at lægge mærke til, hvornår din kanin er mest aktiv, så du kan vælge det som det bedste tidspunkt at lege sammen på – på den måde undgår du at frustrere din kanin ved at afbryde dens lur med en tur i legegården!

10. Lær at holde din kanin på en sikker måde

Når din kanin er fuldstændig knyttet til dig, vil den muligvis lade dig samle den op og bære den rundt. Hvis du er heldig nok til at have en rolig kanin, der lader dig gøre dette, skal du altid huske at holde den på en måde, der er mest behageligt for den. Støt din kanins bagdel på samme måde som du ville støtte en babys hoved. Hold den kun fast nok til at holde den i dit greb – der er ingen grund til at holde alt for stramt på den, da den sandsynligvis ikke hopper på gulvet.


Kaniner er nogle venlige sjæle, så du skal gengælde dette ved at være blid og venlig mod dem. Vær tålmodig, giv den tid, så kommer den snart til at se dig som en ægte ven og ledsager.

This entry was posted in Kaniner


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *