Omlet bloggen

Sådan afholder du dine høns fra at spise deres æg

To høns hakker på Omlet Poppy Pendant Peck Toy

Høns er ikke kun gode ledsagere, men også en god måde at være mere selvforsynende på, da de giver dig en hyppig forsyning af friske æg. Du kan dog have et problem, hvis du begynder at bemærke, at der mangler et par æg. Nogle gange udvikler høns en skidt vane med at spise deres egne æg, som, selvom det ikke er skadeligt for deres helbred, er et sikkert tegn på, at noget er galt.

Dine høns keder sig

Dine stakkels høns lider måske simpelthen af kedsomhed! Kedsomhed hos høns kan opstå, når de enten ikke har nok plads til at færdes på, eller hvis de mangler faciliteter til at holde dem beskæftiget.

Glade høns har brug for minimum 1 kvadratmeter hver i hønsegården, men 2 kvadratmeter eller mere (pr. høne) er altid at foretrække. Hønseberigelse og legetøj er også en fantastisk måde at holde dine høns beskæftiget på. Hvad med at prøve Omlets Pendant Peck Toy, et interaktivt og engagerende foderlegetøj, der ikke alene forbedrer flokadfærd, men som også vil give dine høns den mentale stimulering, de har brug for.

Dehydrering

Høns, der spiser deres æg, kan være dehydrerede. Da æg indeholder en stor mængde vand, kan dine høns ty til at spise dem blot for at holde sig hydreret.

For at stoppe adfærden skal du sørge for, at dine høns altid har en beholder / et vandtrug med rent vand. I de varmere sommermåneder har høns brug for meget mere af det, så tilsæt lidt is til deres skål eller fodertrug for at sikre, at de holder sig hydreret hele tiden.

Vitaminmangel

Mangel på vitaminer kan være en anden grund til, at dine høns er begyndt at spise æg. Dine høns’ kost er helt grundlæggende for deres velbefindende, og en fattig kost kan fratage dem deres ernæringsmæssige behov. Udover at hønsene spiser æg, kan ødelagte æg også være en indikation på, at din høne mangler noget i kosten, nærmere bestemt lider den af kalciummangel.

Det er vigtigt at give dine høns en velafbalanceret kost med nok protein, kulhydrater, vitaminer og mineraler, så selvom de selv finder mad i haven, bør du også forsyne dine høns med et foder af god kvalitet. For ekstra kalcium anbefales det at tilføje grus, et knust hårdt stof, til din hønes kost, som hjælper med fordøjelsen. Overraskende nok kan du også fodre dine høns med knuste æggeskaller, eller alternativt kan du bruge knuste østersskaller – et opløseligt grus med højt indhold af kalcium.

Utilstrækkelige redefaciliteter

Din redekasse skal være et trygt og sikkert sted for dine høns. Ægspisning kan forekomme, når dine høns føler sig utilpas med redekassen, oftest på grund af selve strøelsen eller fordi hønsene er udsat for for meget lys.

Først og fremmest skal du sørge for, at deres rede har tilstrækkeligt med strøelse, som er lavet af et behageligt materiale. Man kan bruge en række forskellige typer strøelse til høns, så hvis de ikke bryder sig om det, du i øjeblikket bruger, kan du prøve at skifte det ud for at se, hvad der fungerer bedst for dem. Du skal også sørge for at holde deres redekasse ren ved at udskifte strøelsen ugentligt og også fjerne eventuelt møg. Eglu hønsehuse gør rengøringen let takket være de integrerede og private redekasser, mens de samtidig giver masser af plads, hvilket dine høns vil sætte pris på.

En nervøs eller stresset høne

Høns, der spiser æg, kan også lide af stress eller angst, hvilket der kan være flere forskellige årsager til. Stressfremkaldende scenarier kan have med enten håndtering, et nyt miljø, introduktion af nye høns, ekstrem varme eller regelmæssige besøg af rovdyr at gøre.

En ængstelig eller stresset høne er hverken behageligt for dig eller for dem, men der er dog visse trin, du kan tage for at minimere stress og hjælpe dine ægspisende høns. Nogle stressende situationer er lettere at håndtere end andre, såsom introduktion af nye høns eller håndtering. Se Omlets guide til hvordan du håndterer dine høns korrekt og vores vejledning til introduktion af nye høns for at finde yderligere hjælp.

Kæmper du stadig?

Hvis du har prøvet alt det ovenstående, udelukket helbredsmæssige problemer og alligevel oplever, at din flok bliver ved med at spise deres æg, så er der her et par andre ting du kan forsøge for at prøve at tackle problemet:

Dreng ser på en høne der lægger æg i et Omlet Eglu Cube hønsehus

Hurtig indsamling af æg

Ved at hente æggene hurtigt efter de er blevet lagt, giver du dine høns, eller den specifikke gerningshøne hvis det bare er den ene, mindre mulighed for at spise æggene. Hvis det er muligt, skal du tjekke redekassen fire gange om dagen til at starte med. Efter et par dage vil dette forhåbentlig bryde vanen, så du kan gå tilbage til at samle æggene en gang om dagen.

Falske æg

Falske æg kan være lavet af træ, gummi eller keramik og vil lade din høne hakke, men i sidste ende blive frustreret, så den simpelthen stopper med at forsøge at hakke til ægte æg.

Brug sennep

Lav et lille hul i dit æg, tøm indholdet ud og fyld det i stedet med sennep. Sennep er en smag, som (de fleste!) høns ikke bryder sig om, så efter et par forsøg stopper de sandsynligvis forsøget på at spise æg.

Hvis du har en ægspiser i hønsegården så gå ikke i panik! Det kan virke som en lidt underlig eller forvirrende adfærd, men ved at prøve et par af disse tip kan du sagtens få vanen under kontrol. Og næste gang du går ud for at hente æg, finder du forhåbentlig bare glade æglæggende høns og intakte æg!

 

This entry was posted in Æg


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *