Omlet bloggen

5 tips til marsvin pleje

At holde sine kæledyr og deres hjem rene og hygiejniske er en af de bedste måder at forebygge sygdom eller nød på. Det er tydeligt, når dit marsvin er glad og i godt helbred, for de vil løbe rundt, lege, snakke og opføre sig, som de plejer. Men hvis marsvinet ser ud til at have det dårligt, men en tur til dyrlægen ikke har identificeret underliggende problemer, kan det være et tegn på, at der er behov for bedre hygiejne. Her er fem tips til marsvinepleje, så du bedre kan hjælpe dine kæledyr.

Pige ser på marsvin der sidder i Omlets udendørs marsvinegård

1. Invester i et plejesæt

Hvis dit marsvins pels trænger til en god rengøring, er der nogle vigtige ting, du skal huske på. Selvom det måske er dit første instinkt at ville bade dem, kan det faktisk være dårligt for dit marsvins helbred. Dette kan især føre til udvikling af tør hud.

Marsvin opretholder faktisk et godt niveau af renlighed gennem selv- eller gruppepleje naturligt. Hvis et marsvins pels er fuld af snavs, skal du muligvis bruge en kemikaliefri aftørring til at gøre pelsen lidt våd, så du kan rengøre den grundigt. Hvis et marsvins pels bliver våd i forbindelse med rengøring, skal du sørge for, at den har masser af tæpper og varmt legetøj at omgive sig med bagefter.
Det er dog stadig en god idé at investere i et plejesæt, især hvis dit marsvin bor alene. Sådan kan du træde i stedet for deres medmarsvin i at opretholde deres dejlige pels!

2. Hold styr på tandhygiejnen

Men hvis du bemærker, at dit marsvins tænder er blevet meget lange, eller at det har problemer med at spise, er det en god idé at tjekke med din dyrlæge, om der skal gøres noget. Du kan læse mere om at pleje dit marsvins tænder i denne Omlet guide.

3. Trim dit marsvins negle

På samme måde bør du holde øje med dit marsvins tånegle. Marsvins tånegle skal skæres regelmæssigt, for at holde trit med deres pleje regime. Hvis deres negle er hvide, er det lettere at se blodkarret, der løber ned i midten af deres negle. På denne måde kan du trimme spidsen af neglen og undgå blodkarret. Med mørkere negle kan det dog være sværere at se dette. Hvis du er i tvivl, skal du kontakte din dyrlæge, som kan hjælpe dig med denne procedure.

4. Rengør regelmæssigt dit marsvins hus

Du undrer dig måske over, hvordan du rengør et marsvins bur, men det er ret simpelt (især hvis du har et Eglu Go marsvinehus!).

Plastikhuse

Et sundt marsvin er et relativt rent dyr, der er stærkt afhængig af sikkerheden af deres habitat. Buret, huset og indhegningen er de bedste steder at starte, når du ser på måder at forbedre dine kæledyrs miljø på. Afhængigt af det materiale, din indhegning er lavet af, skal du bruge specifikke produkter til at rengøre det. Brug af det rigtige slags rengøringsmiddel vil sikre, at du får mest muligt ud af hvert hjem og stykke legeudstyr, du køber til dit marsvin.

Hvis dine marsvin bor i et bur eller indhegnet hus, er et kæledyrssikkert flydende spraydesinfektionsmiddel perfekt til rengøring af buret og enhver plastbase eller marsvinlegeredskaber. Det er en god ide at lægge buret i blød i vand og lade det tørre, inden det desinficeres, da dette vil løsne eventuelle store stykker snavs og lade sprayen gøre sit arbejde! Hvis regelmæssig desinfektion ikke gør tricket, og huset bevarer ubehagelige lugte, kan du prøve at bruge rengøringsgranulater til huset, som er specielt designet til at fjerne lugte fra dit kæledyrs hjem. Når det gælder om, hvor ofte du skal rengøre et marsvinebur, er tommelfingerreglen, at det skal ske to gange ugentligt. Dette indebærer at tage alt bundmaterialet ud af deres soveområde, tømme og rengøre deres madskål, rengøre deres fodringsområde, udskifte alt bundmateriale og genopfylde maden. Jo flere marsvin du har, jo oftere skal dette gøres, da der vil blive produceret mere møg og lavet mere rod.

Træhuse

Hvis dine marsvin bor i et træhus, skal du desinficere det, som du ville gøre med et almindeligt bur, og det er også en god idé at rengøre det hver måned eller deromkring med varmt sæbevand og skrubbe træoverfladerne. Prøv at minimere iblødsætning af træet ved at presse det meste af vandet ud af din svamp inden rengøring. Hvis huset indeholder fleeceforinger, kan disse normalt maskinvaskes, og det er god praksis at give dem en rengøring mere regelmæssigt, end du ville gøre resten af huset. Uanset hvilken type hus du har, skal du altid lade det tørre grundigt efter rengøring, før du lader marsvinene komme tilbage i huset.

5. Udskift dit marsvins udstyr

Alt, hvad du køber til dine marsvin, har forskellig levetid, men det er ofte en god idé at udskifte genstande, inden de forringes helt. En typisk vandflaske til kæledyr kan vare mange år uden at gå i stykker, men det er en god ide at udskifte den hvert år eller deromkring. Det skyldes, at gentagen slitage af plastflaskerne kan resultere i, at dyrene indtager plastik, i små stykker eller som mikroplast i selve vandet.

Ligeledes, hvis du føler, at et stykke udstyr ikke længere er muligt at rengøre fuldt ud, selv efter et grundigt forsøg, er det en god ide at udskifte det. Dit kæledyr vil sætte pris på at have noget nyt at lege med. Tjek Omlets udvalg af tilbehør til marsvinegårde der vil holde dine marsvin godt underholdt!

Selvom der ikke er nogen måde at sikre, at dine marsvin altid forbliver sunde, vil det at være opmærksom på deres hygiejne og ernæring hjælpe dine kæledyr med at leve et langt og sundt liv. En af de bedste ting, du kan gøre som kæledyrsejer, er, at researche dine marsvin. For eksempel har marsvin brug for masser af C-vitamin, og de har været kendt for at mangle dette vigtige næringsstof i deres kost. Vi har endda skrevet om hvorfor C-vitamin er så vigtigt for marsvin i et tidligere blogindlæg. De vil drage fordel af lejlighedsvis brug af kosttilskud.

Marsvin i rent Omlet Eglu marsvinehus med bundmateriale

Det har aldrig været nemmere at holde sig ajour med de seneste råd om marsvins sundhed end på Omlet-bloggen, så sørg for at blive ved med at tjekke ind igen for nye artikler! Du kan også besøge Omlets hjemmeside. Her finder du tilbehør til marsvinegårde, fodertrug, og marsvinehuse som dine kæledyr vil elske!

This entry was posted in Marsvin


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *