Omlet bloggen

Sådan hjælper du dine høns gennem fældningssæsonen

Hønsepasser passer høns med Omlets hønsehegn og Eglu Cube hønsehus

Hvert år vil dine høns opleve “fældning”, som er processen, hvor dine høns smider deres gamle fjer og tager nye fjerskørter på. De fleste høns vil bremse deres ægproduktion i løbet af denne tid for at omdirigere deres energi til den besværlige opgave at dyrke nye fjer. Vi viser dig hvordan du hjælper dine høns gennem en fældning, og hvad du kan forvente under hele processen.

Hvornår fælder høns?

Høns begynder at fælde tidligt i livet. Faktisk fælder kyllinger ofte i løbet af deres første par måneder af livet, når de smider deres babyfnug til fordel for deres voksne fjer. Kyllinger fælder i alt 4 gange:

  • Første fældning inden for de første 1-6 uger
  • Anden fældning omkring 7-9 ugers alderen
  • Tredje fældning forekommer omkring 12-13 ugers alderen
  • Fjerde og sidste fældning omkring 20-22 ugers alderen

Ved slutningen af denne fjerde fældning vil dine kyllingers halefjer begynde at udvikle sig – hvilket gør et lettere at identificere en hane.

Når de når voksenalderen, vil alle høns følge en naturlig årlig fældningscyklus, der finder sted mod slutningen af sommeren eller begyndelsen af efteråret. Behovet for at dyrke nye fjer vil være tydeligt – dine høns’ fjer vil virke matte eller afblegede kort før de fælder. Lejlighedsvis kan høns gennemgå en fældningscyklus uden for denne tidsramme som et svar på stress.

Høns taber et par fjer fra tid til anden, og det kan ske når som helst på året. Det er ikke noget at bekymre sig om. De åbenlyse tegn på fældning er:

  • Et rodet udseende med skaldede pletter
  • Sløvt udseende kam og hagelapper
  • Irritabilitet
  • Et pludseligt stop i ægproduktion eller en reduktion i forhold til det sædvanlige antal æg
  • Øget appetit med en stor sult efter protein (hønen kan kæmpe hårdt for at få andre fugle væk fra madrester eller hakke vildt efter insekter og orme)

Fældningen starter normalt ved fuglens hoved og bevæger sig via bryst og ben til halen. Når halen er bar, er hovedfjerene begyndt at vokse ud igen.

Hvis en høne mister fjer, men der ikke vokser nye ud, kan der være et problem med fjermider eller anden sygdom. Hold øje med enhver usædvanlig adfærd hos dine høner – sløvhed eller en bøjet kropsholdning er for eksempel tegn på et underliggende problem. Hvis du er i tvivl om dine høners helbred, så tag en snak med din dyrlæge.

Ligeledes skal du kontakte din dyrlæge, hvis æglægningscyklussen afbrydes alvorligt, og hønen stadig ikke lægger æg flere dage efter at fældningen er overstået.

Fældning er ikke en sygdom, så der kræves ingen behandling som sådan. Nogle ændringer i fuglenes sædvanlige kost kan dog hjælpe dem godt igennem fældningen. Deres smag for protein vil stige i løbet af denne tid, da der er brug for masser til de nye fjer. Faktisk vil fjervæksten tage alt det protein, du sædvanligvis giver dine høner.

For at tilføje ekstra protein til hønsenes kost, kan du give dem et foder, der indeholder mindst 18% protein. Det er bedst ikke at give dem kogt kød eller mejeriprodukter, da disse er meget fede, og alt mejeri er svært for høns at fordøje. Kogte æg og fisk er gode proteinkilder, og hvis dine høner har adgang til insekter og orme, desto bedre. Mange hønseholdere fodrer deres fugle med melorme under fældningen, og disse er perfekte, da de har et højt proteinindhold og et lavt fedtindhold. Kogte ærter, linser og bønner er også gode proteinkilder.

For at sikre et generelt godt helbred og et stærkt immunforsvar kan du også tilføje noget æblecidereddike til hønsenes vand for at øge deres fordøjelse. Ellers skal du bare fortsætte med det sunde fodringsregime og sørge for, at deres kost indeholder masser af vitaminer og mineraler.

Hvad skal man gøre, når hønsene fælder?

Håndter ikke dine høns under fældningen, og modstå fristelsen til at dække deres skaldede kroppe med hønsetrøjer eller jakker! Hønsenes hud er øm og kløende under fældningen, da hundredvis af fjer skubber sig igennem. Håndtering eller påklædning vil kun øge deres irritabilitet!

Sørg for at hønsene befinder sig i et stressfrit miljø for at gøre denne årlige fjer makeover lettere. Nye fugle bør ikke introduceres under fældningen, og enhver form for renovering eller ændring i din hønsehusopsætning bør sættes på pause, indtil de nye fjer er på plads.

Vilde høns fældede lykkeligt i millioner af år, før vi først tæmmede dem, så dette er et af de tilfælde, hvor det er bedst at lade naturen gå sin gang. Med lidt kostmæssig hjælp fra deres menneskelige venner!

Fældning med Omlet

Den årlige fældningscyklus behøver ikke at være en besværlig opgave for dig og dine høns. Uanset om du huser dine høns i vores Eglu Cube hønsehus og walk-in løbegård, eller en af ​​vores hønsetraktorer, gør vores ekspertdesignede produkter det nemt for dig at hjælpe dine høns gennem en fældning, så de hurtigt ligner sig selv igen.

Hønsepasser ser på sine høns i deres Omlet Eglu Cube hønsehus

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *