Begrænset tilgængelighed som følge af høj efterspørgsel. Se venligst vores side med lager information for at finde flere oplysninger.

Omlet bloggen

Marsvin: Pleje og hygiejne

Én af de bedste måder at forebygge imod sygdom og nød på er ved at sørge for at holde dine kæledyr og deres hjem rene og hygiejniske. Det er tydeligt, hvornår marsvin er glade og ved godt helbred, da de løber, leger, snakker og generelt opfører sig, som de plejer. Hvis dit marsvin derimod ser skidt tilpas ud, men en dyrlæge ikke kan finde nogen bagvedliggende problemer, kan dette være et tegn på et behov for bedre hygiejne i buret.

Et sundt marsvin er et relativt rent dyr, der er stærkt afhængig af miljøet og sikkerheden i deres hjem. Buret, huset og indhegningen er de bedste steder at starte, når man ser på måder at forbedre kæledyrets miljø på. Afhængigt af hvilket materiale dit marsvins hjem er lavet af, skal du bruge specifikke produkter til at rengøre det. Ved at bruge den rigtige type rengøringsmiddel kan du sikre dig, at du får mest muligt ud af ethvert hjem og stykke udstyr, du køber til dit marsvin.

Hvordan skal man rengøre marsvins bure eller huse?

Hvis dine marsvin bor i et bur eller et hus, så er et dyrevenligt flydende desinfektionsmiddel på sprayflaske perfekt til rengøring af hjemmet samt udstyr af plastik. Det er en god ide at vaske buret med vand og lade det tørre inden desinficering, da dette vil løsne større stykker snavs og lade sprayen gøre sit arbejde bedre! Hvis regelmæssig desinfektion ikke er nok, og hjemmet bliver ved med at lugte ubehageligt, kan du prøve at bruge granulater til rengøring, som er specielt designet til at fjerne lugt fra dit kæledyrs hjem. Omlet har et udvalg af velegnede produkter.

Hvordan skal man rengøre marsvinebure af træ?

Hvis dine marsvin bor i et hjem lavet af træ, skal du desinficere det som med et almindeligt bur, og det er også en god ide at vaske det omkring en gang om måneden med varmt sæbevand og skrubbe træoverfladerne. Prøv at minimere gennemblødning af træet ved at vride det meste af vandet ud af svampen inden brug. Hvis buret indeholder fleeceindlæg, kan disse normalt maskinvaskes, og det er god praksis at vaske dem mere regelmæssigt end resten af buret. Uanset hvilken type hjem du har til dine dyr, skal du altid lade det tørre grundigt efter rengøringen, inden du lader marsvinene komme tilbage.

Har mit marsvin brug for et bad?

Der er nogle vigtige ting at huske på, hvis dit marsvins pels har brug for en god rengøring. Det kan faktisk være dårligt for marsvins helbred at blive badet i vand – Marsvin opretholder naturligt et højt niveau af renlighed gennem selvpleje eller gruppepleje. Derfor kan de godt få tør hud, hvis de bades i vand. I stedet bør du investere i et plejesæt. Dette er særligt en god idé, hvis dit marsvin bor alene, så du kan tage rollen som plejekammerat i stedet for andre marsvin.

Hvis et marsvins pels bliver sammenfiltret med snavs, er du muligvis nødt til at bruge en kemikaliefri vådserviet til at fugte pelsen let, så du kan rengøre den grundigt. Hvis dit marsvins pels bliver våd under rengøringen, skal du sørge for, at den har masser af tæpper og varmt legetøj at omgive sig med bagefter.

Hvor ofte bør man udskifte marsvins udstyr?

Alt, hvad du køber til dine marsvin, har forskellig holdbarhed, men det er ofte en god ide at udskifte udstyr, inden det falder helt fra hinanden. En typisk vandflaske til kæledyr kan holde mange år uden at gå i stykker, men det er faktisk en god idé at udskifte den hvert år. Dette skyldes, at konstant slid på plastflaskerne kan resultere i, at dyrene indtager plast, enten i små stykker eller som mikroplast i selve vandet.

Ligeledes er det en god ide at udskifte udstyr, hvis du føler, at det ikke længere er muligt at rengøre det ordentligt. Dit kæledyr vil sætte pris på at have noget nyt at lege med – dog skal du måske lige overveje det, inden du smider et yndlingslegetøj ud, som marsvinene har haft, siden de var helt små, da sentimentalitet er lige så vigtigt for marsvin, som det er for os!

Skal marsvin have børstet tænder?

Marsvins tænder er naturligt enten gule eller orange, så der er ingen grund til at bekymre sig om at kæmpe med at finde verdens mindste tandbørste for at få dem hvide! Men hvis du bemærker, at dine marsvins tænder er vokset sig meget lange, eller hvis de har problemer med at spise, er det en god ide at kontakte din dyrlæge for at finde ud af, om der skal gøres noget ved det. Ligeledes bør du konsultere dyrlægen, hvis du er bekymret for længden af tåneglene på dine marsvin.

Selvom der ikke altid er én sikker måde at holde dine marsvin sunde på, så vil god opmærksomhed på deres hygiejne og ernæring give dine kæledyr de allerbedste chancer for et langt og sundt liv. En af de bedste ting, du kan gøre som ejer, er at holde dig velinformeret angående dine marsvin. Marsvin har for eksempel brug for masser af C-vitamin, og de har været kendt for at mangle dette vigtige næringsstof i deres kost. De vil drage fordel af at få et kosttilskud en gang imellem.


Det har aldrig været nemmere at holde sig ajour med den nyeste forskning og rådgivning om marsvins helbred end på Omlets blogs. Sørg for at du bliver ved med at kigge ind for at læse nye artikler!

This entry was posted in Marsvin


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *