Omlet bloggen

Undgå disse 6 fejl når du opdrætter kyllinger

Hønemor med tre kyllinger

Kyllinger tager sig stort set af sig selv fra en tidlig alder. Der er dog visse ting, du skal undgå, hvis du vil give dine små kyllinger den allerbedste start i livet.

I denne artikel præsenterer vi seks almindelige fejl, der let kan undgås.

1. Kyllingekassen er ikke klar, når kyllingerne ankommer

Du er nødt til at arrangere kyllingernes hjem inden fuglene ankommer. Ellers vil der ikke være nogen steder at placere dem, og det ville være katastrofalt.

Du kan købe kasser, som er lavet specielt til at holde kyllinger i, eller du kan lave én selv ved at bruge en papkasse eller en plastikbeholder med huller i siden. Vælg kun gør-det-selv vejen, hvis du er 100% sikker på, at du ved, hvad du laver.

Det er vigtigt at holde fuglene i et varmt og velventileret rum, men beskyttet imod træk. Som en tommelfingerregel skal du have ca. 0,2 m2 pr. kylling – dette er mere end nok plads til de bløde nyudklækkede fugle, men husk at de også skal have plads nok, når de bliver større – hvilket de meget hurtigt vil!

Det anbefales at have noget kyllingenet henover kassen. Kyllinger kan let ‘flyve fra reden’, hvis kassens sider er mindre end 45 cm høje. Ældre kyllinger har brug for siddestænger, når de sover, og vil sætte pris på at have disse i kassen.

2. Forkert temperatur

For meget eller for lidt varme kan dræbe kyllinger, så dette er endnu et spørgsmål om liv eller død. Kyllingerne skal holdes ved en temperatur på 35°C i deres første uge. Derefter skal varmen reduceres lidt hver femte dag eller deromkring, indtil du har nået stuetemperatur.

Varmekilden er også en vigtig detalje. En varmelampe, der er designet specifikt til hønsehuse og voliere, er den bedste løsning – eller en rød varmepære. Du bør ikke bruge en hvid varmepære, da disse blænder og vil holde kyllinger vågne om natten. Det vil gøre dem irritable, hvilket resulterer i, at de kan begynde at hakke hinanden. Standardpærer er heller ikke velegnede.

Selv den korrekte type varmelampe eller pære skal justeres med hensyn til, hvor den hænger, og hvor højt den hænger. Se hvordan kyllingerne opfører sig i forhold til varmekilden. Hvis de samles direkte under pæren eller foran varmelegemet, betyder det, at de har det for koldt. Sænk varmekilden, eller tilføj en ekstra, afhængigt af situationen.

Hvis kyllingerne samler sig væk fra varmekilden, har de det sandsynligvis for varmt. I dette tilfælde skal varmelegemet eller pæren flyttes længere væk, eller temperaturen sænkes lidt. Kyllingernes adfærd kan ændre sig, når de bliver større, og rummet bliver mere overfyldt, så kig omhyggeligt på dem hver dag.

3. Forkert type strøelse

Med kyllinger er det ikke et tilfælde af at bruge “hvad man lige har ved hånden” til strøelse. Brug spåner eller et andet ikke-giftigt, absorberende materiale, der anbefales til kyllinger. Undgå aviser eller strimlede blade, og brug ikke aromatiske, olieagtige træsorter som cedertræ. Et lag bundmateriale på 2,5 cm er nok. Hvis du udelader strøelse, er kyllingerne i fare for at glide og skøjte rundt på overfladen, hvilket kan føre til livstruende benskader. Bundmaterialet skal udskiftes mindst en gang om ugen for at forhindre en ophobning af klæbrigt møg.

4. Forkert type foder og vandholder

Kyllingefoder – i enten ‘smuldret’ eller ‘most’ form – udgør det væsentlige grundlag i en kyllings kost. Hvis dine kyllinger er blevet vaccineret mod coccidiose, skal du købe et ikke-medicinsk foder. Kyllingefoderet vil yderligere fungere som et ‘voksefoder’ beregnet til kyllinger på op til 16 uger. Nogle sorter er dog kun beregnet til de første fire uger, hvorefter du kan skifte til et ‘voksefoder’.

Kyllinger vil også nyde lidt frisk mad som en godbid, enten grøntsager eller orme og insekter. Disse bør dog aldrig erstatte kyllingefoderblandingen. Kyllinger spiser kun så meget som de har brug for, og der er ingen fare for, at de spiser for meget. Så alt hvad du skal gøre er at sikre, at foderapparatet til enhver tid er fyldt op.

Ligesom voksne fugle kræver kyllinger grus for at male deres mad. Det skal være sandkornstørrelse snarere end de småsten og skalfragmenter, som voksne fugle har brug for.

Kyllingerne har brug for foder- og vanddispensere. Køb nogle som er skræddersyede i stedet for at improvisere noget med fade og bakker: disse ender uundgåeligt med at indholdet bliver beskidt og/eller spildt. Meget unge kyllinger skal have skiftet vand mindst to gange om dagen, da de meget hurtigt sviner det til.

5. Man glemmer at udføre daglige helbredstjek

En helbredskontrol handler blot om at se på de unge fugle og sørge for, at de ser så livlige og opmærksomme ud som normalt. En kylling, der sidder alene og ser sløv eller oppustet ud, når de andre er aktive, kan have det dårligt. En syg kylling vil meget hurtigt få det værre og dø.

Det hyppigste helbredsproblem, der opstår hos unge kyllinger, er at de bliver stoppet til i bagdelen med indtørret afføring, der forhindrer dem i at komme af med deres afføring. En berørt fugl kan helbredes ved at bruge en fugtig klud med varmt vand til at tørre området af. Det kan være, at du en gang imellem er nødt til at bruge en pincet til at fjerne en ’prop’ af afføring fra kloakken. Kyllingen skal holdes sikkert fast under denne ret følsomme og uværdige procedure. En kylling kan hurtigt dø, hvis den bliver blokeret på denne måde.

Bemærk: hvis der hænger en tynd mørk streng fra en kyllings bagende, er den IKKE tilstoppet. Dette er den tørrede navlestreng, der fastgør fuglen til dens æggeblomme inde i ægget. Den falder af efter et par dage.

6. Kyllingerne flyttes udenfor for hurtigt

Kyllinger kan tilbringe op til tre timer om dagen udendørs, når de er blevet to uger, så længe der er nogen til at holde øje med dem. Et stort trådbur eller en flytbar løbegård fungerer fint her. Fuglene bør kun placeres udenfor, hvis det er mindst 18°C varmt, tørt og ikke for blæsende. De har brug for mad, vand og skyggeplads.

Bemærk: Hvis du tager kyllingerne udendørs inden de er to uger gamle, eller hvis du efterlader dem i mere end tre timer, kan de blive forkølede eller få solstik (afhængigt af vejret). Disse typer chok kan dræbe en lille fugl.

Efter 12 uger er de unge høner gamle nok til at flytte ind i et Eglu hønsehus med gård. De vil stadig være for små til at navigere på siddepindene, så disse bør fjernes, indtil kyllingerne er store nok til at sidde og gå sikkert henover dem. Hvis du har en Eglu Cube, skal kyllingerne muligvis løftes ind og ud af huset, da de ofte kæmper med stigen. Den kan omdannes til en rampe i løbet af disse tidlige uger for at gøre tingene lettere for hønsene.

Siddeområdet i Egluen – eller ethvert andet type hønsehus eller opsætning – skal have masser af strøelse for at sikre, at hønerne har det varmt nok om natten. Materialet skal også udskiftes mindst to gange om ugen.

Kyllinger lærer hurtigt hvordan man bærer sig ad fra deres medhøns. Husk at meget af deres adfærd er baseret på instinkter, så så længe du giver dem det rette miljø, vil naturen tage sig af resten.

Kyllinger under varmelampe

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *