Omlet bloggen

Hvilke farver kan hunde se?

Det er en udbredt myte, at hunde kun ser i sort og hvid. Dette er ikke tilfældet, selvom deres farvesyn dog er begrænset sammenlignet med menneskers.

Gravhund ser på kameraet, liggende på Omlet memoryskum hundeseng med støttekant

Hvilke farver ser hunde bedst?

Den gennemsnitlige person kan se ‘alle regnbuens farver’, fra rød til violet. Dog har hunde ikke de samme lysreceptorer i deres øjne som os, og for dem mangler regnbuen den røde halvdel af spektret. De kan dog se de gule og blå farver. Faktisk er en regnbue for hundens øjne en række gule og blå farver i forskellige nuancer.

Hvilke farver kan hunde ikke se?

De ‘manglende’ røde og orange farver ses af hunde som forskellige nuancer af lysebrun. De grønne farver i græs, træer og andre planter er også lysebrune for en hund. Den knaldrøde bold, der ligger i det frodige grønne græs, er muligvis meget klar for dig at se, men for din hund er bolden og græsset begge brune. Hvis du derimod køber en gul eller blå bold til din hund, vil den være lige så synligt for din hund, som den er for dig.

Heldigvis for hunde bruger de deres lugtesans mere end synssansen, så lokalisering af bolden i græsset vil ikke være så vanskelig, uanset hvilken farve den har.

Ser hunde farver i deres senge og legesager?

Så længe du ikke dekorerer din hunds bur, Fido Nook hule eller andet hyggeligt hjørne med rød, orange og grøn (som alle vil fremstå brune for en hund), vil de sætte pris på et pust farve. Der er heller ikke noget galt med brune nuancer! Du kan altså vælge din nye hundeseng med støttekant i viden om, at dit kæledyr ikke bare ser det hele i sort og hvid. Disse senge fås i en bred vifte af farver – alle sammen garanteret hundevenlige!

Der er heller ikke noget bevis for, at en hund foretrækker en blå eller gul bold frem for en rød eller grøn. Det er dog mere sandsynligt, at en lysebrun bold vil blive væk for dem i det lysebrune græs.

Hvordan ser hunde farver?

I den tidligste forskning om dyrs syn blev hunde lært at vælge en skive, der havde en anden farve end de andre, ved at røre den, der var anderledes end resten, med snuden. Hvis de valgte den rigtige, fik de en godbid – altid et godt incitament, som enhver hundeejer vil vide! Nogle gange kæmpede selv de mest veltrænede hunde med at identificere den anderledes farve. Dette fortalte forskerne, at hundene ikke var i stand til at skelne mellem bestemte farver. Når skiverne alle var røde, bortset fra en grøn, kunne hundene kun se lysebrun!

Forskere er også i stand til at bruge elektroretinografi til at måle, hvordan dyrs øjne reagerer på lys. Det blev hurtigt bekræftet, at de vigtigste ‘tapceller’, der var ansvarlige for registrering af farve i menneskelige hjerner, ikke var til stede hos hunde. Mennesker har tre typer tapreceptor, mens hunde kun har to.

Har hunde et godt syn?

Det vil måske komme som en overraskelse for mange mennesker, at hunde ud over deres dårligere farvesyn ikke kan se ligeså tydeligt som mennesker. Ud over en bestemt afstand bliver alting uskarpt for dem. De har en genetisk kortsynethed, der forhindrer dem i at se genstande langt væk tydeligt. Graden af kortsynethed varierer mellem de forskellige hunderacer, og det kommer nok ikke som nogen overraskelse at racer, der jager ved hjælp af deres syn, såsom afghansk mynde, greyhound, irsk ulvehund, skotsk hjortehund og whippet generelt har bedre syn end racer som chihuahua, mops og bulldogs.

Dog kommer hundens syn til sin ret ved daggry og skumring, hvor de kan se lige så godt, som de gør om dagen. Ligesom katte har de nethinder, der fungerer godt i dårligt lys. Det er kombinationen af formen på deres øjnes lysreceptorceller og et reflekterende lag væv bagerst i øjet, der gør deres syn så godt i svagt lys.

Og ja, det reflekterende lag væv er lige præcis grunden til, at hunde (og katte) altid har røde øjne i fotografier og i lyset fra billygter. Ingen ulveflok i en gyserfilm ville være komplet uden de rødglødende øjne!

Hunde har også et bredere synsfelt end mennesker, da deres øjne er mere på siden af hovedet end vores. Dette gør dem i stand til at se detaljer, som vi enten vil gå glip af eller kun få et halvt glimt af ‘ud af øjenkrogen’.

Hvorfor ser hunde mindre farve end mennesker?

Hunde udviklede sig som jægere, ligesom moderne ulve. På den ene side kan dette få dig til at antage, at fantastisk syn ville være afgørende, som det er hos for eksempel rovfugle. Forskellen mellem en hund og en ørn er dog, at hunden udviklede sig til at jage om natten eller ved daggry og skumring. En jæger har ikke brug for farvesyn om natten, da farver simpelthen forsvinder, når solen går ned. Den vigtigste færdighed er at kunne registrere bevægelse og se ting tydeligt i halvmørke. I disse henseender udmærker hundens øjne sig, og deres øjne er superfølsomme overfor bevægelse.

Mennesker udviklede sig derimod som dagjægere, og derfor har vi bedre farvesyn. Om natten er vores øjne håbløse uden nogen form for kunstigt lys. Ved daggry og skumring har vores hjerner store problemer med at identificere genstande i bevægelse med sikkerhed. Derfor forekommer spøgelser, nisser og andre angiveligt overnaturlige observationer på disse tidspunkter af dagen – de er en funktion af vores hjerne, der prøver at få mening ud af ting i halvmørket!

Menneskesyn indeholder derfor mere farve end en hunds. Vi er dog bestemt ikke de bedste, når det kommer til farvesyn i den bredere dyreverden. Mange insekter, herunder bier og sommerfugle, såvel som mange fisk og krebsdyr, har langt flere lysreceptorer, end vi har, og de kan se langt flere farver i regnbuen og verden omkring dem.

Men en hunds syn er nu alligevel perfekt – for en hund!

Vi ser måske verden anderledes end vores hunde, men hvad ejer og kæledyr begge kan blive enige om, er, at vores pelsede venner fortjener at leve et liv i luksus! Køb Omlet hundeprodukter i dag for at finde den perfekte hundeseng, hundebure og hundetilbehør til din vovse!

Tre piger, der ser på langhåret hund, der sidder på Omlet Topology hundeseng

This entry was posted in Hunde


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *