Omlet bloggen

Æggets dag d. 8. oktober – 9 facts om æg

Rød omlet æggerampe

Æggets dag blev oprettet i 1996 og falder den anden fredag i oktober, hvilket betyder, at vi i år kan fejre dagen d. 8. Hvis det er første gang du fejrer æggets dag, så kig en gang på disse opskrifter for at finde inspiration til nogle proteinfyldte måltider, du kan lave med dine æg, eller hvad med at deltage i lokale begivenheder eller konkurrencer som et ægge-løb

Med Æggets dag lige rundt om hjørnet, ville det en fejl for os her hos Omlet at misse muligheden for at dele nogle fascinerende fakta!

Man kan forudsige farven på en hønes æg ved at kigge i deres ørelapper

Normalt kan man se, om en høne vil lægge brune æg, hvis den har røde ørelapper. Høns, der lægger hvide æg, vil almindeligvis have hvide ørelapper. Der er selvfølgelig nogle undtagelser, men test det selv ved at kigge på dine høns!

Høns vender deres æg næsten 50 gange om dagen

En høne vil vende sine æg næsten 50 gange på en dag, når den venter på, at de skal klække. Det er for at den kan holde fosteret korrekt placeret og forhindre æggeblommen i at hænge fast i siden af skallen.

Man kan finde ud af, om et æg er råt eller hårdkogt ved at snurre det

Du kan afprøve dette som en sjov aktivitet ved at koge nogle æg og lade andre være rå, og teste dine venner og familie. Hvis dit æg let kan snurre, betyder det, at det har været hårdkogt. Men hvis ægget vakler, så er det råt. Videnskaben bag dette er, at et hårdkogt æg let kan snurres, fordi tyngdepunktet er fast, hvorimod tyngdepunktet ændres, når væsken inde i det rå æg bevæger sig.

En høne i et Eglu hønsehus lægger blå ægNogle høns producerer blå og lyserøde æg!

Hvis du troede, at høns kun lagde brune og hvide æg, så tog du fejl! Hvem sagde, at Dr. Seuss’ Green Eggs and Ham bare var en fiktiv historie?! Flere hønseracer, som f.eks. Araucana, er kendt for naturligt at lægge blå, grønne og lyserøde æg!

Den længste distance, et æg er blevet kastet og grebet, er 98,51m

Der er en række verdensrekorder, når det kommer til æg. I 1978 kastede Johnny Dell Foley et hønseæg imponerende 98,51 m til Keith Thomas i Texas, USA, uden at det gik i stykker. Det er næsten samme distance som en 100m sprint!

Flest omeletter lavet på 30 minutter er 427!

Her er endnu en æggerelateret verdensrekord. I 1990 lavede Howard Helmer hele 427 to-ægs omeletter på blot 30 minutter! Rekorden er stadig ikke blevet slået den dag i dag.

Æg er én madvare, der har et naturligt indhold af D -vitamin

D -vitamin, også kendt som “solskins vitamin”, er væsentligt for vores krops funktionalitet og spiller en nøglerolle i understøttelsen af vores immunforsvar. Meget få fødevarer indeholder naturligt d -vitamin, men æggeblommer er en undtagelse her, da de er en god kilde.

Den gennemsnitlige person spiser 173 æg om året

Det betyder, at der i hele verden produceres cirka 1,2 billioner æg til spisning hvert år. En bonusfact: i kinesiske husstande spiser den gennemsnitlige person cirka 300 æg om året. Det er mange æg!

Det tager en høne mellem 24 og 26 timer at producere et æg

Høns bruger typisk mellem 24 og 26 timer på at producere og lægge et æg, omkring 20 af disse bruges på bare for at danne skallen. Efter dette tager det yderligere 15 til 30 minutter, før processen starter forfra.


Da 2021 er 25-års jubilæum for begivenheden, kan du virkelig holde et brag af en fest til æggets dag i år, og festlighederne kommer til at finde sted over hele verden. Forhåbentlig vil disse sjove fakta have givet dig lidt inspiration til måske selv at prøve kræfter med en verdensrekord!

 

 

This entry was posted in Æg


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *