Begrænset tilgængelighed som følge af høj efterspørgsel. Se venligst vores side med lager information for at finde flere oplysninger.

Omlet bloggen

Sådan hjælper du dine høns gennem fældningssæsonen

Høne i Omlet walk-in hønsegård der drikker fra Omlet Cube holder til foder- og vandtrug til høns

Under fældningen smider høns deres gamle fjer og vokser nogle nye. De holder normalt op med at lægge æg på dette tidspunkt eller reducerer deres produktivitet, dette giver dem tid til at hvile og forberede sig på den næste lægningssæson.

Fældning forekommer hvert år, nogle gange to gange om året, og det kan gå i gang når som helst, dog fælder de fleste høner hen på sensommeren i Danmark. Somme tider kan en tidlig fældning forekomme pga. stress. Processen varierer i varighed, men er normalt overstået efter fire uger. I nogle tilfælde kan der gå tre måneder eller længere, før den nye fjerdragt er fuldkommen.

Hvornår fælder høns?

Unge høns fælder flere gange, mens de smider deres babyfjer og begynder at få deres voksenfjer. Den første fældning forekommer, før de er seks uger gamle, og der er en anden fældning inden ni uger og en tredje efter 12-13 uger. Den sidste af disse ‘kyllingefældninger’ forekommer mellem 20 og 22 uger, på hvilket tidspunkt fuglen er voksen og lægger æg. Hun vil fælde en eller to gange hvert år.

Hvordan ved man, om ens høne fælder?

Høns taber et par fjer fra tid til anden, og det kan ske når som helst på året. Det er ikke noget at bekymre sig om. De åbenlyse tegn på fældning er:

  • Et rodet udseende med skaldede pletter
  • Sløvt udseende kam og hagelapper
  • Irritabilitet
  • Et pludseligt stop i ægproduktion eller en reduktion i forhold til det sædvanlige antal æg
  • Øget appetit med en stor sult efter protein (hønen kan kæmpe hårdt for at få andre fugle væk fra madrester eller hakke vildt efter insekter og orme)

Fældningen starter normalt ved fuglens hoved og bevæger sig via bryst og ben til halen. Når halen er bar, er hovedfjerene begyndt at vokse ud igen.

Hvis en høne mister fjer, men der ikke vokser nye ud, kan der være et problem med fjermider eller anden sygdom. Hold øje med enhver usædvanlig adfærd hos dine høner – sløvhed eller en bøjet kropsholdning er for eksempel tegn på et underliggende problem. Hvis du er i tvivl om dine høners helbred, så tag en snak med din dyrlæge.

Ligeledes skal du kontakte din dyrlæge, hvis æglægningscyklussen afbrydes alvorligt, og hønen stadig ikke lægger æg flere dage efter at fældningen er overstået.

Hønseflok fritgående udenfor

Hvad kan man give høns for at hjælpe dem

Fældning er ikke en sygdom, så der kræves ingen behandling som sådan. Nogle ændringer i fuglenes sædvanlige kost kan dog hjælpe dem godt igennem fældningen. Deres smag for protein vil stige i løbet af denne tid, da der er brug for masser til de nye fjer. Faktisk vil fjervæksten tage alt det protein, du sædvanligvis giver dine høner.

For at tilføje ekstra protein til hønsenes kost, kan du give dem et foder, der indeholder mindst 18% protein. Det er bedst ikke at give dem kogt kød eller mejeriprodukter, da disse er meget fede, og alt mejeri er svært for høns at fordøje. Kogte æg og fisk er gode proteinkilder, og hvis dine høner har adgang til insekter og orme, desto bedre. Mange hønseholdere fodrer deres fugle med melorme under fældningen, og disse er perfekte, da de har et højt proteinindhold og et lavt fedtindhold. Kogte ærter, linser og bønner er også gode proteinkilder.

For at sikre et generelt godt helbred og et stærkt immunforsvar kan du også tilføje noget æblecidereddike til hønsenes vand for at øge deres fordøjelse. Ellers skal du bare fortsætte med det sunde fodringsregime og sørge for, at deres kost indeholder masser af vitaminer og mineraler.

Hvad skal man gøre, når hønsene fælder?

Håndter ikke dine høns under fældningen, og modstå fristelsen til at dække deres skaldede kroppe med hønsetrøjer eller jakker! Hønsenes hud er øm og kløende under fældningen, da hundredvis af fjer skubber sig igennem. Håndtering eller påklædning vil kun øge deres irritabilitet!

Sørg for at hønsene befinder sig i et stressfrit miljø for at gøre denne årlige fjer makeover lettere. Nye fugle bør ikke introduceres under fældningen, og enhver form for renovering eller ændring i din hønsehusopsætning bør sættes på pause, indtil de nye fjer er på plads.

Vilde høns fældede lykkeligt i millioner af år, før vi først tæmmede dem, så dette er et af de tilfælde, hvor det er bedst at lade naturen gå sin gang. Med lidt kostmæssig hjælp fra deres menneskelige venner!

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *