Omlet bloggen

At holde høns som en gartner

Amy Shore, den dejlige dame bag Instagram-kontoen chicksandveg er en gartner og hønseholder der bor i Norfolk. I denne blog deler hun sin oplevelse af, hvordan det er at holde høns som en gartner, hvilket giver dig nogle nyttige tip til, hvad du kan dyrke til dine høns, og hvad du kan gøre for at holde dem væk fra dine værdsatte afgrøder!


Min have ville bare ikke være den samme uden mine høns. Når jeg går rundt, holder deres snak mig med selskab, og der er noget livsbekræftende ved at se dem tage et støvbad under hækkene eller når de luger mine stier! Mine høns elsker at hjælpe mig med mine grøntsager, men hvis det var op til dem, ville jeg ikke have meget grønt tilbage! Så jeg har forsøgt at designe min have på en måde, der giver os alle mulighed for at nyde den.

at holde høns som gartner

Opsætning af din plads

Det er en god ide at have mulighed for at flytte dine høns rundt i haven og aflukke områder, du ikke vil have dem til at udforske. Jeg har opdelt min have i områder, nogle høns er fri til at udforske og andre holdes aflukket. Dette er ikke muligt i enhver have, men det kan gøres ved hjælp af midlertidigt hegn. Jeg har brugt hønsehegn og endda udvidbare espalier til aflukke områder. Det er en god ide at flytte dine høns rundt og give områder i din have eller græsplæne en pause, og det holder dine høns optaget af at udforske nye områder.

På trods af at de for det meste kan gå frit rundt i min have, har jeg et trygt og sikkert hjem til dem i form af deres walk-in hønsegård af Omlet. Det har masser af plads, godbidder og siddepinde for at holde dem optaget, og det giver en god plads til at lukke dem inde, hvis det er nødvendigt.

Jeg bruger hævede senge i min grøntsagsbed, som hjælper med at afholde mine høns fra at hakke i mine grøntsager, men hvis du vil være sikker på, at dine høns ikke kan få adgang til dit dyrebare grønt, kan du overveje at bruge tunneler eller net til at dække dine grøntsager. Jeg har ringe og net over nogle af mine frøplanter for at holde skadedyr ude, men de hjælper også med at holde sultne høns i skak!

høns på siddepind og eglu go up hønsehus i haven

At gro grønt til høns

Misforstå mig ikke, mens jeg kan lide at sikre, at mine høns ikke bare tager alt, jeg gror i min have, kan jeg nu godt lide at forkæle dem nu og da! Jeg dyrker masser af ‘ekstra’ grønt hele sæsonen, og mine høns er gode til at rydde op i planter, der ikke længere er i god stand.

Min yndlingsting at gro til mine høns er hurtige salater og super hurtigt mikrogrønt. Jeg har et par potter, som jeg dedikerer til såning og dyrkning af nogle velsmagende godbidder til hønsene. Hver uge spreder jeg et par frø i en potte eller lav bakke, og nogle af det hurtigste mikrogrønt kan gro efter kun få dage. De spiser dem på et par minutter, men deres glade klukken er det hele værd!

En anden hurtig afgrøde, der ikke tager for meget plads, er radiser! Og, hvis du selv vil beholde roden, elsker de også bare at spise bladene! Apropos blade vil du ofte se mig dele de ydre blade af knoldfrugter og salat med mine høns. De elsker også bladbede hvilket er praktisk, da det trives i min have, og det vokser ofte lidt for vildt!

Jeg dyrker ikke kun grøntsager til mine høns! De er store fans af solsikker (er vi ikke alle det?). Så når de er færdige med at blomstre, har de ikke kun efterladt nogle frø til havefuglene, men også hønsene elsker at hakke i alle frøene. Karse er en anden smuk blomst, som jeg elsker at have rundt omkring i min have. Det vokser godt i hængende kurve og draperet over kanten af bede. Perfekt placeret til sultne høns, og de hjælper med at distrahere hønsene fra mine andre grøntsager!

Høns giver så mange fordele i haven. De er gode til skadedyrsbekæmpelse mod snegle og andre væsener. De giver gødning, som når det bliver nedbrudt ordentligt kan fungere som en strålende gødning og mest af alt er de godt selskab! Jeg vil altid dele min have med mine høns, og jeg vil være sikker på, at de nyder haven så meget som jeg gør!

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *