Omlet bloggen

Hvilke af mine høns lægger æg?

Det er ofte svært at vide, om en høne lægger æg. Høns producerer ikke det samme antal æg hver uge i løbet af året, og der kan desuden forekomme helbreds- og miljørelaterede ændringer i ægproduktionen.

Det er nyttigt at vide, når en høne holder op med at lægge æg, da du så kan give hende et hurtigt helbredstjek for at identificere årsagen til afbrydelsen. Men hvordan kan du se, hvilken høne der ikke lægger æg? I et hønsehus med seks høner, hvor det daglige gennemsnitlige antal æg er fem, er det ikke umiddelbart indlysende, hvilke høns der lægger.

hvilken høne lægger æg brun høne

Syv tegn på, at en høne er holdt op med at lægge æg

1. Alder. Dette er den mest oplagte årsag til et fald i ægproduktionen. I løbet af hendes æglæggende år vil en hønes produktion gradvist falde. Dette er naturligt, og det betyder ikke, at hønen er nået enden af dens anvendelighed. Alle høns spiller en rolle i den sociale orden i en hønsegård, og en fugl, der når slutningen af sit æglægningsliv, vil stadig være lige så livlig, aktiv og kærlig som de yngre fugle – og hun vil stadig lægge et æg i nu og næ.

2. Fældning. Dette sker hvert år, når en høne er blevet 18 måneder gammel (selvom yngre fugle også kan tabe fjer). Tegnene er meget tydelige – masser af fjer der ligger i hønsehuset, og bare pletter på hønens krop. I løbet af denne tid skal høner producere en masse nye fjer, hvilket er en fysisk krævende proces. Følgelig reduceres æglægningen, og sommetider vil der være flere dage uden et æg. Fældningen har en tendens til at forekomme om efteråret, men det afhænger af, hvornår hønen først begyndte at lægge. Fældning tager 8 til 12 uger, nogle gange længere.

3. Kloak. En tør kloak – hullet, gennem hvilket hønen lægger sine æg – er et tegn på, at der ikke er nogen produktion. Hos en høne, der stadig lægger æg, vil kloakken være fugtig.

4. Underliv. Din hønes maveområde skal føles blødt og afrundet. Hvis området under brystbenet er hårdt og hævet, kan dette være tegn på ægperitonitis, en bakteriel infektion i brysthulen. Din høne vil stadig producere en blomme, men den svæver frit i bughulen. Berørte høns stopper derfor enten helt med at lægge æg eller lægger kun blødskallede, tynde eller misformede æg.

5. Kam og hagelapper. En sund æglæggende høne har som regel en klar rød kam og hagelapper ligeså. De falmer lidt, lige inden hun skal til at lægge, men bliver mere røde igen, når hun har lagt ægget. Hvis kam og hagelapper hele tiden er blege eller kedelige, kan det være et tegn på sygdom.

6. Farvetesten. Hvis du sætter en lille klat frugtfarve på en hønes kloak, overføres farven til ægget. Den farve, der ikke dukker op, fortæller dig altså, hvem der ikke lægger. Dette er dog kun praktisk i mindre flokke, den begrænsede palet af frugtfarver taget i betragtning…

7. Ingen æg. Dette er ikke så fjollet, som det lyder! Hvis du kun har et par høns, og de er af forskellige racer, vil du ofte komme til at genkende, hvilke æg der lægges af hvilken høne. I dette tilfælde vil den pludselige forsvinden af en bestemt æg-type fortælle dig, hvem der ikke lægger.

Fem grunde til at høns holder op med at lægge æg

1. Temperatur og sollys. Årstidsmæssige faktorer spiller en rolle i ægproduktionen. Efterhånden som dagslyset bliver mindre om efteråret og vinteren, har høns det med at lægge færre æg. Om vinteren bliver den lave temperatur årsagen, da en høne har brug for al sin energi til at holde kroppen varm. Med alle ressourcer omdirigeret til denne væsentlige funktion, sættes æglægningen i bero.

2. Stress. Enhver form for stress vil have en tendens til at afbryde eller stoppe ægproduktionen. Stress kan forårsages af flere ting, herunder parasitter, mobning, skader og frygt (for eksempel for gøende hunde).

3. Kost. Dårlig kost kan også påvirke ægproduktionen. Hvis en høne lægger æg, har hun brug for alle de væsentlige næringsstoffer – ikke kun kalcium – til ægproduktion. Æglægningspiller i topkvalitet vil indeholde alt, hvad hønen har brug for. En høne, der fylder sig med godbidder, inden den spiser sine foderpiller, kan blive underernæret og stoppe med at lægge. Det er en god idé at lade hønsene spise deres æglægningspiller som det første om morgenen og det sidste om aftenen, og kun tilbyde korn, majs og andre godbidder midt på dagen.

4. Skruk. En skrukhøne – det vil sige en høne der har besluttet at sidde på sine æg i et forsøg på at udruge dem – vil stoppe med at lægge. Der er flere måder at afskrække skruk på, men nogle hønseracer er mere tilbøjelige til det end andre. Hvis alle forsøg på at få hende til at forlade redekassen fejler, kan du trøste dig med, at hønens selvforskyldte prøvelser vil være forbi efter 21 dage – den tid det ville tage for et befrugtet hønseæg at klække – hvorefter hun vil genoptage det normale liv, herunder æglægning.

5. Ændret rutine. Hvis du flytter hønsehuset eller introducerer nye høns i flokken, eller hvis en af hønsene dør, så afbrydes fuglenes rutine og hakkeorden. Dette får dem ofte til at holde op med at lægge æg i en kort periode, indtil deres sociale liv falder til ro igen.

Fire måder at opmuntre til æglægning på

1. Behageligt hønsehus. Den første ting at gøre er at sikre, at hønsenes miljø er tilstrækkeligt udstyret og behageligt. Kontroller hønsehuset for blodmider, da et angreb af disse natlige parasitter kan stoppe ægproduktionen. Reducer træk og sørg for, at der ikke forekommer mobning – ofte et tegn på et overfyldt hønsehus.

2. Lys. Nogle hønseholdere installerer en lampe i hønsehuset for at tilskynde til lægning i løbet af de koldere måneder. Husk dog, at en høne kun kan lægge et begrænset antal æg i sin levetid. Hvis hun naturligt er programmeret til at lægge 1.000 æg, vil det at opfordre hende til at lægge regelmæssigt hele vinteren ganske enkelt forkorte hendes æglægningsliv.

3. Æg. Hvis en tilsyneladende sund høne ikke lægger, kan hun opmuntres ved at lade æg ligge i redekassen eller ved at placere æg af gummi eller endda golfbolde på det sted, hvor hun skal lægge. Synet og følelsen af disse vil opmuntre hendes instinkter for at lægge.

4. Reducer stress. Afskræk hunde fra at forstyrre hønsene, og gør hønsehus og hønsegård så rovdyrsikre som muligt. Lige så vigtigt er det at sørge for, at gården ikke er overfyldt, og samtidig sørge for tilstrækkeligt med siddeplads i hønsehuset til, at alle hønsene komfortabelt kan hvile sig.

Forsvindende æg

Hvis dine høns er fritgående, vil de nogle gange lægge et æg i et stille hjørne af haven. Dette kan blive vanedannende, og hvis hun gør det i hemmelighed, kan du nå frem til den forkerte konklusion om, at hønen ikke lægger nogen æg.

En sund høne, der ikke ser ud til at lægge æg, kan være offer for æg-sabotage. Et rovdyr, en menneskelig tyv eller en ægspisende høne fjerner muligvis beviserne på hendes gode arbejde. Den bedste måde at forhindre dette på er ved at opmuntre din høne til at vende tilbage til at lægge æg i redekassen. I overfyldte hønsehus vil en høne nogle gange søge et alternativt læggested, hvis kasserne alle er fulde, når hun føler trang til at lægge.

Når en høne bliver ældre, vil hun producere færre æg. Hvis du er usikker på dine høners alder, er der en enkel test, du kan bruge til at få en idé om alderen. Læg din hånd forsigtigt på en hønes ryg. Hvis hun straks sætter sig på huk, betyder det, at hun stadig er frugtbar og derfor producerer æg. Høner sætter sig på hug, når de parrer sig, og det er en automatisk reaktion.


Selvom ægproduktionen falder, efterhånden som en høne ældes, vil den ofte fortsætte gennem hele hendes liv. Det lejlighedsvise æg fra en gammel høne minder dig altid om, hvilken vidunderlig ven hun har været gennem jeres tid sammen!

This entry was posted in Æg


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *