Omlet bloggen

Hvorfor elsker katte katteurt?

Hvad er katteurt?

Uanset om du kender katte eller ej, har du sandsynligvis hørt om katteurt. Katteurt, som er kendt for at gøre katte “ellevilde”, er faktisk et medlem af myntefamilien (Nepeta cataria) og kaldes sommetider også kattemynte. Planten vokser i Europa, Asien, Afrika og Nordamerika og indeholder nepetalakton, en olie eller kemisk sammensætning, der findes i katteurtens blade.

Når katte snuser til katteurt, kommer nepetalaktonen ind i deres næsevæv og sender signaler til hjernen. Dette stimulerer sensoriske neuroner og målrettes mod receptorer, der normalt fører til en ændring i kattens adfærd. Når din kat reagerer på urten, kan du være vidne til, at de ryster på hovedet, slikker, gnider, springer eller ruller rundt. Deres adfærd kan også ligne en kat i løbetid, selv for hankatte, mens andre udviser følelser af eufori ved at være overdrevent kærlige, afslappede eller legende.

Hvordan kan jeg bruge katteurt?

Katteurt er vidt tilgængeligt i en række former. Selvom du kan bruge planten direkte i sin friske, naturlige tilstand, findes katteurt oftest tørret eller i flager. Dette kan bruges på alt inklusive legetøj, skåle eller simpelthen bare spredt rundt i dit hjem. Alternativt kan du købe katteurt som spray til at sprøjte på din kats yndlingsting. Legetøj med katteurt er også meget populært, og urten bruges i en række forskellige typer legesager, også hos Omlet. Du skal dog ikke bekymre dig, hvis din kat ikke er for ivrig efter katteurt, legetøjet fås også uden.

Hvorfor kan nogle katte ikke lide katturt?

Halvfjerds procent af katte vil reagere på planten, og mens de fleste er vilde med den, er andre simpelthen ikke interesserede i eller vil ikke reagere på katteurt. Dette er ikke noget at være bekymret for og kan skyldes to grunde. Det første er, at din katteven mangler genet, der gør dem modtagelige overfor katteurt. Katteurt-responsen er arvelig, relateret til et dominerende gen, der interessant nok ikke er eksklusivt for huskatte. Det findes også hos store katte som løver, og interessant nok kan også de blive påvirket af katteurt med effekter, der varer i op til en time, sammenlignet med en reaktion der normalt kun varer i op til femten minutter for vores huskatte!

Ligeledes kan din kats alder være en anden grund til, at den tilsyneladende ikke kan lide eller ikke er interesseret i katteurt. Katteurt er ikke skadeligt for killinger, men forskere har fundet ud af, at killinger under otte uger gamle ikke reagerer på katteurt. Katte viser normalt tegn på, om de vil være en katteurt-elsker eller ej, når de er omkring seks måneder gamle.

Fordele ved katteurt

Angstreducerende

Som vi tidligere opdagede, kan katteurt have en beroligende effekt på katte. Derfor kan dette hjælpe med deres stressniveau og igen fungere som en naturlig form for angstlindring.

Smertelindring

Forskning tyder på, at katte faktisk kan have gavn af katteurt som smertelindring. Planten har potentiale til at fungere som en kortsigtet løsning til katte med muskelsmerter eller gigt, på samme måde som f.eks. paracetamol virker for mennesker.

Tilskynder til leg

Da katte ofte bliver meget energiske efter at have været i kontakt med katteurt, tilskynder dette til leg og motion, endnu mere med katteurtlegetøj, der helt sikkert vil give din kat timevis af nydelse. Hvis din kat er særligt legesyg, vil den have det sjovt med Omlets Maya legesager med en aftagelig drillepind, som den vil elske at jagte. 

Kan hjælpe med badet

Hvis du har en kat, der ikke er lige så vild med at komme i bad som den elsker katteurt, kan tilføjelsen af katteurt til badevandet gøre tingene meget lettere for jer begge. Katteurt kan gøre et bad meget mere tiltrækkende for dit kæledyr, hvilket du kan gøre ved at tilføje op til en teskefuld flager til kogende vand, lade det trække og derefter lægge det i badet.

Hvis du beslutter dig for at give din kat en smag af noget katteurt for første gang, skal du i første omgang starte med en lille mængde for at måle deres reaktion. Hvis din kat reagerer fint, kan du fortsætte med at inkorporere det i dens rutine op til et par gange om ugen. Heldigvis er katteurt et fuldstændig sikkert produkt, og dine katte vil ikke kunne få en overdosis af det. I værste fald kan din kat opleve nogle fordøjelsesproblemer, men de fleste katte vil give deres ejere besked når de har fået nok ved at nægte mere.

Ragdoll kat bruger Omlet legetøj med katteurt

This entry was posted in Katte


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *