Omlet bloggen

Kan jeg kompostere mit kattegrus?

Med den stigende bevidsthed om, hvordan miljøet påvirkes af mennesker, er det forståeligt nok, at mange kæledyrsejere forsøger at træffe mere miljøvenlige beslutninger i deres hjem.

Nogle typer kattegrus kan komposteres, andre kan ikke. Hvis du er fast besluttet på at kompostere dit kattegrus, så er udgangspunktet at sikre, at det er lavet af naturlige, biologisk nedbrydelige materialer.

Kattegrus’ oprindelse

Kattegrus, som først blev opfundet i midten af århundredet, har altid været betragtet som ubrugeligt affald, der skal smides ud efter brug. Opfinderen var den amerikanske forretningsmand Edward Lowe, der begyndte at bruge Fullers Earth – en absorberende blanding baseret på ler – snarere end aske, jord eller sand. Han patenterede sit produkt under navnet Kitty Litter i 1947.

Mange typer moderne kattegrus indeholder silica, der, selvom det ikke er skadeligt for katte, er lang tid om at nedbryde og ikke kan komposteres derhjemme. Noget kattegrus markedsføres som ‘skylbar’, men noget tyder på, at dette kan skadee miljøet. Det er lavet af ingredienser som majs, træ, fyr eller hvede, hvilket betyder, at det er biologisk nedbrydeligt. Grus der skylles ud kan imidlertid potentielt sprede toxoplasmose, som kan påvirke mennesker såvel som andre dyr. De fleste vandværker er ikke udstyret til at fjerne den lille organisme. Et sundt immunforsvar kan bekæmpe bakterierne og sygdommen, den forårsager – toxoplasmose – men sygdommen er livstruende for mennesker, der allerede er udsatte.

For at gøre problemet værre kan skylbar kattegrus sommetider blokere afløbsrør. Hvis du bruger et septiktanksystem, vil det hærdede afføring og kattegrusaffald ikke let nedbrydes. Hvis du vælger denne type produkt, er det faktisk bedst at smide det ud i komposterbare poser. Kattegrus, der ikke er snavset, kan i teorien komposteres på kompostbunken.

Vælg det bedste kattegrus til din kat

Hvad mener katte så om alt dette?

Ingen katte er ens, og nogle virker endda meget kræsne hvad angår kattegrus. Hver kat har sine egne individuelle behov, særheder og præferencer – nogle katte vil for eksempel ikke dele deres kattebakke med en anden kat, eller de vender måske næsen i sky, hvis bakken ikke indeholder deres foretrukne type grus.

Det kan være vanskeligt at finde en type kattegrus, som din kat er fortrolig med, men som samtidig også er miljøvenlig. Omlet gør dette lettere ved at tilbyde fire forskellige typer biologisk nedbrydeligt kattegrus.

Omlet kattegrus nr. 2 er lavet af tofu og er en af de mest miljøvenlige typer kattegrus, der findes. Udover at være godt for miljøet er det også godt for dit hjem, da dette grus er langtidsholdbart og absorberer lugt hurtigere og mere effektivt.

Omlet kattegrus nr. 4 er baseret på ler. Det klumper sig sammen, når det er vådt, hvilket giver dig en lettere rengøring hver gang. Lerblandingen er ikke komposterbar, men den vil ikke skade miljøet, når du smider den ud.

Hvis din kat kun vil bruge et silica-baseret kattegrus, kan det være en god ide at tage til nærmeste genbrugscenter for at smide det ud. De kan have en mere miljøvenlig mulighed end at komme det til almindelig affald.

Sådan komposteres kattegrus

Kompostering af kattegrus er ligesom enhver anden kompostering. Det vigtigste er at have en passende beholder. Følg disse fem punkter, så går du ikke langt galt:

  • Hold kompostbunken væk fra grøntsagsbede eller andre fødevareproduktionsområder.
  • Sørg for, at beholderen er stor nok til, at kompoststakken kan vendes regelmæssigt – en beholder på mindst en kubikmeter vil være tilstrækkelig.
  • Kun kattegrus, der er 100% plantebaseret, kan bortskaffes på denne måde. Kattegrus af ler eller med tilsatte kemiske deodoranter kan ikke komposteres.
  • Tilsæt kompostervæsker, vegetabilsk og plantemateriale og græs til komposten. Hønse- eller hestegødning hjælper også komposteringsprocessen.
  • Lad komposten stå i to år, inden du bruger den i haven, og brug den kun til planter, ikke til madvarer.

Det anbefales kraftigt at bortskaffe klumper af kattelort (i toilettet eller skraldespanden) inden kompostering. Afføringen indeholder bakterier, der kan forårsage sygdom, hvis det kommer i kontakt med mad.

God kompostering!

This entry was posted in Katte


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *