Omlet bloggen

Fem måder at opmuntre til positiv adfærd hos din hund

En hund, der er blevet trænet i positiv adfærd, vil være din bedste ven – sjov, kærlig og pålidelig. Det er ligetil at lære din firbenede ven denne hundeversion af positiv tænkning, men det sker ikke, medmindre du viser vej.

Der er mange måder at lære en hund om hvad der er rigtigt og hvad der er forkert i den menneskelige verden, og det vil også have en betydning for, hvordan den interagerer med andre hunde og verden omkring den på. I denne artikel afslører vi fem tommelfingerregler for alle hundeejere – uanset om du træner en voksen hund eller en hvalp.

Opmuntring til positiv adfærd hos hvalpe

Hvalpe forstår, om vi er glade eller utilfredse. Det er alt sammen en del af deres instinkter, og i naturen hjalp dette instinkt deres forfædre med at finde deres plads i flokken meget hurtigt. At lære deres plads at kende i den store vide verden handler først og fremmest om positiv forstærkning.

1. Hvalpegodbidder. Hunde i alle aldre elsker mad og vil lægge en stor indsats i at gøre, hvad du vil have dem til, så længe der er en lækker godbid for enden af det! Dette betyder, at godbidsbaseret træning kan bruges til alt fra renlighedstræning til grundlæggende lydighedstræning og den altafgørende tidlige socialisering. Beskeden her er enkel og tidløs – gør det rigtigt, så får du en godbid!

2. Kærlighed. Dette er nok endnu mere motiverende for hunde end mad er! At knytte tætte bånd med en hvalp indebærer fysisk kontakt i form af at klø den på maven, ae den på ryggen og masser af blide, kærlige opmuntrende ord.

3. Sjov og leg. Tovtrækning, hentelege og bare at løbe rundt i haven sammen med dig er alle gode lege, som hvalpe elsker. Hvad mere er, de styrker båndet og kærligheden mellem dig og dit kæledyr, og det er det perfekte grundlag for træning og opmuntring til positiv adfærd.

4. En tur til et yndlingssted. Dette er en god måde at forkæle hunde på, og det kan være så simpelt som en tur i parken, en gåtur i snor på en yndlingsgade eller måske en butik, der sælger nogle af de lækreste hundekiks! Hvis dette gøres som en belønning for god opførsel, skal du sørge for, at din hvalp ved det ved at fortælle den, hvor god eller dygtig den er, mens du sætter snoren på eller sætter den ind i bilen!

5. Legedates med andre hvalpe. Det er en god idé at starte disse tidligt, da de er en fantastisk måde at socialisere din hvalp på, og det giver grundlaget for al den positive adfærdstræning. Unge hunde elsker at møde hinanden – det bliver ikke en stille og rolig morgen ude sammen med din lille ven, men det vil give den nogle vigtige sociale færdigheder.

 

Opmuntring til positiv adfærd hos voksne hunde

Det grundlæggende er ganske enkelt. Positiv forstærkning belønner en hund for god adfærd og ignorerer, snarere end straffer, uønsket adfærd. Straf vil kun føre til forvirring og frygt hos din hund, hvilket mindsker dine chancer for at opnå de fulde fordele ved træning med positiv adfærd.

Her er de fem måder at få alt til at gå let på, uanset hvilken hunderace du har.

1. Hold det enkelt. Kommandoer på ét enkelt ord er bedre end de mere komplekse. Vi taler om sit, kom, dæk osv. Gem de langstrakte monologer til ros og kærlighedserklæringer! En træningssession baseret på enkle kommandoer og godbidder er en god start i forhold til at opmuntre til positiv adfærd. Hvilket bringer os videre til…

2. Godbidder. Ligesom hvalpe bliver voksne hunde godt og grundigt ‘forstærket’, hvis der er godbidder involveret. Nogle racer er mere madbesatte end andre, men alle slags hunde vil hurtigt lære, at god opførsel resulterer – i hvert fald på de tidlige træningsdage – i en lækker godbid.

3. Kvalitetstid. Hunde er sociale dyr fra naturens side, og de vil trives i menneskeligt selskab. Når du og dit kæledyr er blevet bedste venner, vil den positive adfærdstræning være meget lettere. Hvis der er noget nervøsitet eller utilnærmelighed over din hund, vil den være mindre i stand til at tage de ting, du prøver at lære den, til sig. Så fortsæt kontakten, og leg med den hver dag.

4. Gør det sjovt. En lang session med ‘sit, dæk, bliv, kom’ osv. Bliver hurtigt kedelig for en hund. En kort session med kommandobaseret træning efterfulgt af lidt sjov vil dog få din hund til at se frem til sessionerne hver gang. Efter fem eller ti minutter (afhængigt af din hunds udholdenhed) afrundes proceduren med en leg eller en gåtur. Hunden vil snart indse, at “Hvis jeg gør denne vanskelige del, får jeg den sjove del bagefter!” Det er et trick, der fungerer lige så godt med små børn – “Lav dine lektier færdig, og så cykler vi en tur!”, den slags ting.

5. Få alle involveret. Når din hund har forstået nogle af de grundlæggende ting, kan andre familiemedlemmer eller venner forstærke den gode opførsel ved at gå igennem noget af træningen med din hund. Dit kæledyr lærer derefter, at positiv adfærd er en del af deres generelle liv og gælder i alle situationer med alle mennesker.

 

Sidstnævnte punkt er ‘kvantespringet’ for en hund – idéen om, at positiv adfærd strækker sig ud over deres umiddelbare ejer til den store vide verden omkring dem. Det tager tid at få den til dette punkt, det er der ingen tvivl om, og nogle racer er meget lettere at træne end andre. Når først arbejdet har betalt sig, har du en dog en bedste ven, du kan være virkelig stolt af!

 

This entry was posted in Hunde


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *