Omlet bloggen

Marsvinepels: Marsvins mange farver og teksturer

Sort og hvidt langhåret marsvin i efterårsblade

Vidste du, at der findes mange forskellige marsvineracer? Der er faktisk 13 racer, der er anerkendt ifølge Dyreformidlingen (https://www.dyreformidlingen.dk/marsvin-racer/), og flere andre arter, der er opstået gennem selektiv avl. Nogle er større end andre, og deres personligheder adskiller sig lidt fra race til race – men overordnet set er den største forskel mellem typer marsvin deres pels. Et marsvins pels kan være kort, lang, lige, krøllet, eller for “magre marsvin,” ikke-eksisterende!

Nogle marsvin har så langt hår, at de ser ud som om de har nederdele på, og nogle har stramt, krøllet hår, der giver dem et luftigt udseende. Blandt de 13 anerkendte racer fra Dyreformidlingen er 5 langhårede og 5 er teksturerede! Så hvad folk almindeligvis tænker på, når de visualiserer marsvin (kort hår med forskellige markeringer), er faktisk en minoritet af marsvineracer.

“Skinny pigs” (hårløse marsvin), dalmatiske marsvin og rævemarsvin er alle eksempler på “eksperimentelle” racer, der er dukket op for ikke så lang tid siden. Eksperimentelle racer er dem, der er selektivt avlet til en ønsket egenskab, og når først den egenskab kan kopieres i flere generationer, kan den en dag blive en officielt anerkendt race.

Selvom nogle racer måske kræver mere pleje end andre, er marsvin i det hele taget et af de bedste startkæledyr til børn og nogle af de nemmeste smådyr at passe. Oplev de mange slags marsvin, og hvordan du vælger det rigtige marsvin, der passer til dig!

Hår eller pels?

Har et marsvin pels eller hår? Er der en forskel?

Hår er en individuel bestanddel af pels, som er den samlede betegnelse. Teknisk set har alle pattedyr pels, fordi de er dækket af hår – også mennesker! Hår kan også defineres som evigt voksende længde, der er uafhængig af pels, som vokser til en endelig længde og ikke kræver trimning.

Som de fleste pattedyr har marsvin pels, der dækker deres kroppe. Faktisk er de præcociale, hvilket betyder, at de er født med pels, tænder og evnen til at gå! Men langhårede racemarsvin har pels meget som langhårede hunde og katte, der vokser kontinuerligt gennem hele deres liv.

Pelsen på marsvin tjener det samme formål, som den gør hos alle pattedyr – isolering, beskyttelse mod elementer og selvfølgelig visuel appel! Men en type marsvin, kendt som den “magre gris”, er faktisk blevet avlet til at være fuldstændig hårløs, bortset fra en lejlighedsvis plet af pels omkring deres ører eller næseparti. Da de ikke har pels, er magre marsvin ikke gode kandidater til at leve udendørs, da de ikke kan regulere deres temperatur uden pels til isolering. Men selvom de måske ikke findes i de mange forskellige farver og teksturer som deres påklædte familiemedlemmer, er de stadig meget nuttede!

Fælder marsvin?

Marsvin fælder sæsonmæssigt ligesom andre husdyr gør. Et marsvin vil frigive den tætte underuld, den voksede, til vinteren om foråret, og vil fælde hen over sommeren, når vejret bliver varmere. Ved at børste dine marsvin regelmæssigt, kan du hjælpe dem med at befri deres pels for overskydende hår.

Klipning bør ikke være et problem, medmindre dit marsvin fælder for meget i de køligere måneder, eller hvis de taber så meget hår, at de har skaldede pletter. Hvis du bemærker, at dit marsvin kradser eller trækker i deres pels, eller bemærker rød eller irriteret hud, skal du kontakte din dyrlæge.

Kan marsvin ændre farve?

Mens mønstre og basisfarver forbliver de samme, vil dit marsvins nuance sandsynligvis ændre sig med årstiderne – og nogle ændringer kan faktisk være permanente!

Når et marsvin er omkring 3 måneder gammel, vil de smide deres babypels og vokse en voksen pels. Nogle gange kan de ændre farver helt i løbet af denne progression! Sæsonbestemt fældning kan også ændre udseendet af dit marsvin på grund af den reducerede tilstedeværelse af deres tætte underuld. Efterhånden som dit marsvin ældes, kan hver fældnings- og genvækstsæson bringe en ny nuance til deres pels, hvilket kan være en permanent ændring.

Den eneste farveændring, du skal være opmærksom på, er gul, da dette indikerer urinfarvning på dit marsvin. Sørg for at skifte bundmateriale ofte, så dit marsvin ikke står eller ligger i urinen for at undgå at plette deres pels og forårsage bakterieinfektioner.

Marsvin kigger ud af grønt Omlet Zippi shelter

Korthårede marsvineracer

Der er tre officielt anerkendte racer af korthårede marsvin: Crested (”English” eller ”American”), Agoutifarvet og Tofarvet/Trefarvet. Crested er den mest almindelige, og er kendt for sit blide og fyldige temperament og en pels, der kræver lav vedligeholdelse. De er også kendt for at være meget venlige mod andre marsvin, hvilket gør dem til et godt valg, hvis du allerede har et marsvin eller to.

Andre marsvineracer, der betragtes som korte til mellemhårede, har en tekstureret pels. Disse racer er: Abyssinian, Roset og Rex (også kendt som ”American Rex”). Abessinske marsvin har krøllede hvirvler (officielt kendt som “rosetter”) over hele kroppen, hvilket giver dem et finurligt udseende! Teddy-racer har en meget tæt og fløjlsagtig pels med masser af volumen – tætheden af deres pels får den til at rejse sig og væk fra deres kroppe i et meget “plysset” look. Satinracer har en slank og skinnende pels ud over deres racespecifikke mønstre eller træk.

Langhårede marsvineracer

Marsvin med langt hår kræver mere vedligeholdelse end dem med kortere pels, men hvis du holder trit med deres pleje, er de bemærkelsesværdige at se på! Marsvin med lange, lækre lokker inkluderer: Coronet, Peruvianer, Sheltie og Texel.

Alle disse racer (undtagen Texels) har lange lokker, der får dem til at ligne en “levende gulvmoppe’. Med deres slående og yndige udseende, kan nogle af disse racer have en pels, der er op til 60 cm lang! En af de mindste marsvineracer, Texel opvejer sin størrelsesforskel i forbløffende krøller, der hænger fra deres kroppe. Deres pels kan kæmmes eller børstes til bølger, eller forsigtigt filtres ud for at beholde deres proptrækkerkrøller.

Alle langhårede marsvin deler den samme venlige og afslappede opførsel som deres korthårede familiemedlemmer, men nogle er kendt for at være lidt drilske, hvis de keder sig! Som alle marsvin har langhårede marsvin brug for berigende aktiviteter, der udfordrer både deres sind og krop. Godbidsdispensere til marsvin er en fantastisk måde at tilskynde til fouragering og til at strække deres små ben og rygge, mens de holder hår væk fra deres snacks!

Hvordan plejer jeg mit marsvin?

Både lang- og korthårede marsvin har brug for rutinemæssig pleje. De behøver ikke at blive badet ofte – faktisk skal du helst undgå at give dit marsvin et bad, medmindre de har urinpletter eller er blevet usædvanligt beskidte. Hyppig badning kan udtørre deres hud og åbne sig for bakterie- eller svampeinfektioner. Dette gælder især for hårløse marsvin, som aldrig bør bades.

Når du udfører rutinepleje for dit marsvin, skal du fokusere på dens tænder, negle, pels og ansigt.

Bare rolig – du behøver ikke at gå ud og finde en lillebitte tandbørste til dit marsvin! Du skal bare se dit marsvin gumle på en godbid, eller holde marsvinet forsigtigt og trække deres underlæbe ned for at sikre, at de ikke har for lange tænder. Som alle andre gnavere vokser deres tænder konstant, og de tygger og napper dagligt ting for at nedslibe dem. En sund marsvinemund skal have hvide tænder med minimal overlapning foran. Mindre tandfarvning er normalt for marsvin, der spiser frugt og grøntsager, og er ikke en grund til bekymring, medmindre hele tanden er påvirket.

Regelmæssig negleklipning bør være en del af dit marsvins plejerutine. Marsvin, der bor udenfor, eller som har rigelig plads i en marsvineløbegård, har brug for mindre hyppig negleklipning, da de vil slide dem, mens de løber og leger. Når du klipper dit marsvins negle, skal du sørge for, at du kan se blodtilførslen, så du ikke ved et uheld klipper dem. Og prøv ikke at klippe neglene på et uroligt marsvin – vent til de er afslappede og rolige så du kan holde marsvinet i en god position til at håndtere deres negle. Dette kan tage nogle træningssessioner uden faktisk at klippe deres negle (godbidder er en god hjælp!).

Korthårede marsvins pels skal muligvis børstes om foråret eller sommeren, når de smider deres underpels, men det er normalt ikke nødvendigt at børste dem regelmæssigt. Langhårede marsvin bør børstes flere gange om ugen, afhængigt af hvordan de bor og længden af deres pels. Overvej at bruge genbrugspapir eller fyrretræskugler som underlag i huse for langhårede marsvin, da spåner kan blive viklet ind i langt hår.

For at fuldende din plejerutine skal du tjekke dit marsvins ansigt for udflåd fra øjne eller næse. Tydelig dræning er normalt, men hvis du bemærker hvidt eller gult udflåd, skal du kontakte din dyrlæge.

At pleje dit marsvin vil hjælpe med at styrke jeres bånd og sikre, at dit marsvin har et godt helbred. Tænk på hver plejesession som endnu en chance for at opbygge tillid til dit marsvin, og for at du kan foretage en kort undersøgelse af marsvinets helbred.

Gør pleje endnu nemmere og sjovere

Marsvin er nogle af de nemmeste kæledyr at passe – og nogle af de mest underholdende! Du vil blive belønnet med “knirk” og “slikken” og “popcorning” som en del af et sprog, der er unikt for marsvin, og sandsynligvis et kram eller to!

Som med ethvert kæledyr er det vigtigt at starte med et godt fundament. Et marsvinehus i god kvalitet er afgørende for at give dit marsvin den bedste pleje. Shelters og tunneler til marsvin er funktionelt tilbehør, der får dit marsvin til at føle sig bedre tilpas i dens omgivelser, samtidig med at de giver den mental og fysisk træning.

Har du besluttet dig for, hvilken race af marsvin du vil tilføje til din familie? Fortæl os nedenfor!

Sandfarvet marsvin på Omlet Zippi platform til marsvin

This entry was posted in Marsvin


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *