Omlet bloggen

Hvad siger dine høns’ æg om deres helbred?

Collage af hønseholdere, der har forskellige farvede æg

Høns er et kæledyr, der giver et afkast på din investering. Ikke kun gennem et givende følelsesmæssigt bånd, der opleves mellem kæledyr og ejer, men også gennem håndgribelige varer: lækre, nærende og smukke æg!

Det er svært at slå ægs næringsværdi. I gennemsnit indeholder et hønseæg kun 75 kalorier, men 5 gram protein! Sammen med mælk holder æg “guldstandarden” for biologisk proteinværdi. Æg indeholder også vitaminer og mineraler, der er vigtige for menneskers sundhed. Og de er alsidige! Der er så mange forskellige måder at nyde æg på, enten alene eller som en del af en opskrift.

Den ernæringsmæssige sammensætning af et æg er fantastisk, men du kan også analysere dine høns’ æg for at få et indblik i deres generelle helbred. Fra æglægningsfrekvens, ægstørrelse, form, farve og tekstur kan din daglige indsamling fortælle dig meget om din flok!

Æglægningsfrekvens

Hvor ofte lægger høns æg? Svaret er lidt mere komplekst end den gængse opfattelse af “et æg om dagen”, og mange faktorer tages i betragtning, når man bestemmer, hvad der er normal ægproduktion for en høne. Race, alder, sundhed og tidspunkt på året påvirker alle, hvor mange æg høns lægger.

Blandt de mange forskelligehønseracer, der betragtes som gode æggelæggere (dem, der kan lægge op mod 300 æg om året), omfatter nogle velkendte ægproducenter: Rhode Island Reds, Australorps, Leghorns, Marans, Ameraucanas og Buff Orpingtons. Ornamental og mindre hønseracer lægger sjældnere, hvor nogle kun lægger et par æg hver måned.

Afhængigt af deres genetik vil høns begynde at have ægløsning (frigive en blomme) i gennemsnit hver 24. time, startende ved 6 måneders alderen. Når en blomme er blevet frigivet, tager det 19-20 timer at færdiggøre dannelsen og fuld påklædning i en æggeskal. Efter et æg er blevet lagt, gentages processen igen – gode æggelæggere kan begynde at have ægløsning igen inden for en time efter at have lagt et æg! En høne vil lægge flest æg i løbet af de første to leveår. Derefter begynder produktionen at falde med 10-20% hvert år.

Høns, der ikke har det godt, eller er underernærede, lægger sjældnere. Floksplid, utilstrækkelig ernæring og overbelægning er en håndfuld stressfaktorer, der kan påvirke ægproduktionen. Sørg for, at dine høns til enhver tid har adgang til rent vand og kvalitetskugler for at sikre, at de får de kalorier og den næring, de har brug for. Tilføjelse af korn, godbidder til høns, og sunde køkkenrester eller sikre fødevarer fra haven til deres kost vil også give høns et ernærinmæssigt boost!

Høns vil uundgåeligt lægge mindre, eller helt stoppe med at lægge æg om vinteren. En hønes ægløsningscyklus er baseret på dagslyset, så når dagene forkortes, kan du forvente, at ægproduktionen vil aftage. Dette er en hønes naturlige reaktion på de skiftende årstider, da de forbereder sig på at omfordele energi for at holde varmen i stedet for at lægge æg. Dine høns vil genoptage en normal æglægningsplan tættere på foråret, efterhånden som dagene bliver længere.

En anden årlig årsag til et fald i ægproduktionen er en proces kaldet “fældning”.

Fældning er processen, hvor hønerne smider gamle fjer og gror nye for at erstatte dem. Denne proces sker også som forberedelse til vinteren – så efterhånden som dagene bliver kortere, vil dine høns begynde at miste deres snuskede fjer til fordel for nye, mere tætte fjer for at holde dem varme. Resultatet er et smukt, levende nyt outfit af fjer til dine høns – men færre æg til dig. Fældning kræver meget energi, så forvent at dine høner er på “ferie” i 8-16 uger. Læs om, hvordan du hjælper dine høns gennem en fældning for bedre at forberede din floks årlige fjerfornyelse!

Æg med en anden farve

Vidste du, at høns lægger æg i flere forskellige farver? Du har sikkert set hvide og brune æg, men nogle høns kan lægge æg i grønne, blå og endda pink nuancer! Men hvad forårsager sådan en række farver?

Genetik bestemmer, hvilken farve æg en høne vil lægge. Nogle hønseracer har en standardfarve, du kan forvente af dem. For eksempel kan du regne med, at Leghorns lægger hvide æg, Orpingtons lægger brune æg, og Ameraucanas lægger blå æg. Men forskellige nuancer som oliven er resultatet af en hybridhøne – en høne opdrættet af en kombination af blå og brune æggener. Hvis du for eksempel opdrættede en Orpington (genetik af brune æg) hane med en Ameraucana (genetik af blå æg) høne, ville resultatet være en “olivenægger” høne, der ville lægge grønne æg. Ægfarven skal være i overensstemmelse med hønen, der lægger dem, og forskelligt farvede æg giver ikke anledning til bekymring, medmindre en høne pludselig begynder at lægge en anden nuance, end hvad der er normalt for dem.

Alle æg begynder med en hvid skal, men hønen, der lægger ægget, tilføjer et pigment til dem, når de skal lægges. Dette pigment farver kun skallen, og trænger ikke ind i membranen. Det betyder, at du bliver nødt til at tilføje noget madfarve, hvis du vil have grønne æg og skinke!

Andre racer kendt for at lægge farverige æg inkluderer: Rhode Island Reds, Barred Rocks, Wellsummers og Marans. Hybride racer (opdrættet gennem selektiv parring), såsom oliven- eller påskeæglæggere, kan producere æg, der varierer i farve baseret på deres genetik.

Professionelt tip: Du kan få en idé om, hvilken farve æg en høne lægger ved at se på dens øreflipper! Høns med hvide øreflipper lægger hvide æg, og høns med røde øreflipper lægger brune æg. Denne teknik er ikke så præcis for pigmenterede æg (blå, grøn eller pink), da hybrid-kyllinger vil have en række forskellige farver på deres øreflipper. Alligevel er det sjovt at prøve denne forudsigelsestest med din flok! For flere sjove ægfakta, læs blogindlægget: Æggets dag d. 8. oktober – 9 facts om æg.

Tvillinger?

I et sjældent, men helt normalt fænomen, kan høns lægge æg med to æggeblommer indeni! Hvis de befrugtes og inkuberes eller holdes under en rugehøne, kan dobbeltæggede æg klække tvillingekyllinger – men det er mere almindeligt, at kun ét embryo udvikler sig fuldt ud.

Hvis du knækker et af dine hønseæg og ser to æggeblommer, er det resultatet af, at hønen slipper to æggeblommer på samme tid under ægløsningen, som så bliver indkapslet i en skal. Det er mere almindeligt for nymodnede høns at lægge dobbeltæggede æg, da deres kroppe tilpasser sig ægløsning. At lægge æg med to æggeblommer kan også være genetisk, og det kan hønen fortsætte med i hele sin æglægningskarriere!

For endnu mere information om høns, der lægger to æggeblommer i deres æg, tjek dette blogindlæg: Hvorfor har nogle æg dobbelt blomme?

Tynd skal, eller slet ingen skal

Har du nogensinde samlet æg, kun for at blive overrasket over etblødt æg? Blødskallede æg føles som delvist fyldte vandballoner og kan være meget foruroligende at finde i redekassen! Disse mærkelige, svampede æg er faktisk lagt uden tilstedeværelse af skallen; kun membranen. Dette sker oftest med højproducerende høns, hvor deres kroppe simpelthen ikke kan følge med blommeproduktionen. Ofte lægger de et fuldt dannet æg, og lægger derefter et æg uden skal et par timer senere.

Den anden mest almindelige årsag til, at æg har tynde eller manglende skaller, er utilstrækkelig kalcium i deres kost. Advarselslamper, der fører frem til skalløse æg, kan være tyndere skaller, så vær opmærksom på, hvis dine hønseæg pludselig er meget nemmere at knække, eller hvis du finder knækkede æg i redekassen. Der kræves meget kalcium for at “beklæde” en blomme, så sørg for at fodre hønerne med kvalitetskugler, der indeholder tilsat kalcium. Hvis du bemærker tyndere skaller eller “nøgne” æg, så suppler dine høns’ foder med knuste østersskaller eller andre kalciumtilskud til høner. Du kan også gemme æggeskaller efter at have knækket dem til at knuse og drysse oven på dine høns’ foder. Sørg for ikke at tilbyde skaller, der ikke er blevet brudt ned i mindre stykker, da høner kan få smag for æg og faktisk kan finde på at spise dem lige ud af redekassen!

Boost dine høns’ evne til at producere æg med stærke skaller medtilskud til høns for at sikre, at de har alle de vitaminer og mineraler, de har brug for. Som en ekstra bonus overføres kosttilskud som f.eks. omega-3 til dine kyllinger i deres æg – og derefter til dig, når du spiser dem!

Udseende er ikke alt

Hvorfor er der blod på min hønes æg?

Selvom det kan se betænkeligt ud, indikerer blodudstrygninger på en æggeskal normalt, at det kom fra en ny æggelægger. Dette problem bør løse sig selv efter de første par ugers lægning.

Hvorfor er mine hønseæg lange og tynde?

Også mere almindelig hos høner, der lige er begyndt at lægge, kan æg nogle gange antage en akavet form eller et underligt udseende. Unge høns vil ofte begynde at lægge mindre, aflange æg, der næsten ser spidse ud. Hvis aflange æg opstår pludseligt og regelmæssigt hos modne høns, skal du underrette din dyrlæge.

Hvorfor har mine hønseæg ujævnheder, spidser eller kamme?

Æggenes tekstur er et glimrende tegn på potentielle ernæringsmæssige mangler eller stress i din flok. Alle høns, der konsekvent lægger æg, der ikke har en rund, glat skal, oplever enten stress eller underernæring. Sørg for, at dine høns’ foder har tilstrækkelige niveauer af protein, calcium og vitaminer og mineraler. Overbelægning er ofte en kilde til stress for høner, så giv dem god plads i enwalk-in hønsegård eller et område i en hønseindhegning i løbet af dagen og tilstrækkelig plads i deres hønsehus om natten.

Hvorfor er der en kalkholdig hinde på mine hønseæg?

En overflod af calcium i en floks kost kan få æg til at blive lagt med et kalk- eller voksagtigt udseende. Brune æg kan få en lyserød nuance fra dette overskydende calcium, eller du kan se pletter af hvidt på mørkere farvede æg. For at rette op på dette skal du skrue ned på calciumtilskud, indtil æggene får et normalt udseende igen.

Misformede eller misfarvede æg kan også indikere sygdom. Hvis du bemærker, at dine høner har symptomer, der ledsager uregelmæssig æglægning, eller langvarig tilstedeværelse af unormalt udseende æg, skal du kontakte din dyrlæge.

Selvom de måske ikke ser så tiltalende ud som “normale” æg, er de fleste usædvanlige æg sikre at spise! For det meste ligger deformiteter kun inde i skallen, hvor indersiden af ​​ægget forbliver upåvirket.

Hønsetjek

Tjek dine høns ved at lave et regelmæssigtsundhedstjek af hønerne for at sikre, at alle er i tip-top form. Det er også en god idé at have et ekstra Eglu Go hønsehus sat op til at sætte syge eller nye flokmedlemmer i karantæne.

Oprethold optimal sundhed og æglægningsevner ved at give din flok masser af plads i den friske luft hver dag.Walk-in hønsegårde er en af de nemmeste og sikreste måder at sørge for, at dine høns er sunde på.

Som altid ønsker vi, at du og dine høns får den absolut bedste oplevelse sammen. Fortæl os i kommentarerne nedenfor, hvad du har lært om din flok ved at se på deres æg!

Omlet æggekarrusel ved siden af et æg, der bliver stegt

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *