Omlet bloggen

Hvordan kan man vide hvor gammel en høne er?

To høns udenfor med deres Eglu Classic hønsehus

Eglu Classic hønsehuset er let at flytte og et godt hønsehus for begyndere med plads til 2-4 fugle.

Medmindre man ved præcis hvornår ens høns blev født, kan det være svært at vide hvad deres nøjagtige alder er. Vi kan ikke bare spørge dem, hvor gamle de er, så vi er nødt til at give et kvalificeret bud ud fra deres udseende og adfærd.

Som de fleste dyr ændres høns’ udseende og adfærd gradvist, efterhånden som de bliver ældre. Det er det synlige bevis på disse livsfaser, der hjælper os med at bestemme en hønes alder. Unge fugle er de letteste at identificere, da kyllinger ikke har et komplet sæt voksne fjer, men i stedet begynder livet med den kortvarige bløde og luftige gule belægning kaldet dun. De har denne flotte gule frakke på i den første uge af deres liv eller deromkring.

Efter de første par uger fælder kyllinger gradvist deres dun, og små fjer begynder at vokse ud og erstatte det. En unge kan betragtes som en kylling, indtil den har smidt al sin dun, hvilket normalt tager omkring 12 uger.

Så hvis en kylling stadig har lidt dun, er den sandsynlig 12 uger gammel eller derunder. Nogle racer kan dog tage lidt længere tid om at smide alle deres babyfjer. Men jo mere dun, jo yngre er fuglen som tommelfingerregel.

Fra kylling til hønekylling

Når en kylling har fældet og mistet sine dun, går den ind i overgangsperioden mellem kylling og voksenalder, hønsenes svar på teenagealderen. Høns på over 12 uger er i denne fase, og er kendt som hønekyllinger og hanekyllinger. Denne periode af deres liv varer normalt indtil de er 20 uger gamle, den kan dog være længere.

Høner betragtes som voksne, når de lægger deres første æg, hvilket sker, når de er et sted mellem 18 og 25 uger gamle. Hanekyllinger når voksenalderen, når de begynder at gale og vise interesse for hønsene, normalt ved at jagte dem. Dette sker ved omkring fem måneders alderen, selvom nogle racer er lidt senere udviklede.

På dette tidspunkt i en hønes liv, når den endelig er blevet en voksen fugl, er det svært at præcisere, hvor gammel den er. Hvis dine høns ikke lægger æg endnu, men har deres fulde voksne fjerdragt, er de højst sandsynligt et sted mellem 12 og 20 uger gamle. Unge høns i denne alder har en tendens til at have mindre kamme end fuldvoksne fugle.

To kyllinger står udenfor sammen

Fra hønekylling til voksen høne

Hvis du holder flere høns, kan det være svært at vide, om en enkelt fugl er begyndt at lægge eller ej. Hønekyllinger vil have små, tørre og blege kloakker i forhold til æglæggende høns, og dette kan bruges som tegn på om de lægger eller ej.

I løbet af denne periode efter 20 uger vil både høne- og hanekyllingernes kamme og hagelapper gradvist blive mere farverige og markante. Fugle med mindre farverige kamme og hagelapper er sandsynligvis omkring 12-15 uger gamle. Det er i løbet af dette tidlige stadie i æglægningen, at høners kamme og hagelapper er allermest farverige – efterhånden som en høne ældes, mister den langsomt den røde farve.

Høns øger deres kropsmasse, mens de modnes, og de fleste har nået maksimal fjerdragt ved ni måneders alderen.

Tegn på en voksen høne

Når din hønekylling har lagt sit første æg, og din hane er begyndt at gale og chikanere hønsene, er de nået voksenalderen. På trods af at de betragtes som voksne på dette tidspunkt i deres liv, vokser de stadig (omend langsommere) og når deres endelige størrelse og vægt ved omkring et år.

I denne alder lægger høns normalt et æg om dagen, og hanerne vil bruge meget tid på at jagte hønsene. I en alder af 18 til 20 uger gennemgår hønsenes deres første fældning.

Når en voksen høne først har været igennem sin første fældning, bliver det mere udfordrende at gætte dens alder. Der er dog alligevel nogle ting, der kan hjælpe os med at bestemme deres alder med rimelig nøjagtighed.

  • En ung hane vil have korte sporer, lidt under 1cm i længden. Når din hane er to år gammel, er dens sporer vokset og kan opnå længder på 2,5cm – 3cm.
  • Høns, der i gennemsnit lægger fem til seks æg om ugen, er sandsynligvis i de første to år af deres liv.
  • I de første to år af deres voksne liv vil både høns og haner være i deres bedste alder. Dette manifesterer sig ved levende fjerfarver, glattere ben end ældre fugle og farverige kamme og hagelapper.

Ældre høns og haner

Omkring det andet år af deres liv går høns ind i den anden halvdel af deres voksne liv. Det er normalt på dette tidspunkt, at høns holder op med at lægge dagligt, og haner vil begynde at vise mindre interesse for hønsene.

I løbet af denne tid begynder en hønes ben at blive grovere og mere skællede, og deres kamme, hagelapper og fjer begynder at miste farven lidt.

Selvom en høne på dette tidspunkt er ovre sin bedste alder, vil den stadig have omkring to til fem år tilbage at leve i, afhængigt af racen. Når de bliver ældre, lægger høns kun lejlighedsvis, og æggene kan være større end dem, de lagde som unge fugle. Nogle racer fortsætter dog med at lægge æg helt ind i deres fjerde år, og nogle kan leve op til 10 år eller mere.

This entry was posted in Høns


One reply on “Hvordan kan man vide hvor gammel en høne er?”

E Jensen says:

Det er åbenbart svært med alderen på høns. Hos Raunsmed ved Løkken, er alle høns 18 – 20 uger når man køber dem. Det mærkelige er, at de ikke har kam, og at der går 6 – 8 uger inden de kommer i æglægning. Og det er ikke en enkelt erfaring jeg har med Raunsmeds høns, det er gentagende erfaringer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *