Omlet bloggen

Sådan reducerer man lugten fra en indendørs kats kattebakke

Foto: Erica Leong / Unsplash

Da indekatte bruger deres kattebakker ofte, er det vigtigt for katteejere at tage de rigtige forholdsregler for at holde lugten fra kattebakken under kontrol. Stinkende kattegrus kan dog være mere end bare en ubehagelig aroma i luften i vores hjem. Hvad der er endnu mere bekymrende er, at lugten fra din kattebakke rent faktisk kan have en indvirkning på dit og din kats helbred. Men med et par nyttige tip til god hygiejne i kattebakken kan du være på vej til at holde den skrappe lugt i skak, alt imens du skaber et sundere miljø for både dig og dine katte.

Hvad forårsager en stinkende kattebakke?

En harsk lugt fra en kattebakke kan ofte stamme fra mangel på eller dårlig rengøring. Det kan godt være, at du gør din kattebakke ren, men hvis du ikke gør det effektivt, maskerer du muligvis bare lugten i stedet for faktisk at fjerne den.

Som det allerførste skal du dog sørge for, at din kat ikke strinter udenfor dens kattebakke, hvilket kan være en af grundene til, at der er en lugt, der cirkulerer dit hjem. Der kan være flere forskellige grunde til, at din kat strinter udenfor kattebakken, bl.a. kedsomhed, territorial markering og sygdom. Hvis du bemærker, at din kat simpelthen nægter at bruge sin bakke, så skyldes det dog sandsynligvis et problem med selve kattebakken. Det kan f.eks. være at kattebakken er snavset (vi ville ikke bruge et beskidt badeværelse, hvorfor skulle det være anderledes for vores katte?), eller din kat synes måske ikke om enten lugten eller strukturen af det kattegrus, du bruger (husk, katte har også præferencer!), eller måske passer placeringen af kattebakken bare ikke din kat.

En kattebakke skal placeres i et stille miljø væk fra hjemmets stress og jag eller enhver trafik udefra for at give katten fred og ro. Bakken skal også være adskilt fra det sted, hvor din kat spiser, have tilstrækkelig belysning og placeres i et rum, hvor din kat kan lide at være. Maya kattebakker er en fantastisk løsning til katte, der har behov for fuldkommen privatliv og komfort. Med fem forskellige stilarter og indgangsmuligheder vil du med garanti kunne finde en kattebakke, der passer din kat.

Hvis du beslutter dig for, at det ville være til gavn for din kat at flytte dens kattebakke et mere passende sted hen, hvilket igen forhåbentlig hjælper på lugten i hjemmet, skal du dog være opmærksom på, at katte er vanedyr. Derfor skal det gøres med forsigtighed, når man vælger at flytte deres toilet. Tag det trin for trin med overgangen ved at købe en anden kattebakke, der placeres på den nye plads, mens du holder den gamle bakke på sin oprindelige plads. Hvis din kat efter en uges tid bruger den nye kattebakke, så kan du roligt fjerne den oprindelige, da dette er et sikkert tegn på, at den er komfortabel med overgangen. Et andet godt tip er at fortsætte med at bruge det samme kattegrus som før, så du ikke sætter din kat under mere stress end nødvendigt, mens du udskifter dens kattebakke.

Når du først har udelukket at lugten kommer af, at din kat strinter udenfor dens kattebakke, men i virkeligheden stammer fra selve kattebakken, så kan du begynde at følge de passende trin for at fjerne stanken og få dit hus til at lugte friskt igen.

Sådan kontrolleres lugten

Vask kattebakken regelmæssigt

Selvom det måske lyder åbenlyst, er regelmæssig rengøring af kattebakken udgangspunktet for at kunne vinke farvel til de ubehagelige lugte. Hvor ofte du giver din kattebakke en grundig vask, afhænger virkelig af, hvor ofte din kat bruger den, men også andre livsstilsfaktorer såsom alder, kost og motion. Hvis du bemærker, at lugten i kattebakken bare bliver stærkere med dit nuværende rengøringsregime, så øg hyppigheden og begynd at give bakken en god vask en gang om ugen. Smid først gammelt kattegrus ud og skrub derefter bakken med varmt vand blandet op med et mildt opvaskemiddel. Efter vasken skal bakken tørres grundigt af med et håndklæde. Hvis du er på udkig efter en nemmere rengøringsløsning, så prøv at kigge efter kattebakkeposer, en form for foring der forhindrer snavs i at klæbe sig til selve bakken. Maya kattebakker leveres med en vandtæt og langtidsholdbar kattebakkepose, der gør det nemt at vaske din kattebakke af med en klud.

Sørg for at skovle brugt kattegrus op

Du bør fjerne brugt kattegrus mindst to gange om dagen. Det kan virke lidt omstændigt i starten, men din kat foretrækker virkelig masser af ren og tør plads i dens kattebakke, så det fortsat er behageligt at bruge den. Desuden betyder det også, at det brugte grus får mindre tid til at ligge og opbygge dårlig lugt i kattebakken. Det er også vigtigt at udskifte selve skovlen sammen med kattebakken årligt. Dette skyldes, at en plastikskovl over tid reagerer med syren i din kats urin, hvilket til sidst får plasten til at nedbrydes og derefter lugte.

Brug et klumpende kattegrus

Klumpende kattegrus fungerer ved at danne klumper, når gruset bliver vådt, eller hvis din kats urin registreres. En god ting ved denne type kattegrus er, at det gør det lettere at afskaffe alt kattens affald, inden det har tid til at opbygge og forårsage en lugt. Hvis du er på udkig efter et godt klumpende kattegrus, er ler en populær mulighed på grund af dets absorberende egenskaber. Omlet har et fantastisk udvalg af klumpende kattegrus, inklusive ler, som hjælper med at holde dit grus friskere i længere tid. Klumpende grus tørrer kattelort, og dets absorberende egenskaber gør det derfor fantastisk til at forhindre kattes affald i at nå bunden af kattebakken, hvilket gør tingene meget sværere, når det kommer til rengøring.

Tilføj en ekstra kattebakke

Hvis du er heldig nok til at have mere end bare én kat, er vi sikre på, at du er mere end opmærksom på, hvor slem lugten fra kattebakker kan blive! Vi ved alle sammen, hvor dårlig lugten kan blive fra én kats toilet, for ikke at nævne yderligere en, to eller tre…! En ekstra kattebakke vil dog helt sikkert hjælpe dig med at bekæmpe grimme lugte. Tilføjelsen af en anden kattebakke hjælper med at kontrollere lugten, fordi hastigheden, hvormed affaldet ophobes, reduceres betydeligt. Den generelle tommelfingerregel er at bruge én kattebakke pr. kat i husstanden.

Prøv en deodorant til kattegrus

En deodorant til kattegrus bør ikke bruges som erstatning for korrekt hygiejne, men de er en fantastisk måde at få dit kattegrus til at lugte vidunderligt rent og friskt, når al anden rengøring er afsluttet. Deodoranter kan enten fås som granuler, perler, spray eller i pulverform med en række forskellige dufte på markedet. Alternativt kan du bruge et duftende kattegrus, som også fås i en række forskellige dufte. Vær dog bare opmærksom på, at nogle katte er mere følsomme over for nye lugte end andre, så de vil muligvis ikke synes om de duftende deodoranter eller kattegrus. En anden mulighed er at gå efter en duftfri deo, der virker ved at neutralisere lugte. Disse vil være bedst for katte, der er mere tilbøjelige til at blive irriterede af stærke dufte.

Kattegrus med aktivt kul

Ligesom ler, er trækul eller aktivt kul yderst absorberende, hvilket gør det perfekt til at slippe af med ubehagelig lugt. For at inkorporere trækul / aktivt kul i din rutine kan du enten vælge en pose kattegrus med aktivt kul eller købe en deodorant til kattegrus, der indeholder det. Maya kattebakker leveres med et aktivt kulfilter, der forhindrer lugt i at undslippe kassen. Mange af Omlets kattegrus varianter har også en sammensætning af aktivt kul for at give dig maksimal lugtkontrol.

Brug natron

Hvis du beslutter dig for, at en deodorant ikke er noget for hverken dig eller dine katte, så kan en smule natron være en anden god måde at hjælpe dig af med lugten fra din kattebakke på, selvom det måske lyder som en usandsynlig løsning. Natron er ikke alene en helt naturlig, sikker og kæledyrsvenlig mulighed for dine katte, det kan også bruges på en hvilken som helst form for kattegrus og fungerer ved at absorbere din kats urin. Lidt natron rækker langt, så du behøver kun et par teskefulde, selv i en stor kattebakke.

Farerne ved en beskidt kattebakke

Farerne ved en ildelugtende kattebakke for mennesker

Ammoniak er den mest sandsynlige synder for lugten i kattebakken og findes i ca. 0,5 procent af din kats urin. Eftersom kattebakken ophober affald i ét rum i dit hus, der ikke nødvendigvis er godt ventileret, dannes den skadelige ammoniakgas. For meget kontakt med ammoniak kan resultere i kvalme og hovedpine, men hvis det bliver mere alvorligt, kan det yderligere føre til lungebetændelse. For folk med et nedsat immunforsvar eller gravide kvinder kan overeksponering for ammoniak være starten på toxoplasmose, en infektion af parasitten toxoplasma gondii, som kan blive livstruende.

Kattekradssyge, eller skyttegravsfeber, er en bakteriel infektion fra Bartonella henselae bakterier, der er forbundet med kattelort. Selvom det er meget sjældent, kan sygdommen igen forårsage farlige symptomer som træthed, hævede kirtler og feber.

Farerne ved en ildelugtende kattebakke for katte

Katte er virkelig renlige dyr, hvilket betyder, at mange kun vil bruge en ren kattebakke, hvilket ofte resulterer i, at katte gør alt, hvad de kan, for at undgå at bruge en snavset én, selv hvis det betyder ubehag ved at holde på urinen. Det er dog ikke en god idé for katte at forsinke brugen af toilettet, da det kan forårsage urinvejssygdomme som blærebetændelse og nyresten eller -svigt. Selvom alt dette kan behandles af din dyrlæge, er forebyggelse altid bedre end helbredelsen.

Katte kan desværre også blive offer for kattekradssyge. Deres symptomer svarer til dem, vi kan lide af, med hævede kirtler, træthed og manglende appetit som de mest almindelige.

Bare fordi man har en kat, betyder det ikke, at man behøver at gå på kompromis med lugten i sit hjem. Selvom den ubehagelige lugt fra en kattebakken til tider kan være overvældende, behøver den ikke at forblive sådan. Forhåbentlig er du nu et skridt tættere på at sige farvel til lugten fra kattebakken for altid.

This entry was posted in Katte


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *